c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

ZAHVALA ZA PODPORO REFERENDUMU O DRUGEM TIRU


V ALPE ADRIA GREEN, se zahvaljujemo vsem, ki ste zaradi neekološko naravnanega vladnega projekta podprli referendum o drugem tiru. s tem ko ste podprli  podprli referendum ste zavrnili neekološko tudi usmerjen zakon o drugem tiru.nočemo - aag

AAG je kot nepolitična organizacija podprla zbiranje podpisov za referendum zaradi neekološko usmerjenega vladnega projekta drugega tira.

V AAG podpiramo projekt, ki ga je predlagala skupina zbrana okoli dr. Duhovnika in v kateri sodelujeta tudi dva člana AAG. Ta projekt je po naši oceni najbolj naravovarstveno usmerjen, energetsko varčen ter ima načrtovana dva tira. Vladni zakon je zagovarjal enotirno novo železniško progo s tem, da se je vlada, zaradi pritiskov deloma popustila in je pričela zagovarjati  dvotirno železnico po isti trasi, ki jo je že predlagala, ko se je sprejemal zakon. S tem predlogom je trasa speljana skozi vplivno območje naravnega rezervata Glinščice/Val Rosandra in Osapsko dolino.

dolina GLINŠČICE

Trasa, ki jo predlaga Vlada RS naredi v Osapski dolini onstran Kaštelirja velik lok v levo in se približa italijanski meji, kar progo podaljšuje za več kilometrov. Ta nepotreben zavoj sta izsilila Italija in Trst s silovitimi in tudi umazanimi pritiski že pri nameravani izgradnji 5.koridorja, kar je dokumentirano prikazano v knjigi Milana Gregorič »Koper–Trst, večna tekmeca, ali veliki boj za luške tranzitne tovore in transportne poti« (Mladika, Trst, 2007) na straneh 149–155. Trst je namreč imel nepremostljive ovire (okoljevarstvene in druge) pri posodobitvi svojega odseka 5. koridorja Trst–Divača in se je zato nameraval priključiti na novo progo Koper–Divača. Zaradi znanih okoliščin je Trst kasneje zamrznil vse aktivnosti na svojem odseku 5. koridorju do Divače, pritiskal pa je še vedno  na Slovenijo, da bi njen odsek 5. koridorja Koper–Divača čim bolj približala Trstu, v čemer mu je Vlada RS z navedenim velikim nepotrebnim zavojem tudi ustregla.

Osapska dolina

Načrtovana vladna trasa poseže v enega od sedmin najbolj varovanih rezervatov v EU, Osapsko dolino z izjemno naravno in tehnično dediščino in ima velik vpliv tudi na kraški vodonosnik, jim bomo dopustili?

Predsednik Alpe Adria Green:

Vojko Bernard

Več na povezavah:

Javni poziv Vladi Republike Slovenije in Državnemu Zboru RS

Pobudniki referenduma o drugem tiru doslej zbrali 26.000 podpisov

Nov resen argument neprimernosti in zastarelosti vladne trase drugega tira Koper–Divača
%d bloggers like this: