c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Alpe Adria Green je 17. 08. 2023 izvedel Ekološko patruljo po vodonosniku pitne vode za Ljubljano v zvezi s kanalom C0


AAG patrulja si je pred poplavami, v času poplav in po  njih, v več ogledih in v različni sestavi, ogledala več lokacij zaradi ugotavljanja posledic poplav na kanalu C0 in okolju nasploh.

Zaključki ogledov na terenu potrjujejo navedbe in opozorila Geološkega zavoda (Program zaščite podzemne vode v času gradnje povezovalnega cevovoda C0, 2018), ki se niso mogla izogniti tveganim situacijam tudi po izgradnji kanala C0. Ob tem je pomembno ugotoviti, da je bilo prvo gradbeno dovoljenje izdano leta 2014, v katerem sploh ni omembe tveganja za pitno vodo Ljubljane, kot, da je ni. Opozorila za ogrožanje pitne vode in zahteva za opustitev kanala C0 so bila predstavljena na seji Mestnega sveta leta 2016, ko je po skrivanju projekta pred javnostjo (kršenje Aarhuške konvencije in Zakona o varstvu okolja, ki jo vsebuje) le prišlo do informacij o njem, vendar jih je župan z njegovo listo vred ignoriral, prav tako leta 2019 na izredni seji in leta 2023.

Nekaj navedb Geološkega zavoda:

Alpe Adria Green je že več let pred poplavami opozarjala na poškodbe vgrajenih cevi kanala C0, ki smo jih predstavili tudi v TV medijih. Vendar inšpekcije ne reagirajo, kljub prijavam. Vsakršna pomisel na korupcijska tveganja zaradi namerne neaktivnosti in zanikanja dejstev je ob takem odnosu do ogrožanja pitne vode Ljubljane povsem na mestu, še posebej, ker gre za vir, ki spada pod kritično infrastrukturo.

Ekološka patrulja je po poplavah ugotovila, da so se napovedi Geološke študije uresničile. Še posebej se je to pokazalo, ko je vzgon dobesedno izvrgel priključne cevi velikega premera v Sneberjah, kar je bilo predstavljeno tudi v medijih, ob trditvi župana, da ni bilo posledic poplav na sistemu kanala C0, kamor spadajo tudi te priključne cevi.

Vzgon je odkril Arhimed (287 – 212 p.n.š.), odtod ime za izrek o vzgonu Arhimedov zakon. Med drugim pove, da globlje, ko je kanal C0 zakopan, večje so sile vzgona. In tudi, večji, ko je volumen cevi, večji je vzgon. Vzgon se obravnava že v osnovnih šolah in primer iz Sneberij je odlična ilustracija vzgona.

Vzgon bo imel še lažje delo zaradi slalomske vgradnje kanala C0. Kratki spoji na ogromnem premeru cevi 1,2 m se z lahkoto razmaknejo in fekalije spustijo v pitno vodo. Celo 117 dni na leto je lahko voda preko cevi (geološko poročilo), ob podnebnih spremembah pa še več. Hitrost podtalnice je pa velika, kar 20 m/dan.

Vzgon in ostri ovinki vgrajenih cevi velikega premera, s preozkimi, prekratkimi tesnili (take cevi niso primerne za fekalije pač pa za meteorne vode) kanala C0 so garancija za odprtje spojev in puščanje fekalij v podtalnico. 

Prav zaradi neprimernih tesnil je že med vgrajenimi cevmi prišlo do razmika, skozi katerega je vdrl pesek, kakor je dobro vidno na sliki.

Vzgon ima še lažje delo, če je nad cevjo kanala C0 mehko nasutje kot na spodnji sliki. Namesto, da bi izkopani pesek vrnili nazaj in nasutje utrdili, čeprav tudi s tem ne bi preprečili razmika cevi zaradi vzgona (globlje je sila vzgona močnejša, kot pod površino), so nasuli mehko kmetijsko zemljo, pesek pa so dobesedno ukradli.

Posnetek patrulje dna kanala C0 v času poplav kaže vdor podtalnice v cevi, v količinah za potok, ki se blešči v odsevu svetila kamere, ki ga je posnela skozi odprtino pokrova (slika) na območju, ki ni bilo pod vodo. Očitno je odprtin v kanalu toliko, da je podtalnica na več mestih vdrla v cevi. Te odprtine zagotavljajo velike izpuste fekalij v podtalnico v primeru, če bi dovolili obratovanje kanala C0.

Tako so izjave investitorja, da kanal C0 v poplavah ni utrpel poškodb, zavajanje Ljubljančanov, širše javnosti in vladajoče politike pa tudi evropske komisije. Je pa dokaz, da so bile reže in odprtine v kanalu že ob vgradnji, kar kažejo druge naše slike, ki puščanje potrjujejo.    

Slika 10:

Grob, nezakonit poseg v Naturo 2000 in posek gozda v širini do 26 m, kljub gradbenemu  dovoljenju, ki dovoljuje le šest metrski posek zaščitenega gozda.

Slika 11 in Slika 12:

Dodaten, nezakonito izveden poseg v Naturo 2000 ob Črnuškem mostu – golosek gozda brez odkazila revirnega gozdarja, izveden v nedeljo, 11.novembra 2018.

Izvajanje vgradnje kanala C0 spremlja nasilje Mestne občine Ljubljana, nezakonitosti, kršenje človekovih pravic, sama vgradnja pa dokazano omogoča velike izpuste fekalij v podtalnico Ljubljane, ki nima rezervnega vira pitne vode. Kanal C0 tudi ni v izvedbi po standardu za potrese, kar so zahtevali ustrezni elaborati.

Kanal C0 Brod – Ježica je tudi strokovno nepotreben in ne sme dobiti obratovalnega dovoljenja.

POVEZAVA: Alpe Adria Green je 17. 08. 2023 izvedel Ekološko patruljo po vodonosniku pitne vode za Ljubljano v zvezi s kanalom C0 – PDF

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK – NIČ VAS NE STANE! –  

OBRAZEC VAM JE NA VOLJO V PDF OBLIKI NA POVEZAVI – KLIKNI

ŽELIM POPRETI DELO AAG ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK

PLAČILO ČLANARINE

POSTANITE ČLAN AAG

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.