c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Znanstveni svet EU za podnebje se v novem poročilu zavzema za konec subvencij za fosilna goriva in državne pomoči za živinorejo


Evropski znanstveni svetovalni odbor za podnebne spremembe v obsežnem poročilu, ki obsega več kot 300 strani, poziva EU, naj nemudoma ukrepa za reševanje naraščajočih vprašanj subvencij za fosilna goriva in državne pomoči za živinorejo. Poročilo poudarja obstojnost subvencij za fosilna goriva in njihov škodljiv vpliv na podnebne cilje, skupaj s potrebo po uskladitvi kmetijskih politik s podnebnimi cilji.

Poročilo razkriva, da subvencije za fosilna goriva v EU niso le obdržale, ampak so se povečale, zlasti kot odgovor na nedavno energetsko krizo. Letno poročilo Evropske komisije o stanju energetske unije in neodvisne ocene organizacij, kot sta EEA in OECD, kažejo na pomanjkanje napredka pri postopnem opuščanju teh subvencij. Sporočene subvencije za fosilna goriva so se leta 2022 več kot podvojile in dosegle približno 120 milijard EUR, kar je preseglo znesek subvencij za obnovljive vire energije, ki je leta 2022 znašal 87 milijard EUR.

Bolj zaskrbljujoče je, da za večino subvencij za fosilna goriva ni jasnih načrtov ali rokov za opuščanje. Medtem ko osmi evropski okoljski akcijski program (EAP) poziva k roku, ki je skladen z omejitvijo globalnega segrevanja na 1,5 °C, je samo pet držav članic (!) sprejelo zakone ali načrte, ki določajo, kako in kdaj postopno odpraviti subvencije za fosilna goriva. Več kot polovica teh subvencij nima končnega datuma ali sega čez leto 2030, kar predstavlja veliko oviro za prehod na podnebno nevtralnost.

Subvencije za fosilna goriva so velika ovira pri doseganju podnebne nevtralnosti do leta 2050. Z nižanjem stroškov uporabe fosilnih goriv te subvencije ovirajo preusmeritev finančnih tokov k nefosilnim alternativam. Poročilo trdi, da je hitra postopna opustitev subvencij za fosilna goriva bistvenega pomena za zapolnitev vrzeli v podnebnih naložbah in uskladitev z mednarodnimi zavezami, vključno z Glasgowskim podnebnim paktom COP26.

Druga ključna tema, ki jo obravnava poročilo, je vpliv kmetijstva na podnebje. Poročilo poudarja, da je treba ustaviti državno pomoč živinoreji, ki je odgovorna za približno 11 % evropskih emisij toplogrednih plinov. EU bi morala podporo skupne kmetijske politike preusmeriti z emisijsko intenzivnih kmetijskih praks, vključno z živinorejo, na proizvode z nižjimi emisijami, okoljske storitve in gospodarsko diverzifikacijo.

Za obravnavo emisij iz kmetijstva svetovalni odbor priporoča uvedbo cene CO2 za kmetijske emisije. Ta mehanizem določanja cen, ki že obstaja za težko industrijo, elektriko in letalstvo, bi lahko povzročil dražje meso za potrošnike. Poročilo predlaga kompenzacijske ukrepe, kot je znižanje DDV na sadje in zelenjavo na nič, da bi nadomestili morebitna povišanja stroškov za osnovna živila. Hkrati bi morala EU okrepiti ukrepe za spodbujanje bolj zdrave, bolj rastlinske prehrane, in razviti okvir za pravičen prehod na kmetijski sektor v skladu s ciljem podnebne nevtralnosti.

Več o poročilu in 13 ukrepih, ki jih priporoča Znanstveni svetovalni odbor EU za podnebne spremembe, preberite tukaj 👇

Podnebni svetovalni odbor EU: osredotočite se na takojšnje izvajanje in nadaljnje ukrepanje za doseganje podnebnih ciljev EU

ČE SE VAM ZDI DA NAŠE DELO PRIPOMORE K OHRANITVI NARAVE IN OKOLJA PRISPEVAJTE TUDI VI

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK”!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE “ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK“–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

PROSTOVOLJCI ZA ČISTEJŠE IN ZDRAVO OKOLJE

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST

Alpe Adra Green mednarodno društvo za varstvo okolja in narave
051311450 | info@alpeadriagreen.com
Cesta Franceta Prešerna 26, 4270 Jesenice,Slovenija,EU
Pisarna: cesta Borisa Kidriča 37 c ,Slovenija,EU;  Website:https://alpeadriagreen.org/



Blog at WordPress.com.