c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Alpe Adria Green podpira boj društev Moja Mura, ki so odločno proti hidroelektrarnam na reki Muri


Zveza društev Moja Mura zahteva preklic uredbe o koncesiji za rabo vode za proizvodnjo električne energije Dravskim elektrarnam iz Maribora na reki Muri.

 

 


Kot pojasnjujejo v Zvezi društev Moja Mura, je več kot dovolj tehtnih razlogov, ki so v popolnem nasprotju z osnovnim namenom, zaradi katerega je bila izdana Uredba o koncesiji za rabo vode za proizvodnjo električne energije. Svojo ugotovitev utemeljujejo takole: “V Nacionalnem energetskem programu (NEP) je navkljub številnim strokovnim ugotovitvam, ki so zapisane v t.i. »krovni študiji«, ki jo je naročilo podjetje Dravske elektrarne Maribor o »Možnostih trajnostnega razvoja območja ob reki Muri v povezavi z možnostjo HE izrabe reke« in, ki ugotavljajo, da je reka Mura v dobri ekološki kondiciji in da se le-te v primeru izgradnje HE in posledično slabše pretočnosti lahko poslabšajo, še vedno navedena možnost izgradnje HE na Muri v razponu moči od 1,5 – 55 MW.”

V Zvezi društev Moja Mura pravijo odločni ne hidroelektrarnam na reki Muri.

Kot ključni razlog za izgradnjo HE na Muri je Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) v svoji vlogi vladi leta 2005 v obrazložitvi pravnih utemeljitev zapisalo “… da je nadaljevanje izgradnje HE na obravnavanem delu Mure logična odločitev, in iz ekološkega stališča nujna.” “Smatarmo, da je s strani MOP argumentirana »ekološka nujnost«, z navedenimi ugotovitvami v krovni študiji, že več kot dovolj ovržena,” so prepričani v Zvezi društev Moja Mura.

Zvezda društev Moja Mura: Dejstva, ki jih ne moremo spregledati …

V nadaljevanju so v omenjem društvu še zapisali, da so v obdobju med letoma 2009 – 2012 nastala dejstva, ki po njihovem mnenju bistveno vplivajo na strateške odločitve o načinu trajnostnega razvoja področja ob reki Muri: -podpis pisma o nameri predstavnikov 5 držav ob Muri, Dravi in Donavi o ustanovitvi čezmejnega biosfernega rezervata; Gödöllö, marec 2011, – pismo o nameri so v imenu svojih držav podpisali predstavniki Slovenije, Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Srbije, – podpis predstavnikov Madžarske in Hrvaške o ustanovitvi čezmejnega biosfernega rezervata ; Barcs, Madžarska, 17.09.2009

Oba dogodka sta bila pripravljena in izvedena ob sodelovanju organizacije WWF. “Z ozirom na to, da se je s podpisom pisma o nameri tudi Republika Slovenija izrekla za ohranjanje naravnega okolja vzdolž omenjenih rek, smatramo, da se mora to dejstvo odražati v NEP-u. Prav tako smatramo, da je zelo vprašljiv pričetek postopka za spremembo DLN, ki ga je na vlogo DEM razpisalo ministrstvo za okolje; edini argument za uredbo je ovržen v krovni študiji DEM,” še dodajajo v Zvezi društev Moja Mura.

V IMENU NAŠIH ZANAMECEV VAS PROSIMO, DA IZPOLNITE TA VPRAŠALNIK IN NAM POMAGATE OHRANITI REKO MURO IN NEOKRNJENO NARAVO ZA PRIHODNJE GENERACIJE!

Postanite tudi vi član ALPE ADRIA GREEN – ZA EKO PRIHODNOST NAŠIH OTROK, s tem boste aktivno vplivati k varovanju okolja , to lahko storite, če kliknete spodnjo povezavo: https://alpeadriagreen.wordpress.com/pristopna-izjava/ SKUPAJ BOMO MOČNEJŠI !!!
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: