c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Poziv slovenskih in mednarodnih organizacij za preselitev štirih medvedov iz kletk v zavetišča v naravi


Slovenske in mednarodne nevladne organizacije se združujemo v pozivu Ministrstvu za naravne vire RS. Ministrstvo pozivamo k odločnemu ukrepanju za preselitev štirih medvedov (Mici, Maša, Mitko in Tim), ki trenutno živijo v kletkah, v zavetišča v naravi, v sodelovanju s FOUR PAWS.

Kot državljani Republike Slovenije in zagovorniki pravic živali že mnogo let izražamo globoko zaskrbljenost glede stanja štirih medvedov, ki živijo v kletkah v naši državi. Dejstvo, da Mitko, Maša, Tim in Mici še vedno preživljajo svoje dni v majhnih kletkah, kljub zakonski prepovedi zadrževanja medvedov v ujetništvu od leta 2004, je nesprejemljivo.

Kot člani skupnosti in odgovorni državljani se zavedamo pomena zaščite in spoštovanja vseh živih bitij, vključno s prostoživečimi živalmi, kot so medvedi. Zapiranje teh živali v majhne kletke, še posebej v bližini restavracij ali v zasebnih živalskih vrtovih, ni le moralno nesprejemljivo, temveč tudi povzroča nedopustljivo trpljenje in zlorabo.

Maša, Mici in Mitko že desetletja živijo v kletkah ob restavracijah kot predmet zabave obiskovalcem, Tim pa živi v kletki v zasebnem živalskem vrtu.

Kljub neutrudnim prizadevanjem Svetovne organizacije za zaščito živali FOUR PAWS, da bi rešil medvede in jih preselila v primerne zavetišča za medvede v Evropi, so pristojni organi  do sedaj zavračali odvzem medvedov. Potrebno je hitro ukrepanje, kajti Felix, eden od petih medvedov, je nedavno poginil, potem ko je več kot 30 let preživel v betonski ogradi. Preostali štirje medvedi prav tako kažejo resne zdravstvene težave. Pozivamo pristojna slovenska ministrstva, da končno ukrepajo in dajo medvedom priložnost za boljše življenje.

Veterinarka Julia Bohner iz Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research (IZW) jih je poleti 2023 skupaj s FOUR PAWS obiskala in postavila zaskrbljujočo diagnozo: “Nujno priporočam, da se medvede preseli v primerno zavetišče, da se prepreči nadaljnja fizična in psihična škoda”.

Lastniki, ki so živali pridobili pred letom 2004 so lahko od pristojnega ministrstva pridobili dovoljenje za njihovo zadrževanje. Ta izjema je veljala tudi po noveli zakona o zaščiti živali, ki je začela veljati aprila 2023 in prav tako prepoveduje zadrževanje medvedov, skotenih v ujetništvu. Za zdravje in dobrobit medvedov je odgovorna Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, za pogoje zadrževanja v ujetništvu pa Ministrstvo za naravne vire. Po slovenski zakonodaji, ki postavlja minimalna pravila oskrbe, morajo imeti medvedi dostop do:

  • Zunanja ograda 150 m²/medveda + 20 m² za vsakega dodatnega medveda
  • Notranja ograja 6 m²
  • Bazen 60m² x 1,5m globine
  • Sveža hrana, vključno z ribami, mesom, sadjem in zelenjavo
  • Strukturirana ograda z naravnimi tlemi in pripomočki za plezanje

Na obeh ogledih je bilo ugotovljeno, da nihče od lastnikov medvedov ne zadržuje v skladu z zakonodajo.

Spodaj navedena društva in organizacije podpiramo prizadevanja FOUR PAWS, ki se zavzema za preselitev Mici, Mitka, Maše in Tima v zavetišča za medvede, kjer jim bodo zagotovljene ustrezne življenjske razmere in redna veterinarska oskrba. Poleg tega pozivam pristojne organe, zlasti Ministrstvo za naravne vire, da sprejmejo takojšnje odločne ukrepe za izvajanje zakonodaje in omogočijo preselitev teh medvedov v zavetišča v naravi.

Rjavi medved v Sloveniji predstavlja pomembno kulturno vrednoto in naravno dediščino. Njegova prisotnost sega v zgodovino naše države in je del naše nacionalne identitete. Medved je bil že stoletja simbol moči, vzdržljivosti in neukrotljive narave, ki ga najdemo v slovenskih ljudskih pesmih, zgodbah in umetnosti. Skrb za dobrobit živali je ključnega pomena za našo družbo, saj odraža našo sposobnost sočutja in spoštovanja do vseh živih bitij.

Upamo, da se bo Slovenija postavila na pravo stran zgodovine, kot sta se Romunija in Albanija, tako da bo omogočila svetlejšo prihodnost za Mici, Mitka, Mašo in Tima in s tem prispevala k promociji etičnega ravnanja z živalmi po vsem svetu.

S Spoštovanjem,

  1. Društvo za dobrobit živali AniMa
  2. Lajka, društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski 
  3. WWF Adria, svetovna organizacija za varstvo narave
  4. Alpe Adria Green, mednarodno društvo za varstvo okolja in narave
  5. FOUR PAWS
  6. Društvo za zaščito konj
  7. Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice
  8. Društvo Reks in Mila
  9. Zavod Pit RubayaL
  10. Društvo za zaščito živali Maribor
  11. Društvo Animal Angels
  12. Društvo Arja

Več na povezavi:

https://www.four-paws.org/our-stories/press-releases/march-2024/slovenia-sad-fate-of-four-bears-suffering-in-cruel-conditions

https://www.four-paws.org/campaigns-topics/campaigns/saddestbears/bears-in-southeast-europe/bears-in-slovenia

ČE MENITE DA NAŠE DELO PRIPOMORE K OHRANITVI NARAVE IN OKOLJA NAS PODPRITE TUDI VI Z DONACIJO SAJ SE FINANCIRAMO SAMI, BREZ POMOČI DRŽAVE!

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK”!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE “ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK“–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

PROSTOVOLJCI ZA ČISTEJŠE IN ZDRAVO OKOLJE

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.