c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Uredba REACH – Neuspeh Komisije EU, da deli celotne dokumente, pomeni dvojno nepravilnost


Evropski varuh človekovih pravic je v petek, 15. marca,  potrdil , da to, da Evropska komisija ni posredovala popolnih dokumentov v zvezi s (predlagano in zdaj odloženo) revizijo uredbe o „registraciji, evalvaciji, avtorizaciji in omejevanju kemikalij“ (REACH), pomeni „nepravilnost“ . Njeno prvotno priporočilo je bilo izdano septembra 2023. Poleg tega je varuh človekovih pravic zdaj dejal, da tudi to, da Komisija ni pravočasno zagotovila podobnih dokumentov v zvezi z uredbo o živem srebru, pomeni »nepravilnost«.

Revizija uredbe REACH je bila obljubljena v okviru Evropskega zelenega dogovora leta 2020 in naj bi pospešila regulacijo nevarnih kemikalij. Vendar pa je bil tarča znatnega korporativnega lobiranja in še vedno ni ugledal luči sveta. NVO so novembra 2022 najprej zahtevale dokumente, vključno z oceno učinka (IA) revizije REACH.  Na žalost so bili razkriti  samo močno redigirani  IA ,  priloge in  mnenje odbora za regulativni nadzor (RSB).

Skrb vzbujajoče je, da Komisija še naprej krši to sodbo, saj je ponovno zavrnila predložitev popolnih dokumentov o reviziji REACH po novi zahtevi, ki jo je predložili NVO.

Ta dvojna sodba o “nepravilnosti” je za Komisijo obsodilna, saj ne upošteva zakona o dostopu do dokumentov, Aarhuške uredbe in sodne prakse. Ker Komisija zahtevanih dokumentov ne objavi pravočasno, deluje protidemokratično in neodgovorno. Ključnega pomena je, da Komisija zdaj objavi celotne dokumente, zahtevane v zvezi z revizijo REACH, in začne upoštevati zakonodajo, ko bodo vložene prihodnje zahteve.    

Kot so obširno dokumentirale NVO , je med postopkom razvoja predloga za revizijo REACH prišlo do precejšnjega korporativnega lobiranja. To lobiranje je prispevalo k obsežnemu znižanju ambicij Komisije von der Leyen glede okoljskega zelenega dogovora, vključno s predlogom za revizijo REACH, ki je bil vržen v travo naslednje Komisije. Ta zamuda je bila v rokah industrije strupov z dobrimi viri; neuspeh pri objavi teh dokumentov je še poslabšal neugoden položaj aktivistov civilne družbe, ki zahtevajo resen napredek v smeri prihodnosti brez strupov.

Nazadnje, ta sodba bi morala povzročiti tudi velike spremembe v odboru Komisije za regulativni nadzor. Tajnost njenih sestankov in mnenj je močno vpeta v njen način dela, čeprav tega očitno ni mogoče pravno utemeljiti.

ČE MENITE DA NAŠE DELO PRIPOMORE K OHRANITVI NARAVE IN OKOLJA NAS PODPRITE TUDI VI Z DONACIJO SAJ SE FINANCIRAMO SAMI, BREZ POMOČI DRŽAVE!

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK”!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE “ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK“–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

PROSTOVOLJCI ZA ČISTEJŠE IN ZDRAVO OKOLJE

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.