c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Študija ugotavlja, da smučarji na progah puščajo “za vedno kemikalije”!


Raziskava odkriva 14 različnih vrst kemikalij PFAS, ki se običajno uporabljajo v smučarskem vosku na pobočjih v avstrijskih smučiščih zaradi bližine in uporabe enakih ali istih materialov pa velja tudi za Slovenijo!

Smučarji puščajo “za vedno kemikalije” v snegu na smučiščih, je pokazala študija.

Per- in polifluoroalkilne snovi ( PFAS ) – skupina približno 10.000 kemikalij, ki jih je ustvaril človek in se široko uporabljajo v industrijskih procesih, penah za gašenje in potrošniških izdelkih – so zaradi svoje obstojnosti v okolju pogovorno znane kot »večne kemikalije« ; ne pokvarijo se zlahka.

Nekateri PFAS so bili povezani z rakom, boleznijo ščitnice in težavami z imunskim sistemom in plodnostjo ter razvojnimi napakami pri nerojenih otrocih.

Raziskava Inštituta James Hutton v Aberdeenu in Univerze v Gradcu v Avstriji je pokazala, da je bilo 14 različnih vrst kemikalij PFAS, ki se običajno uporabljajo v vosku za smuči, najdenih v tleh na družinskih smučarskih točkah v avstrijskih Alpah v veliko višjih ravneh. kot na območjih, ki se običajno ne uporabljajo za smučanje.

Vodja raziskave Viktoria Müller je povedala: »Te kemikalije imenujemo večne kemikalije, ker bodo potrebovale na stotine let, da se razgradijo. Zaradi tega se lahko kopičijo ali širijo v širše okolje, vključno s sistemi podtalnice, kar je glavna skrb.

»Medtem ko že nekaj časa obstaja zaskrbljenost glede uporabe PFAS v vosku za smuči, je ta študija na alpskih smučiščih pokazala, da bo smučanje povzročilo za red velikosti višje koncentracije PFAS na vseh mestih, kjer se smuča, kjer se uporabljajo te vrste voska. .

“Vendar pa tudi tam, kjer ni smučanja, še vedno obstajajo majhna odkritja zaradi tega, kako močno se je ta kemikalija zdaj razširila v okolju.”

Smučarji uporabljajo vosek, da naredijo svoje smuči spodaj bolj spolzke, da se lahko hitreje spustijo po progah. Študija , objavljena v četrtek, je pokazala, da kemikalije v vosku ostanejo za seboj še dolgo po tem, ko smučar pride do dna smučišča.

Smučarski vosek, ki vsebuje kemikalije PFAS, je bil nedavno prepovedan v nekaterih vrhunskih letoviščih in na profesionalnih dirkah zaradi verjetnosti toksičnosti.

Kemikalije, ki so bile prvič uporabljene v štiridesetih letih prejšnjega stoletja, so postale tako razširjene v okolju, da so jih našli v pitni vodi po vsej Angliji in v morju na Nizozemskem. Znanstveniki in naravovarstveniki po vsem svetu si prizadevajo za popolno prepoved uporabe PFAS zaradi tega, kako dolgo traja, da se razgradi v okolju, in se bojijo, kako strupen je.

Povezava:

Raziskava 14 različnih vrst kemikalij PFAS na smuščih

ČE SE VAM ZDI DA NAŠE DELO PRIPOMORE K OHRANITVI NARAVE IN OKOLJA PRISPEVAJTE TUDI VI

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK”!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE “ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK“–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

PROSTOVOLJCI ZA ČISTEJŠE IN ZDRAVO OKOLJE

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST

Alpe Adra Green mednarodno društvo za varstvo okolja in narave
051311450 | info@alpeadriagreen.com
Cesta Franceta Prešerna 26, 4270 Jesenice,Slovenija,EU
Pisarna: cesta Borisa Kidriča 37 c ,Slovenija,EU;  Website:https://alpeadriagreen.org/



Blog at WordPress.com.