c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Okrugli sto o korupciji u NVO i zloupotrebi demokratije u medijima–PODGORICA–CRNA GORA


U Crnoj Gori, se financiska sredstva inostranih fondova  i Evropske Unije, koja su namemenjena za demokratizaciju civilnog društva i nevladinih organizacija dele “ispod stola”!4

4

Okrugli sto o korupciji u NVO i zloupotrebi demokratije u medijima

U Podgorici u Hotelu Crna Gora je bio 1 decemra 2012 odrzan okrugli sto na temu:

KORUPCIJA U NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA KROZ ZLOUPOTREBU DEMOKRATIJE U MEDIJIMA

Organizatori okruglog stola su bili Bjelopoljski savez Nevladinih organizacija, NVO Euromost i medjunarodna organizacija Alpe Adria Green, raspravljalo se o tome zasto nema kontrole i reakcije institucija vlasti na evidentne koruptivne radnje koje su ovom prilikom notirane .

Osim familijarnih NVO koje kolektivno ucestvuju na konkursima Ministarstva Finansija od novca dobijenog od igara na srecu, zatim nepodnosenja zavrsnih racuna i ucesca veceg broja NVO organizacija na konkursu od zvanicno registrovanih NVO kod MUP a, predstavnici Udruzenja igara na srecu su iznijeli svoje problema oko koruptivnih radnji

Predstavnici Lutrije su ukazali na slucajeve u kojima im ne pomazu brojni dokazi da bi nadlezne institucije raskrinkale spregu pojedinih medija i NGO organizacija , koji u kontinuitetu vrse nezakonite radnje koruptivne prirode i to na organizovan nacin, na stetu privrednih drustava fizickih lica –akcionara i javnog interesa . Inace javnosti je poznato da je udruzenje priredjivaca igara na srecu i njegove clanice ,utuzilo Dely Press,Monitor i MANS.

Ucesnici Okruglog stola su donijeli sljedeće zakljucke:

1. Tokom rasprave iskazana je sumnja o prisutnosti korupcije u NVO sektoru koji je u direktoj vezi sa pojedinim medijima čime su ostvareni svi uslovi za njihovo enormno bogaćenje i stvaranje političkog uticaja sa ciljem destabilizacije Crne Gore i mogućeg pokušaja rušenja legalno izabrane vlasti

2. Učesnici Okruglog stola smatraju neophodnim da institucije sistema koje se bave praćenjem rada NVO sektora moraju pripremiti tijelo koji će se direktno baviti analizom dobijenog i utrošenog novca iz inostranih Fondova uz mogućnost ispitivanja načina dobijanja sredstava, od koga se sredstva dobijaju , kako se sredstva troše i da li je to u skladu sa zakonima ove države.

3. Učesnici Okruglog stola smatraju da je neophodno da se ustanovi imovno stanje čelnika nevladinih organizacija prije i za vrijeme bavljenja poslom u NVO sektoru kao neprofitnoj organizaciji.

4. Organizatori Okruglog stola trazit ce od međunarodnih nevladinih organiza cija i ambasada koje obezbjeđuju crnogorskim nevladinim organizacijama sredstva za njihovu aktivnost, da li znaju kako se ta sredstva troše i da li se, uz njihovu saglasnost koriste za političko djelovanje i pokušaj rušenja legalno izabrane vlasti .

5. Učesnici Okruglog stola traže od Vlade Crne Gore da ustanovi koje je ministarstvo saradjivalo sa dijelom nevladinog sektora organizovanog na vaninstitucionalnom djelovanju u Crnoj Gori, za koju vrstu djelatnosti i kako su dobijana ta finansijska sredstva.

6. Učesnici Okruglog stola smatraju neophodnim da se dio sredstava od igara na sreću koja su namijenjena medijima izmjesti iz Ministarstva finansija u Agenciju za elektronske medije kako bi se izbjegla mogućnost koruptivnih radnji. Mediji između sebe znaju najbolje ko koji program moze da proizvede. Ovako se nebi desilo da pojedini mediji koji ne proizvode program, vec samo pisu projekte obezbjeđuju novac za svoje djelovanje.

7. Ovaj okrugli sto treba da postane stalna tribina , koja će se organizovati tri puta godišnje, zatim da se uradi sajt na kome će biti postavljeni svi dokumenti I opisane negativne pojave koje nijesu u skladu sa zakonom a dolaze iz NVO sektora i medija koje su u direktoj sprezi sa njima.

1

3

bosna_0007

bosna_0008
%d bloggers like this: