c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

ZN: Odmaknite se od fosilnih goriv zdaj ali pa se do konca stoletja soočite s segrevanjem za skoraj 3 st. C


Poročilo ZN pravi, da države, ki pospešeno presegajo cilje glede emisij, morajo povečati spodbude za prehod na obnovljive vire energije

Svet se bo do konca stoletja segrel za kar 2,9 C, kar je skoraj dvakrat več od mednarodnega cilja, dogovorjenega pred manj kot desetletjem, pravi novo poročilo Združenih narodov.

Poročilo Emissions Gap , ki je bilo objavljeno 20.11.2023, pravi, da je ohranjanje cilja omejitve segrevanja na cilj Pariškega sporazuma iz leta 2015 za 1,5 C nad predindustrijsko ravnjo odvisno od hitrega prehoda s fosilnih goriv na obnovljivo energijo.

“Dlje ko čakamo, težje bo,” je na spletni tiskovni konferenci dejala Inger Andersen, izvršna direktorica okoljskega programa Združenih narodov, ki je objavil poročilo.

“Na planetu ni več človeka ali gospodarstva, ki ga podnebne spremembe ne bi dotaknile, zato moramo prenehati postavljati nezaželene rekorde glede emisij toplogrednih plinov, visokih temperatur in ekstremnih vremenskih razmer.”

108-stransko poročilo ZN je zadnje v nizu raziskav, objavljenih pred podnebnimi pogovori, znanimi kot COP28, ki naj bi se začeli naslednji teden v Dubaju. 

Poročilo , objavljeno prejši teden v medicinski reviji Lancet, je opozorilo na povečanje nezanesljive prehranske varnosti in smrti zaradi vročine, če se temperature do konca stoletja dvignejo za 2 C. Teden dni prej je drugo poročilo pokazalo, da so države, ki proizvajajo največ fosilnih goriv pripravljene pridobiti več nafte in plina, kot bi bilo v skladu z dogovorjenimi mednarodnimi cilji.

Svet je medtem na poti do najbolj vročega leta v zgodovini. Prejšnji mesec je bil najtoplejši oktober v zgodovini – po podatkih evropske službe za podnebne spremembe Copernicus je bil peti zaporedni mesec rekordnih temperatur po vsem svetu.

Potrebna je nujna preobrazba, pravi poročilo

Najnovejše ugotovitve ZN poudarjajo potrebo po nujnem ukrepanju na COP28, je dejala Taryn Fransen, ena od avtorjev poročila in znanstvena direktorica podnebnega programa na Inštitutu za svetovne vire s sedežem v Washingtonu.

»Če bodo države dosegle svoje najbolj ambiciozne cilje – znižanje neto emisij na nič do okoli leta 2050 – lahko zadržimo segrevanje celo na 2 C, vendar je težava v tem, da večina držav teh ciljev še ni podprla z zakonodajo in izvedbenimi načrti, ki bodo potrebni zmanjšati emisije,” je dejal Fransen v elektronskem sporočilu.

Generalni sekretar Združenih narodov António Guterres je dejal, da je “vrzel v emisijah bolj podobna kanjonu emisij – kanjonu, polnem prelomljenih obljub, zlomljenih življenj in podrtih rekordov.”

“Vemo, da je še vedno mogoče uresničiti omejitev 1,5 stopinje. In vemo, kako priti do tja,” je dejal na brifingu.

“Potrebno je iztrgati zastrupljeno korenino podnebne krize: fosilna goriva. In zahteva pravičen, pravičen prehod na obnovljive vire energije.”

Breme na bogatih državah

Poročilo pravi, da bodo bogate države morale sprejeti bolj ambiciozne in hitre ukrepe ter zagotoviti finančno in tehnično podporo državam v razvoju.

Revizija podnebne politike je pokazala, da v skladu s trenutnim načrtom države ne dosegajo  naslednjega cilja zmanjšanja toplogrednih plinov leta 2030.

Na splošno segrevanje za 3 C predstavlja resno tveganje za človeške in naravne sisteme.

Povečala se bo škoda zaradi neurj, izpad pridelka, propad ribištva, širjenje bolezni in onesnaženost zraka in druge posledice.

VIR: CBC

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK – NIČ VAS NE STANE! –  

OBRAZEC VAM JE NA VOLJO V PDF OBLIKI NA POVEZAVI – KLIKNI

ŽELIM POPRETI DELO AAG

PLAČILO ČLANARINE

POSTANITE ČLAN AAG

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

PROSTOVOLJCI ZA ČISTEJŠE IN ZDRAVO OKOLJE

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.