c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

KAKO LEGALIZIRATI ČRNOGRADNJO NA RUDNEM POLJU ZGRAJENO Z EU SREDSTVI – Vodo bi uporabljali tudi za gašenje


Vodo bi uporabljali tudi za gašenje

Gorenjski glas

Besedilo: Mateja Rant
Kategorija: Gorje / četrtek, 17. oktober 2013 / 10:41

Akumulacijski bazen na Pokljuki, iz katerega črpajo vodo za izdelavo umetnega snega, bodo poskušali legalizirati kot zalogovnik požarne vode.

Rudno polje – Za zbiralnik vode, ki so ga zgradili v sklopu ureditve biatlonskega centra na Pokljuki, pristojnim še vedno ni uspelo dobiti okoljevarstvenega soglasja. Po sedaj veljavnem gradbenem dovoljenju bi moral biti namreč trikrat manjši, kot so ga dejansko zgradili. Zato pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS) priprav­ljajo novo vlogo za pridobitev okoljevarstvenega soglasja za bazen kot zalogovnik požarne vode, kar bi jim omogočilo pridobitev gradbenega dovoljenja za zbiralnik v sedanjem obsegu. Prizadevanja smučarske zveze podpirajo tudi pri Gasilski zvezi (GZ) Bled-Bohinj, je poudaril namestnik predsednika zveze Jakob Por, za okoljevarstvenike pa je bazen v tem obsegu, četudi bi vodo iz njega uporabljali za gašenje, nesprejemljiv.

rudno polje - akumolacija 2

»Računamo, da nam bo okoljevarstveno soglasje uspelo dobiti, saj bazen predstavlja edino zalogo požarne vode na tem območju Pokljuke,« je poudaril poslovni direktor SZS Andraž Kopač in dodal, da bi bazen v ta namen lahko uporabljali vse leto, medtem ko ga za zasneževanje potrebujejo približno mesec dni na leto. Če bi morali zbiralnik zmanjšati na velikost, kot je določena v gradbenem dovoljenju, bi imeli po Kopačevih besedah velike težave z zagotav­ljanjem zadostne količine snega na začetku sezone. »Vodo bi potem morali na Pokljuko dovažati, kar bi pomenilo še večje obremenitve okolja,« je opozoril. Njihova prizadevanja, da bi bazen legalizirali kot zalogovnik požarne vode, so podprli tudi v GZ Bled-Bohinj. »Doslej je bilo za to slabo poskrbljeno. Ob požaru na Komarči smo morali vodo zajemati iz Bohinjskega jezera in Triglavskih jezer, a se je pri tem pojavila težava, ker so se mikroorganizmi prenašali iz ene vode v drugo,« je pojasnil Por. Zbiralnik vode na Rudnem polju se jim zdi zato nadvse primeren, saj je v bližini tudi prostor za pristajanje helikopterja. »To bi še dodatno povečalo obremenitve s hrupom,« pa ostaja neomajen predsednik mednarodne okoljske organizacije Alpe Adria green Vojko Bernard. Vztraja, da je bazen kot črno gradnjo treba zasuti. »To je narodni park in se mu morajo ljudje prilagajati, ne pa da se park prilagaja ljudem,« je še pribil.

image

image

image

image

image

image

KO NE GRE ZA SMUČARKO ZVEZO, KI BI MORALA ŽE SAMA “ODSTRANITI ČRNO GRANJO” , PA NA DRUGI STRANI TNP VESELO RUŠIJO “HIŠCE”, VILE “FUNKCIONARJEV ZGRAJENE TUDI NA ČRNO PA PUŠČAJO NEDOTAKNJENE!

Sprašujemo se zakaj GASILCI tudi tu ne izkažejo svoje solidarnosti in ČRNOZGRAJENIM HIŠAM NE SPREMENIJO NAMEMBNOSTI V VODNE ZBIRALNIKE – POD ŽLEB BI POSTAVILI SOD ZA ZBIRANJE DEŽEVNICE, PA BI BILO ZAKONU ZADOŠČENO, SAJ BI BILO VSE OSTALO SAMO “POMOŽNI OBJEKT”!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Alpe Adria Green deluje, brez redno zaposlenih. Finančna sredstva za naše delovanje prispevajo občani, preko:

-članarin

– od dela dohodnine, ki jo lahko daste AAG, namesto državi – več:

https://alpeadriagreen.wordpress.com/dohodnina-obrazrc/

– od donacije  DubLi – Travel, Shopping, Entertainment & Savings, če izberete potovanje ali nakupujete na tej spletni strani:

https://alpeadriagreen.files.wordpress.com/2010/11/aag-reklama2.jpg?w=620

 
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: