c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

EKO PATRULJA–ZAJČJA DOBRAVA


V Alpe Adria Green smo v zadnjem času prejeli več prijav od prebivalcev Zadobrove, ki se soočajo s smradom in hrupom. EKO PATRULJA AAG  si je 24.04.2017 ogledala to območje in ugotovila, da smrad in hrup v naselje in okolje širita iz proizvodnih obratov predelave plastike ter recikliranja odpadne plastike podjetij Stratum Mesojedec in Piskar d.o.o.

Pri predelavi plastike se sproščajo zdravju škodljive snovi, ki pri ljudeh in živalih delujejo kot hormonski motilci in alergeni, omenjena proizvodna obrata že vsa leta izdatno onesnažujeta življenjsko okolje tamkaj živečih prebivalcev z emisijami in emisijami iz svojih proizvodni obratov.

zajčja dobrava zemljevid

Prebivalci so že večkrat brezuspešno opozarjali na Mestno upravo Mestne občine Ljubljana o tem problemu, vendar brez ustreznih rezultatov in se do danes ni nič spremenilo. Smrad je agresiven, zelo sladkoben, neprijeten in zadušljiv, predvsem v jutranjem in večernem času. Hrup, predvsem nočni zaradi nočnega obratovanja je predvsem hrup delovnih strojev, hrup signalne sirene, delovanje viličarja in drugo. Mlin za mletje stare plastike, ki običajno obratuje 6-14 h, izpušča neposredno v okolje dim, prah, delce plastike ipd.

Predvsem poleti, v vročih dneh in ob brezvetrju je smrad še intenzivnejši in ga je še težje prenašati. V tem času je povsem nemogoče zračiti bivalne prostore, ponoči imeti odprta okna, sušiti perilo, bivati zunaj hiš ali opravljati kakršno koli delo v bližini teh obratov.

V  neposredni bližini, komaj 100 m od predmetnih onesnaževalcev, je tudi krajinski park Zajčja dobrava, ki je prav tako pod negativnim vplivom omenjenih motečih emisij, zato tja ne morejo hoditi na rekreacijo, voditi svojih otrok kot tudi ne sprehajati svojih psov.

zajčja-dobrava

V Zadobrovi se vrh tega še prideluje veliko hrane za prodajo – zelenjava, mleko, goji se živina. Pridelovalci so v velikih dvomih ali je tako onesnažena zelenjava sploh za prehrano, ali je zdravo, da se ljudje gibljejo v takšnem okolju, kjer je vse črno in ali je sploh zdravo, da kupujejo od kmetov meso oziroma, da ga ti prodajajo v gostinske obrate, šole in vrtce po Ljubljani, če vemo, da je ta prah (predvidevamo, da gre za PM delce) izredno nevaren.

V AAG bomo v skladu z svojimi zmožnostmi ukrepali in o nepravilnostih obvestili ustrezne službe.
%d bloggers like this: