c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Odbor DZ za infrastrukturo znova o drugem tiru


Ljubljana, 19. junija (STA) –

Člani odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor bodo danes na zahtevo SDS na nujni seji znova razpravljali o drugem tiru. Predlagatelji seje so namreč menijo, da projekt, kakršnega je pripravila vlada, ni transparenten, gospodaren in učinkovit. Prepričani so, da se bo ponovila zgodba projekta Teš 6.

REFERENDUM1

V največji opozicijski stranki SDS so v pobudi za današnjo sejo zapisali, da morajo biti vsi projekti načrtovani transparentno ter izvedeni gospodarno in učinkovito, drugi tir, kakor sta ga zastavili koalicija in vlada, pa po njihovi oceni teh pogojev ne izpolnjuje.

“Predlagatelji poudarjamo, da je v Sloveniji nujno potrebna modernizacija železniške infrastrukture, vključno z izgradnjo drugega tira med Divačo in Koprom. Menimo, da ni nikogar, ki bi nasprotoval izgradnji moderne železniške povezave, predvsem od koprskega pristanišča do njegovih trgov,” so ob tem zapisali.

Kritični so bili do navedb vlade, da je predračunska vrednost zastavljena ambiciozno, vendar realno, da pa njene natančne višine v tem trenutku ni gospodarno razkrivati zaradi negativnih posledic, ki bi jih takšno razkritje pomenilo za postopke javnih razpisov in oddajanja del izvajalce. V SDS so prepričani, da gre za prazen izgovor in zavajanje, vlada pa bi lahko natančno višino stroškov projekta razkrila poslancem v skladu z zakonodajo, ki ureja zaupane podatke, če je cena znana.

V SDS predlagajo, da odbor danes sprejme tri sklepe, in sicer naj vlada pisno natančno pojasni investicijsko vrednost projekta, naj poda pisno mnenje glede alternativnih projektov, tudi tistega, ki ga je pripravila strokovna skupina Jožeta Duhovnika, in naj pripravi primerjavo finančne konstrukcije projekta s podobnimi projekti iz tujine.

Odbor je o drugem tiru razpravljal že marca letos na pobudo NSi. Predstavniki stroke so takrat predstavili alternativne možnosti gradnje tira, minister Peter Gašperšič pa je dejal, da bi proučevanje alternativnih možnosti projekt vrnilo na sam začetek pred 20 leti.

O drugem tiru je sicer v četrtek razpravljala tudi komisija DZ za nadzor javnih financ, na kateri so bili poslanci SMC kritični do potez opozicije. Sejo komisije so ocenili kot “propagandni moment” SDS ob zbiranju podpisov za referendum.

Predsednik odbora za infrastrukturo Igor Zorčič (SMC) je ob tem poudaril, da tisti, ki podpirajo referendum o zakonu o drugem tiru, nimajo plana B. “Mnenja so raznolika, a ta nas ne bodo pripeljala do enojnega ali dvojnega drugega tira, ampak bodo zadevo pospravila v predal,” je v četrtek poudaril Zorčič.

STA – 19.06.2017

Po več mesecih razprav o tem, katera možnost gradnje drugega tira je najprimernejša, vlada, opozicija in stroka ostajajo razdeljene. Medtem ko vladna stran pospešeno pripravlja prijavo projekta na razpis za evropska sredstva, se nasprotnikom vladnega zakona izteka čas za zbiranja podpisov za referendum. Manjka jih še 3500, časa imajo do četrtka. (sta)

Z SVOJIM PODPISOM NA UPRAVNI ENOTI PODPRITE REFERENDUM O 2.TIRU – zadnji dan je četrtek 22.06.2017
ORIGINALNI PODPISANI OBRAZEC:
1. pošljite na naslov REFERENDUM DRUGI –  TIR p.p. 122, 1000 Ljubljana
2. Možna pa je tudi ELEKTRONSKA ODDAJA VLOGE(oddaja s kvalificiranim digitalnim potrdilom)
http://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=3125

clip_image008
%d bloggers like this: