c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Eko Patrulja AAG na deponiji Bekovec pri Črnem Kalu


Člani AAG so nas upozorili, da v zadnjih 8 mesecih navažajo velike količine izkopanega odpadnega materiala iz delovišč drugega tira Divača Koper na področju Bekovca pri Črnem Kalu, zato smo 12.02.2024 tam izvedli Eko Patruljo AAG.

V dopisu so poudarili, da gre za »začasno deponijo« lomljenca apnenca iz tunelov drugega tira in različni granulati apnenca mletega lomljenca na portalu T2 Koper in flišnega materiala.

Ugotovitve Eko Patrulje:

  • Za deponijo nimajo gradbenega dovoljenja.
  • Ne preprečijo prašenja na nedovoljenem »začasnem odlagališču v Bekovcu« ter za redno vlaženje in čiščenje manipulativnih površin na gradbišču in na javnih cestah v bližini Bekovca.
  • Ni zaščite deponije z gradbeno ograjo.
  • V času deževja pa so površine javnih cest umazane tako, da se ne vidijo ločilne črte in oznake ob vozišču.
  • Na deponiji Bekovec shranjujejo tudi razne betonske opaže in ostali tehnični material (naoljeni kovinski material in podobno).

Navoz gradbenih odpadkov iz delovišč drugega tira opravljajo delavci podjetja »Yapi Merkezi« in »Kolektor d.d.« z soglasjem investitorja »2TDK d.o.o.«. Investitor in izvajalci nimajo ustreznega gradbenega dovoljenja za dodatno navažanje materiala po zapolnitvi deponije Bekovec (cca 900.000m3 742.000 + 150.000), – tako imenovane začasne deponije materiala nad 1.000m3[1];
Navažanja materiala ogrožajo varnosti in zdravja ljudi v zaselku Katinara v Črnem Kalu. Monitoringi niso javno dostopni in javnosti so neznani o količini prahu, vsebnosti MP 10, MP 2,5, vibracij in ostalo.

Zaradi zgoraj navedenega smo Investitorja  2TDK , Družba za razvoj projekta, d.o.o., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana kot investitor projekta drugi tir Divača Koper ter Pogodbeni izvajalec del na odseku proge drugega tira Divača – Črni Kal:

     1. Kolektor d.d, iz Kromberka Industrijska cesta 2, 5000 Nova Gorica in

     2. Yapi Merkezi Inşaat ve Sanayi A.Ş., podružnica Ljubljana, Tbilisijska ulica 81, 1000 Ljubljana;

prijavili inšpekcijskim službam.

OBRAZLOŽITEV:

V aprilu 2023 so gradbeni delavci drugega tira pričeli z navažanjem izkopanega apnenca  iz tunelov drugega tira na zaključeno in končano površino deponije Bekovec v nasprotju z gradbenim dovoljenjem[2]. Material nalagajo na že postavljeni  dokončani plato deponije Bekovec na levi strani krniškega potoka (Pogodbo o navozu materiala v deponijo Bukovec je imelo podjetje Kolektor. Z navozom fliša in ostalega materiala končali v maju 2023) Iz podjetja  Yapi Merkezija so v mesecu aprilu obvestili predstavnike zaselka Katinara (Črni Kal) o namenu navažanja v začasno skladiščenje gradbenih odpadkov za daljše obdobje. Vaščani so nasprotovali začasnemu skladiščenju izkopanega lomljenca iz tunelov. Menili so, da niso tisti, ki o tem odločajo. Na začetku so navažali samo lomljenec apnenca, nato pa pesek in ostale produkte kamenja lomljenca iz portala T2 – Koper. V poletnem času 2023 pa so navozili opaže in ostalo konstrukcijsko opremo za izdelavo tunelov.  

V mesecu november so pričeli z dodatnim navažanjem laporja na levem bregu krniškega potoka nizvodno od deponije kamenja in peska – drobljenca.

Po nestrokovni oceni je deponija kamenja in peska v količini najmanj 100.000 m3 ali več in laporja v skupni količini najmanj 50.000 m3 ali več.

Z navažanjem materiala na deponijo Bekovec, posebno z granulatom kamenja in kamenjem se povzroča dvigovanje prahu in s tem ogroža varnost in zdravje okoliških prebivalcev. Delavci podjetij in investitor pa ne poskrbi, da je začasna deponija redno vlažena in ne počisti manipulativnih površin na delovišču in javnih cestah. V tem času prebivalci opažajo večje količine prahu peska v svojih stanovanjih. Občutljivi prebivalci v okolici pa na draženje oči in pljuč značilno za prah.

Poročilo o vplivih drugega tira na okolico[3] za deponijo Bekovec ne govori o začasnem skladiščenju izkopanega materiala ampak o trajnem vnosu viškov materiala.

Dne 9.10.2019 je bilo na vprašanje o dostopu do informacij javnega značaja[4] članu vasi Črnega Kala s strani družbe 2TDK odgovorjeno, da deponija Bekovec, je deponija za stalni vnos viškov materiala, katere površine se po končanih gradbenih delih re kultivirajo v kmetijske površine in vrnejo lastnikom; strma pobočja se pogozdijo z avtohtonimi vrstami drevnine. Navedena lokacija ni namenjena začasnemu deponiranju in predelavi za ponovno uporabo na trasi drugega tira.

V načrtu gospodarjenja z gradbenimi odpadki v gradbenem dovoljenju[5] ni predvideno, da na lokaciji Bekovec se začasno skladiščijo viški materiala saj predvideva na 14 lokacij na tako imenovanih gradbiščnih platojih[6]  in prav tako ne v Strokovni študiji možnih lokacij za uporabo viškov materiala, ki nastanejo pri gradnji predorov drugega železniškega tira Divača Koper[7].

Istočasno lahko ugotavljamo, da tudi na drugih območjih so divja odlagališča viškov materiala, ki niso v skladu z gradbenim dovoljenjem in okoljevarstvenem soglasju. Predlagamo pregled vseh začasnih odlagališč na področju gradbišč drugega tira.

V skladu z 1. odstavkom 24. člena Zakona o inšpekcijske nadzoru[8] prosimo, da nas kot vlagatelja  obvestite o svojih ukrepih najkasneje po opravljenem nadzoru in sprejetem zadnjem ukrepu oziroma ustavitvi postopka.


[1] Uredba o ravnanju z odpadki, ki nastanejo pri gradbenih delih (Uradni list RS, št. 34/08 in 44/22 – ZVO-2)

[2] Gradbeno dovoljenje izdano na Ministrstvu za okolje in prostor dne 24.12.2020 številka 35105-59/2020/30 pravnomočno dne 1-3-2021

[3] Poročilo o vplivih drugega tira železniške proge na odseku Divača Koper, Ljubljana februar 2012 izdelovalec Pro Loco

[4] Odgovor na vprašanja g. A… v zahtevi za dostop do informacij javnega značaja  izdano iz družbe 2TDK štev. 40-306/2019

[5] Gradbeno dovoljenje izdano od Direktorata za prostor, graditev in stanovanja štev. 35105-118/2011/162 z dne 31.3.2016  

[6] Na strani 297 Poročila o vplivih drugega tira (pod točk 3)

[7] Naročnik:

2TDK, Družba za razvoj projekta, d.o.o., Železna cesta 18, 1000 Ljubljana Pogodba:št.10/2021, 22.02.2021

Izdelal:

PKG Šprinzer Mirko s.p., Projekti krožnega gospodarstva Ruška cesta 7, 2000 Maribor

[8] Zakon o inšpekcijskem nadzoru (Uradni list RS, št. 43/07 – uradno prečiščeno besedilo in 40/14)

ČE MENITE DA NAŠE DELO PRIPOMORE K OHRANITVI NARAVE IN OKOLJA NAS PODPRITE TUDI VI Z DONACIJO SAJ SE FINANCIRAMO SAMI, BREZ POMOČI DRŽAVE!

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK”!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE “ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK“–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

PROSTOVOLJCI ZA ČISTEJŠE IN ZDRAVO OKOLJE

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.