c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Predstavitev toplotne črpalke z rabo energije iz morja–Portorož 06.12.2012


Katedra za Ladijsko strojništvo

Vabi na predstavitev toplotne črpalke z rabo energije iz morja

Vabimo vas na predstavitev prve toplotne črpalke z rabo toplotne energije morja na slovenski obali. Predstavitev bo v poslovnem objektu Fakultete za pomorstvo in promet – Čolnarna v Portorožu v četrtek, 06.12.2012, s pričetkom ob 11. uri.

Na predstavitvi bo predstavljeno nekajletno obratovanje toplotne črpalke v omenjenem objektu.

Cilj je slovenskim medijem in drugim udeležencem predstavitve pokazati gospodarske in okoljevarstvene učinke možnosti rabe energije morja.

Na predstavitvi bodo sodelovali poleg predstavnikov Fakultete za pomorstvo in promet še predstavniki iz gospodarstva, podjetje Geosonda iz Kranja, ki je član mednarodne org. Alpe Adria Green in drugi.

Božo Dukić čla ALPE ADRIA GREEN je prepričan, da je vsak liter nafte ali plina, ki ga ob morju potrošimo za ogrevanje objektov, razmetavanje z denarjem. Zato je svojo poslovno nišo poiskal v obnovljivih virih energije in energetskem posodabljanju starejših objektov.

Njegova tehnologija temelji na obnovljivih virih, kot so zemlja, vode, podtalnica … in seveda morje. Za prihodnji teden pripravlja v Strunjanu izobraževalne delavnice o obnovljivih virih energije za nevladne okoljevarstvene organizacije.

Božo Dukić član AAG iz Kranja je zanimiv možakar. Ko se pogovarjaš z njim o alternativnih virih ogrevanja, se bolj kot o poslovnih vidikih problematike raje razgovori o ekoloških. Kot da ne bi projekt ogrevanja na obnovljive vire že nekaj let predstavljal osnovnega poslovnega programa njegovega družinskega podjetja Geosonda. Pravi, da je po naravi vztrajen in potrpežljiv, zato lahko mirno čaka, da se zgodi premik v zavesti Slovencev. O racionalnejši rabi energije in izkoriščanju obnovljivih virov razmišlja že desetletja; v tem času je okusil že bitke z okoljskimi ministri, ko je šlo za uveljavljanje malih elektrarn, obdobje raziskovanja novih tehnologij za uporabo obnovljivih virov energije, nazadnje pa se je znašel še v vlogi promotorja javno-zasebnega partnerstva v okoljskih investicijah in uvajanju obnovljivih in alternativnih virov energije.

dukic1_mala
Direktor Geosonde Božo Dukić (levo) in njihov glavni strojni inženir Evgen Kodrun

Foto: VIDA G. POSINKOVIĆ

Prepričan je, da je danes, zaradi krize morda bolj kot kdajkoli prej, pravi trenutek za obnovo in energetsko posodobitev celotne mreže šol in vrtcev. Država bi s tem pognala investicijski cikel, s čimer bi pomagala celotnemu gradbenemu sektorju, obenem pa naredila korak bliže spoštovanju okoljevarstvenih direktiv EU.

Njegovi izračuni so preprosti. V Sloveniji imamo okoli 1600 šolskih objektov, od katerih večina potrebuje celovito prenovo, vključno z obnovo fasade in strojne instalacije. To pa je lahko obenem idealna priložnost za prehod na rabo obnovljivih virov. Dukić se zaveda, da gre za zajeten investicijskih zalogaj, ki bi si ga tako država kot občine v tem trenutku težko privoščile. Zato opozarja na denar EU, kjer bo v prihodnjih petih letih v strukturnih skladih na voljo okroglih 185 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Ko temu dodamo obvezni delež države in skromnejši prispevek občin, bi lahko v prihodnjih letih v program obnove šolskih poslopij vložili okroglih 50 milijonov evrov.

dukic2_mala
Božo Dukić si je na Obali že dodobra obrusil pete. Vendar mu ni žal nobene opravljene poti, zatrjuje. Trenutno je pogosto v Piranu, kjer predstavlja novemu županu Bossmanu prednosti ogrevanja na morje. Prepričan je, da bi lahko z novo tehnologijo ogrevali vse piranske in portoroške hotele. Še najbolj ga boli srce ob misli, koliko energije potrošimo za vzdrževanje hotelskih bazenov, in to kljub temu, da imamo zastonj energijo tako rekoč pred nosom. Ko so pred leti obnavljali portoroški hotel Palace, se je investitor že zanimal za ogrevanje na vodo, vendar iz tega kasneje ni bilo sadov. Dukić je prepričan, da je za premik v načinu razmišljanja potreben čas, da pa se ta zavest v zadnjem času zelo hitro spreminja na boljše.

Foto: VIDA G. POSINKOVIĆ

dukic3_mala
Geotermalna karta Slovenije prikazuje gostoto toplotnih tokov. Raba geotermalne energije skozi sistem geosond ali z odvzemom energije podzemni vodi je projektantska podjetja prisilila v izdelavo strojnih projektov za vgradnjo toplotnih črpalk in projektiranje nizkotemperaturnih ogrevalnih sistemov.

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK– NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.