c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Odprto pismo 300 NVO EU komisiji: Odločitev o morebitni spremembi varstvenega statusa volka


V imenu 300 organizacij za zaščito okolja in živali, med njimi tudi AAG, je Tiskovni predstavnik/sekretar g. Hendrik Spiess iz European Environmental Bureau (EEB) poslal pismo v zvezi z zavezo Evropski komisiji, da bo “odločila o predlogu za spremembo, statusa zaščite volka v EU in za posodobitev pravnega okvira , po potrebi uvesti dodatno prožnost« do konca leta.
Zelo zaskrbljujoče je, da se politična odločitev o tako ključnem vprašanju pripravlja na nepregleden način. Poleg tega temelji na nepravilnem posvetovalnem postopku, ki se je začel s sporočilom za javnost Komisije o „Volkovih v Evropi“ 4. septembra 2023, ki je vseboval zavajajoče informacije o volkovih. Pomisliki glede tega so bili predstavili v pismu z dne 11. septembra 2023.
Ponovno poudarjamo, da mora vsaka odločitev o spremembi varstvenega statusa volka temeljiti na zanesljivih znanstvenih podatkih, v skladu z določili ustrezne zakonodaje, in ne na anekdotičnih dokazih, predloženih skozi nepregleden in nepravilen posvetovalni postopek.
Poleg tega smo zaskrbljeni, da so razpravo o tem vprašanju do zdaj v veliki meri prevladovali in vodili predstavniki interesov kmetijske industrije in lova, ki se radi predstavljajo kot govoreči v imenu podeželskih skupnosti. Vendar pa je v resnici med podeželskimi skupnostmi dejansko visoka stopnja podpore strogi zaščiti volkov v EU, kot je pokazala neodvisna raziskava, ki jo je naročilo več organizacij za zaščito živali in je bila izvedena novembra 2023 v 10 članicah EU .
Razen če ni tehtnih novih znanstveno podprtih dokazov, ki so jih zbrale službe Evropske komisije, menimo, da sta znanost in javno mnenje jasna: sprememba statusa varstva volka – bodisi po zakonodaji EU bodisi po Bernski konvenciji – ni upravičena.


Namesto tega mora EU:

  • zagotoviti, da se obstoječa pravna zaščita volkov, kot je zapisana v direktivi EU o habitatih, podpira in dosledno izvaja v vseh državah članicah;
  • spodbujanje sprejemanja ukrepov za sožitje med volkovi in lokalnimi skupnostmi, saj države članice premalo izkoriščajo veliko teh priložnosti;
  • podpirati pobude, ki javnosti zagotavljajo točne, znanstveno utemeljene informacije o volkovih.

Zaščita volkov v Evropi ni le stvar ekološkega pomena, ampak tudi odraz naše zavezanosti k ohranjanju biotske raznovrstnosti ter vrednotam sobivanja in strpnosti. Volkovi so sestavni del evropske naravne dediščine, igrajo ključno vlogo pri ohranjanju ravnovesja ekosistemov in biotske raznovrstnosti, zato je vrnitev volka v dele Evrope, kjer je bila vrsta pred tem iztrebljena, velik naravovarstveni uspeh, ki ne sme biti ogrožen.
EU komisijo pozivamo, da pri pripravi odločitve Evropske komisije resno vzamete priporočila širše civilne družbe.

Povezave:

ORIGINALNO PISMO Z PODPISANIMI ORGANIZACIJAMI SI LAHKO OGLEDATE NA POVEZAVI

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

ŠE DO KONCA LETA IMATE ČAS DA NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK – NIČ VAS NE STANE! –  

OBRAZEC VAM JE NA VOLJO V PDF OBLIKI NA POVEZAVI – KLIKNI

ŽELIM POPRETI DELO AAG

PLAČILO ČLANARINE

POSTANITE ČLAN AAG

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

PROSTOVOLJCI ZA ČISTEJŠE IN ZDRAVO OKOLJE

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.