c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Zeleni s tožbo proti RCERO Nova Gorica


Alpe Adria Green vložila tožbo proti ministrstvu in Arsu zaradi okoljevarstvenega soglasja.

DELO – Katja Željan, Nova Gorica

čet, 12.12.2013

Zeleni s tožbo proti RCERO Nova Gorica

Alpe Adria Green je že maja na Agencijo RS za okolje naslovila zahtevo za vključitev v postopek izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje naprave na odlagališču odpadkov v Stari Gori. (fotografija je simbolična) Foto: Uroš Hočevar /Delo

 

Nova Gorica – Novogoriški župan Matej Arčon po včerajšnjem sestanku s predstavniki ministrstva za kmetijstvo in okolje pričakuje, da vložena tožba odvetniške družbe Devetak ne bo ogrozila prihodnosti projekta RCERO Nova Gorica. A v omenjeni družbi menijo, da zakonskih pogojev za izdajo gradbenega dovoljenja ni.

»Že pred časom smo v imenu Alpe Adria Green vložili tožbo zoper Agencijo RS za okolje (Arso) in ministrstvo za kmetijstvo in okolje, ki sta izdali okoljevarstveno soglasje za odlagališče. Menimo, da udeležba Alpe Adria Green pri izdaji okoljevarstvenega soglasja ni bila priznana oziroma upoštevana,« je včeraj za Delo potrdila Helena Devetak iz odvetniške družbe Devetak v Novi Gorici.

Tožba je začetek gradnje dodatno zapletla

Dodala je, da je postopek v teku pred upravnim sodiščem, in opozorila, da želi novogoriška občina za RCERO Nova Gorica pridobiti gradbeno dovoljenje brez izdanega pravnomočnega okoljevarstvenega dovoljenja. »Alpe Adria Green na to opozarja že ves čas v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja,« poudarja Devetakova.

Alpe Adria Green je že maja na Agencijo RS za okolje naslovila zahtevo za vključitev v postopek izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje naprave na odlagališču odpadkov v Stari Gori. Menili so, da bi lahko bilo okolje še bolj onesnaženo.
Tožba je dolgo pričakovani začetek gradnje RCERO Nova Gorica dodatno zapletla. Iz slednjega je namreč poleti že izstopila občina Idrija, zatem so imeli veliko pomislekov tudi Ajdovci, a so se konec novembra v četrtem poskusu in vpričo napovedanih tožb ostalih občin odločili, da projekt podprejo tudi finančno.

Na Goriškem morajo do konca leta za RCERO Nova Gorica pridobiti gradbeno dovoljenje, če hočejo uloviti približno 24 milijonov evropskih sredstev za 47 milijonov evrov vreden projekt, ki bi moral biti po ocenah zgrajen v letu 2015. Če bo tožba odvetniške družbe Devetak ogrozila ali celo pokopala projekt, bodo občine severne Primorske izgubile tudi že vloženih 1,6 milijona evrov sredstev za dokumentacijo projekta.

Alpe Adria Green deluje, brez redno zaposlenih. Finančna sredstva za naše delovanje prispevajo prevsem občani, preko:

-članarin

– od dela dohodnine, ki jo lahko daste AAG, namesto državi – več:

https://alpeadriagreen.wordpress.com/dohodnina-obrazrc/

– od donacij posameznikov in podjetij

DubLi – Travel, Shopping, Entertainment & Savings, če izberete potovanje ali nakupujete na tej spletni strani:

https://alpeadriagreen.files.wordpress.com/2010/11/aag-reklama2.jpg?w=557&h=270
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: