c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Škandal nuklearka Krško


krško

Ob vsemu dogajanju v jedrski elektrarni Krško (nuklearka) mi je po včerajšnjih odmevih ostal čuden občutek. Prozorno je bilo, da nekaj v izjavah ne drži, ni mi dalo miru, še pesebej ne, ko se je v odmevih jeclanje Andreja Stritarja iz izjave v izjavo stopnjevalo. To je signal, da nam nekej prikriva. Po ponovnem pregledu posnetka oddaje mi je bilo jasno za kaj se je šlo. Andrej Stritar je dokumentirano ujet na laži. Nezaslišano je tudi, da se novinar Igor Bergant kar javno samocenzurira in na koncu izdavi iz sebe, da je ta škandal samo ‘problem’.

Poglejmo kaj smo izvedeli v oddaji:

(1) da je vodstvo nuklearke VEČ KOT 1 LETO DNI JAVNOSTI PRIKRIVALO POVEČANO KONCENTRACIJO RADIOAKTIVNOSTI v primarnem bazenu!

(2) da vodstvo NUKLEARKO POGANJA S POLNO PARO KLJUB NEPRAVILNEMU DELOVANJU GLAVNEGA REAKTORJA. Če mora biti avto na cesti v brezhibnem stanju, kako to, da se nuklearka ‘lahko vozi po treh kolesih’?

(3) da je možnih celo VEČ VZROKOV ZA NEPRAVILNO DELOVANJE! Ali sploh še kaj ‘štima’ v tej nuklearki!

(4) da obstajajo dovoljene vrednosti radioaktivnosti in DA JE PUŠČANJE IZ RADIOAKTIVNIH PALIC ?!? NORMALNO? Tak odnos do varnosti vodi v katastrofo! Zakaj pa ne dajo podatka v koliko nuklearkah dejansko puščajo palice. Bi hitro spoznali, da je po Fukušimi nuklearka Krško izjema, ki so privošči delovanje kljub napaki v glavnem reaktorju in to je trajalo več kot leto dni!!

(5) da se Andrej Stritar najprej gladko ZLAŽE, da je odlomljen del palice v sekundarnem hladilnem bazenu, po hvalevrednem posredovanju g. mag. Miroslava Gregoriča pa na koncu prizna, da ne ve kje je odlomlen del palice, saj bo nuklearka priskrbela francosko podmornico za iskanje preostankov palice!

(6) da nam Andrej Stritar obljubi, da bodo ZAGNALI NEUKLEARKO, ČEPRAV NE BODO RAZISKALI VZROKOV ZA TA ŠKANDALOZNI DOGODEK! Ali pa to pomeni, da tega niso sposobni ugotoviti! Torej v škodo našega zdravja in riskiranja naših živlenj!

(7) da obstaja velika verjetnost, da je cirknijev hidrid nažrl radioaktivne gorivne elemente in hkrati nam zamolčijo, kaj vse je ta cirkonijev hidrid še lahko požrl, nažrl ali načel. Če dela cirkonijev hidrid mikroskopske razpoke v materialu, pomislimo koliko časa je trajalo, da se je palica toliko prežrla, da se je zlomila. Koliko je rezervnih delov, ki so bili izpostavljeni cirkonijevmu hidridu in so lahko zdaj na meji delovanja. Glede na dogodek bi bilo najbolj varno zamenjati kar celotne inštalacije primarnega bazena oziroma ga v celoti izprazniti in obnoviti. To pa NI VEČ NAVADEN REMONT, AMPAK BI BILA POTREBNA OBNOVA ALI ZAPRTJE NUKLEARKE!

(9) Hvala za pogum g. Miroslavu Gregoriču, ki nam gladko pove in izpostavi vodstvo nuklearke in Andreja Stritarja, da bi vodstvo lahko kadarkoli ustavilo reaktor in zemenjalo poškodovane palice! Zakaj tega niso storili. Odgovora Andreja Stritarja ni bilo! So komore za neizrabljeno gorivo predrage! Kaj pa naša varnost in zdravje! Kaj pa materialne poškodbe, ki se zdaj vlečejo po vseh instalacijah, ki so bile v stiku s cirkonijevim hidridom?

(10) da s starostjo varnost nuklearke pada!

(11) da denarja za izboljšanje varnosti nuklearke ni!

(12) da operater izvaja smiselne ukrepe, torej NE IZVAJA VSEH VARNOSTNIH UKREPOV, ampak tiste, ki ne bodo vplivali na profit nuklearke!

(13) da na koncu g. mag. Miroslav Gregorič pohvalno BREZ DLAKE NA JEZIKU PRIZNA, DA NUKLEARKE NI MOŽNO DOBRO POPRAVITI! Stvar je torej resnično zavožena, ti dogodki pa so očitno vrh ledene gore pri pomanjklivemu vzdrževanju. Ne glede na vse ‘dobre’ namene vodstva – je očitno vse skupaj na točki, ko so vsi stroški za vzdrževajne nuklearke že metanje denarja skozi okno. Nuklearko Krško je treba takoj zapreti, vse od tukaj naprej je igranje z našim zdravjem.

Naj omenim, da sem v spletnem časopisu Večer prebral članek, kjer je Andrej Stitar ob tem dogodku v uradnih pojasnilih navedel tudi, da se je poškodovala zaščitna plast temeljev Krške nuklearke o čemer v odmevih ‘ni bilo vredno govoriti’.

Koliko vprašanj je še neodgovorjenih?

Kaj pomeni več kot leto dni, dve leti ali tri leta? Pri tako občutljivih vprašanjih je takšno podajanje informacij s strani vodstva nuklearke neodgovorno!

Kako je možno pri 121 elementih z 28.435 palicami določiti ‘normalno’ stopnjo puščanja elementov? Glede na to, da so bile poškodovane tri palice in da je bila ena očitno razžrta, ta ‘normalna’ stopnja ne zagotavlja nobene varnosti. V nuklearki naj bi dosegli 3% dovoljene stponje puščanja, zamislite si, kaj bi bilo v reaktorju, če bi presegli to mejo! Nuklearka ima očitno dovoljenje obratovanja do preseganja te meje? A skrbi me, kaj bo, ko bo ta stopnja presežena, ali bo mogoče mesto Krško obstajalo samo še na zemljevidu?

Kako lahko zaupamo nadzornim organom, ko pa očitno glavni pri tej zadevi Andrej Stritar javnosti in novinarju v obraz nesramno laže?!

Kako so lahko v nuklearki prepričani, da se ta pojav dogaja na točno treh mestih v nuklearki in da se ne bo pojavil na drugi strani bazena, ob dejstvu da je to stvar hidravlike – voda vendar kroži!

Kako bodo točno zadeli s praznimi elementi na prava mesta, če pa jim sploh ni jasno zakaj se gre in kaj se dogaja! To je podobno, kot bi pri strehi, ki pušča podstavili prazna vedra, s tem da pri strehi vemo kaj je problem, v nuklearki jim pa nič ni jasno. TO JE NESTROKOVNO REŠEVANJE NAPAKE V DELOVANJU JEDRSKEGA REAKTORJA. A SE DELAJO NORCA IZ NAŠIH ŽIVLENJ, SAJ NE POPRAVLAJO PRALNEGA STROJA AMPAK JEDRSKI REAKTOR!! Poleg tega je zgodba povsem netransparentna, najprej trdijo, da je zadeva odpadla v sekundarnem bazenu, potem ne vejo kje so ostanki, na koncu pa 100% vejo na katerih mestih so bile te poškodovane police. Nato se obnašajo, kot da bi te palice poškodoval nek ‘fajht’ ne pa konkretna kemična reakcija oziroma mehanska zadeva. Po moji logiki fizike in kemije je to slepomišenje bolj nevarno od samega urana. Tiste tri prazne elemente bodo dali tja, kot da so originalni butalci. NE v tej zgodbi je jedrski reaktor in ne moremo si privoščiti, da zadevo rešuje ‘neumni kmet z debelim krompirjem’. Zadevi je treba strokovno priti do dna!

Podoben primer na svetu se je zgodil pred 20 leti.

Ali to pomeni, da je varnost v Krški nuklearki bolj problematična, kot drugod po svetu?

Ali ni to znak, da si je vodstvo nuklearke vendarle preveč privoščilo?

Ali to pomeni, da obstaja možnost, da se bi lahko v Sloveniji zgodilo tudi nekaj, kar se ni zgodilo še nikjer in nikoli na svetu?

Ali to pomeni, da se igramo, ne z ognjem ampak z velikansko bombo na tako neodgovoren način?

Ali to pomeni, da je vodstvo nuklearke izgubilo strahospoštovanje pred močno silo narave in je kljub večkratnemu opozorilnemu avtomatskemu izklopu rekatorja, vedno znova malomarno zagnalo reaktor. A se vodstvu nuklearke zdi, da zaganjajo moped, ali so pozabili na moč jedrskega reaktorja!

Zakaj Andrej Stritar ob tem škandalu ne ukrepa proti vodstvu nuklearke ampak še sam prispeva k prikrivanju in laganju javnosti?

Koliko vprašanj bi še postavili, če bi imeli več informacij?

Zakaj so te informacije prišle v javnost šele po posredovanju nevladnih organizacij?

Stavek, ki smo si ga vsi želeli slišati, pa ga ni bilo: Ne bomo zagnali reaktorja dokler ne bo vse pojasnjeno in popravleno! Namesto tega smo za zaključek dobili informacijo .. … dovolite mi, da jo za vas odvijem iz celofana.. ..takole: To so stara jajca, kdo lahko ta stara jajca popravi, nihče tega ne more popraviti, tako da bo spet delovalo zanesljivo in varno. Saj veste kot pri starem avtu.

Komu torej še ni jasno, da imamo na dvorišču tempirano bombo in da se gre za zdravje celotnega Slovenskega naroda in sosedov? Ta škandal je postavil nuklearko Krško v krog najnevarnejših jedrskih reaktorjev na svetu! Ne toliko zaradi tipa reaktorja, temveč zaradi očitnega nestrokovnega reševanja in prikrivanja problemov ter laganja ali naj rečemo zavajanja javnosti. Pometanje problemov pod preprogo je z leti povzročilo situacijo, ki očitno ni več pod nadzorom. Popolna obnova nuklearke je utopija in v senci tega škandala, pa tudi Fukušime, kot dokaza, da na celem planetu ni znanstvenika, ki bi imel varnostni plan ali vsaj rešitev za primer stopljene sredice jedrskega reaktorja, je edina varna razumna odločitev TAKOJŠNJE ZAPRTJE JEDRSKE ELEKTRARNE KRŠKO!

V AAG imamo še vedno isto mnenje kot leta 2013.

RTV je umaknila oddajo iz neznanega vzoka!!

Posnetek odmevov 23. 10. 2013 je dostopen na povezavi: Odmevi    http://www.rtvslo.si/odmevi/arhiv.php

Svarilo svetih je dostopno na povezavi: Videnje: Preprečimo nesrečo v JEK   http://svobodna-slovenija.info/wp/videnje-preprecimo-nesreco-v-jedrski-elektrarni-krsko

Jutarnji list

ŠEF UPRAVE ZA SIGURNOST

EKSKLUZIVNO IZ KRŠKOG ‘Radijacija je rasla od ljeta 2012. i bili smo bespomoćni’

Objavljeno: 26.10.2013

Share

Opasnost od daljnjeg povećanja radijacije postoji, jer se u generalno renoviranje reaktora neće moći još godinu i pol dana

Andrej Stritar, voditelj Uprave za nuklearnu sigurnost, ekskluzivno za Jutarnji list otkriva što se zapravo događa već dulje vrijeme sa NE Krško. Naime, incident s radioaktivnom gorivom šipkom od pola metra koja je pala u bazen s rashladnom vodom samo je posljedica problema koji je trajao najmanje godinu dana. Kaže kako opasnost od daljnjeg povećanja radijacije postoji, jer se u generalno renoviranje reaktora neće moći još godinu i pol dana. Projekt gradnje novog bloka NE Krško koji je predviđen za 2015. do daljnjega se odgađa.

Što se to događa u NE Krško? Navodno ste godinu dana znali da su radioaktivne gorive šipke oštećene i radijacija povišena, a ništa niste napravili da to riješite?

– Istina, 18. srpnja 2012. godine prvi je put primijećeno da je porasla razina radioaktivnosti u rashladnoj vodi reaktora, ali jako malo. To su bile količine radijacije daleko ispod maksimalno dopuštenih, pa zato ništa nismo poduzimali. Ali pratili smo stanje. Ustanovili smo da je tijekom godine radioaktivnost rasla.

Zašto niste odmah reagirali?

– Iskreno, ova situacija je i nas iznenadila i to jako. Nismo očekivali tolika oštećenja. Stvar je u tome da se ništa ne može učiniti dok elektrana radi. Nije se moglo prići reaktoru, pa smo čekali redoviti godišnji remont.

Što se točno dogodilo s gorivim šipkama?

– Oštećena su tri od 121 gorivog elementa. U svakom elementu ima 235 gorivih šiški, a oštećeno ih je osam, od koji je jedan komad od oko pola metra pukao i pao u bazen s vodom za hlađenje reaktora. Analiza je ustanovila da je razlog oštećenja vjerojatno mlaz vode koji je iz pukotine reaktora udarao u šipke zbog čega su se tresle, odnosno vibrirale.

Pronašli ste pukotinu u reaktoru?! Zar nije izlazila radijacija?

– Ne. Reaktor je obložen metalnim pločama, dakle više tih ploča, koje su pričvršćene. Između tih ploča nastala je mala šupljina kroz koju je ulazila voda. Ali te su ploče izvan reaktora, koji je hermetički zatvoren i siguran.

Pa kako i kada ćete riješiti taj problem?

– Kratkoročno rješenje je da umjesto oštećenih gorivih šiški postavimo prazne, što ćemo i učiniti, jer su ove oštećene ionako bile pri kraju. Dugoročno namjeravamo nekako smanjiti ili u potpunosti neutralizirati vibraciju, ali to su veći radovi unutar reaktora. Ali u detaljno renoviranje reaktora namjeravamo krenuti kroz 18 mjeseci.

Znači godinu i pol dana će se čekati da bi se uklonio uzrok oštećenja. Što ako se nešto dogodi u međuvremenu?

– Moramo čekati jer tek za godinu i pol dana je idući remont. Sada to ne stignemo popraviti. Ali ako u međuvremenu opet dođe do povećanja radioaktivnosti, onda ćemo tražiti od stručnih tvrtki da to poprave prije.

Koje su to tvrtke?

– Westinghous. Nuklearka Krško radi s njihovim tlakovodnim reaktorom. Njihovi ljudi su u četvrtak izvadili tih pola metra gorive šipke iz bazena dubine 15 metara s dugačkom šipkom na čijem je kraju nešto nalik kliještima. Slične onima za branje jabuka. Francuska ekipa trenutno podmornicom traži je li u bazenu ostao još koji komadić šipke.

Hoće li se usprkos svemu graditi novi blok NE Krško?

– Čini se da ne. To je ideja koja još nije uvrštena ni u naš energetski program. Upitno je hoće li se uopće graditi.

Javnost je uznemirena jer je otkriveno zračenje, prije četiri mjeseca podijelili ste tablete protiv radijacije okolnome stanovništvu, a nedavno je i u Zagrebu izvedena pokazna vježba za spašavanje u slučaju incidenta u NE Krško?

– To je puki slučaj. To nema veze s ovim događajima. Nema razloga za paniku, niti je okolno stanovnišvo u strahu. Radnici su također dobro, nisu ozračeni.

Navodno je nedavno izbio i požar u nuklearci?

– Nije bilo požara. Ekipa radnika topila je smolu da nešto poprave pa je počelo smrdjeti. Drugi su osjetili taj smrad, nisu znali o čemu se radi, pa su uključili alarm i pobjegli iz elektrane. Na osnovi toga Greenpeace je zaključio da se dogodio požar.

‘Nećemo prestati s radom, nema nikakve opasnosti’

Uprava NE Krško održala je konferenciju za novinare na kojoj je zaključeno kako će se remont produljiti za još deset dana, ali i da, usprkos problemima, NE Krško neće prestati s radom.

Predsjednik uprave NE Krško Stane Rožman i član uprave Hrvoje Perharić izjavili su kako je remont u posljednjem stadiju. Rožman je dodao i da su otkriveni mehanizmi koji su doveli do oštećenja na trima gorivnim šipkama.

– Sva tri elementa oštećena su po istom mehanizmu, a novih, detaljnijih saznanja o oštećenjima, u odnosu na izvještaj od 12. listopada, nemamo – rekao je Rožman. Dodao je i da su izuzeli još dvije gorivne šipke, koje nisu bile oštećene, no nije rekao zašto.

Rožman je objasnio kako je stručni tim intenzivno radio na utvrđivanju uzroka oštećenja na šipkama te da su utvrdili kako je do oštećenja došlo zbog vibracija u rashladnom sustavu nuklearke. Kažu kako ni jednom trenutku nije postojala opasnost za okoliš i stanovnike, a nije upitna ni sigurnost nuklearke.

DODANO 23.11.2013

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/p480x480/1472041_620480151331554_5821914_n.jpg

VIR: http://www.radioaktivnost.si/#trenutne

Alpe Adria Green deluje, brez redno zaposlenih. Finančna sredstva za naše delovanje prispevajo občani, preko:

-članarin

– od dela dohodnine, ki jo lahko daste AAG, namesto državi – več:

 

https://alpeadriagreen.wordpress.com/dohodnina-obrazrc/

 

POSTANITE ČLAN AAG ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK

https://alpeadriagreen.files.wordpress.com/2010/11/aag-reklama2.jpg?w=620Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: