c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Sječa u ulici brijestova – „Ubojstva“ stabala u Novom Sadu


EkologijaEuropa/SvijetNovi Sad

Na žalost Vojvođanska zelena inicijativa nije uspjela pronaći sponzore te spasiti 55 zdravih stabala sibirskog brijesta. Sječa zdravih stabala počela je jučer, 11. listopada.- Ubojstvo drveća

CIMG1283

Uime građana Novog Sada iz Fruškogorske ulice Vojvođanskoj zelenoj inicijativi nedavno se obratila Marina Samsonov s molbom da medijima proslijedi njihov apel protiv sječe 55 stabala sibirskog brijesta u Fruškogorskoj ulici. Pri tome se ističe da su nestručni ljudi iz JP Gradsko zelenilo na ovoj lokaciji posadili sibirski brijest, koji ima plitak korijen i podiže parking mjesta, a sad su odlučili posjeći ovaj drvored, koji građane štiti od nesnosne buke, prašine i izvor je kisika. – Podsjećamo da JP Gradsko zelenilo također mora osigurati i pristojan izgled grada! Postoji rješenje koje podrazumijeva podizanje razine parkinga, kako bi se sačuvao ovaj drvored. Ali…to košta! Kad je u pitanju zaštita životne sredine i kvaliteta života građana. Grad Novi Sad nema sredstava! Međutim, novca ima za sječu stabala.  JP “Gradsko zelenilo”, će naplatiti sječu, zatim će naplatiti sađenje novih stabala i besplatno dobiti drvnu masu nastalu prilikom sječe. Zato se JP Gradsko zelenilo uvijek opredjeljuje za sječu, a ne za druga rješenja! JP Gradsko zelenilo sadi neadekvatne sadnice u gradu, u neodgovarajuće vrijeme i ne održava ih. Prošle godine se osušilo 2000 stabala u Novom Sadu-, ističu vojvođanski „zeleni“ pa dodaju –  Na bulevaru Evrope zasadili su sadnice hrasta (šumsko drvo) koje se masovno suše jer ih ne zalijevaju! Projektanti i investitori pri gradnji stambenih zgrada ne ostavljaju obaveznih 30 % zelenih površina u dvorištima. Ovo je samo mali dio velikog problema koji za posljedicu ima pošumljenost ispod 5% u Vojvodini (pošumljenost je tolika zahvaljujući Fruškoj Gori). Minimum, po standardima je 14 %. -, kažeRužica Helać predsjednica Vojvođanske zelene inicijative.

Javno poduzeće građanima: Pronađite sponzore pa nećemo posjeći stabla!

Kako bi pokušali spriječiti najavljenu sječu stabala zeleni su pokrenuli akciju prikupljanja novca koji bi se dao novosadskom Javnom poduzeću Gradsko zelenilo da odustane od sječe stabala. –   Traže se sponzori koji će dati novac  Gradskom zelenilu iz Novog Sada kako ne bi sjekli drveće u Novom Sadu. Dakle, vrag je odnio svaku šalu! Molimo, u ime očajnih, osiromašenih i bolesnih građana Novog Sada, sve koji mogu donirati sredstva Gradskom zelenilu da to učine što prije! Jer naša žalba ne odlaže izvršenje tj. sječu koja je u tijeku! -, glasio je apel. Poziv sponzorima uslijedio je nakon što je Ivan Nožinić, PR u JP Gradsko zelenilo u Novom Sadu, 10. listopada za Novosadsku TV izjavio da ukoliko građani Novog Sada žele sačuvati drveće u Novom Sadu neka izvole pronaći sponzore! Inače,  drveće će biti posječeno, jer JP Gradsko zelenilo nema sredstva da održava drveće u gradu! Lucidna zamisao, nema što!

Sječa u ulici brijestova počela

Na žalost Vojvođanska zelena inicijativa nije uspjela pronaći sponzore te spasiti 55 zdravih stabala sibirskog brijesta. Sječa zdravih stabala počela je jučer, 11. listopada.- Ubojstvo drveća! Na žalost u Novom Sadu počela je sječa…nismo uspjeli pronaći sponzore!-, javila je Ružica Helać.


[
cimg1273-1cimg1277cimg1278

srdacan-pozdrav-iz-novog-sada
cimg1284

JP Gradsko zelenilo ucijenilo Novosađane – Osigurajte nam sponzore pa vam nećemo sjeći drveće, kaže Ivan Nožinić, PR JP Gradsko zelenilo

Sječa brijestova izaziva sve veću pozornost – Podrška ekologa iz Srbije i regije: Novosađani nisu sami u borbi za očuvanje drveća. Stiglo je i najnovije priopćenje Vojvođanske zelene inicijative.

Ružica Helać: Sa svih strana stiže nam podrška ekologa i spremni su učiniti sve što je potrebno da spriječe dalju sječu!

Podrška je stigla od međunarodne mreže Alpe Adria Green i oni su spremni da nas zastupaju kod institucija za ljudska prava u EU.  Vojvođanska zelena inicijativa je predstavnik ove ekološke mreže u Srbiji. Vojvođanska zelena inicijativa je u prethodnom periodu snimala dokumentarni tv serijal Zelena patrola na djelu i tako pomagala mnogima koji su bili u situaciji da brane dobrobit građana od nestručnih i pohlepnih upravljača, donosilaca odluka i zagađivača. Svi oni su sada poslali podršku i obećali svaku vrstu pomoći da se spriječi dalja sječa drveća. Jedni će pokrenuti sudski postupak i osigurati pravnu podršku, drugi u međuvremenu pokušavaju naći sponzore koji bi možda za neko vrijeme zaustavili sječu po gradu (jer Ivan Nožinić, PR iz JP Gradsko zelenilo je izjavio da građani Novog Sada ako žele zaustavljanje sječe drvoreda, ali i ostalog drveća u gradu, bi trebali pronaći sponzore koji bi dali novac JP Gradsko zelenilo), treći žele doći u Novi Sad i svojim tijelima braniti stabla…

Zahvaljujemo medijima koji istinito, pravovremeno i potpuno informiraju javnost.

Da podsjetimo

Drvored u Fruškogorskoj ulici se može sačuvati podizanjem parkinga…a to košta! Dakle, JP Gradsko zelenilo ovdje se sječe drveće, čije sađenje i održavanje plaćaju građani Novog Sada, za potrebe JP Parking servis.  S obzirom da je izostala podrška apatičnih “ekoloških” i “zelenih” organizacija iz Novog Sada obradovala nas je podrška ekologa iz regije i međunarodnih ekoloških organizacija!

Alpe Adria Green deluje, brez redno zaposlenih. Finančna sredstva za naše delovanje prispevajo občani, preko:

-članarin

– od dela dohodnine, ki jo lahko daste AAG, namesto državi – več:

https://alpeadriagreen.wordpress.com/dohodnina-obrazrc/

– od donacije  DubLi – Travel, Shopping, Entertainment & Savings, če izberete potovanje ali nakupujete na tej spletni strani:

https://alpeadriagreen.files.wordpress.com/2010/11/aag-reklama2.jpg?w=620
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: