c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Karciogen koktejl v krvi vrhniških gasilcev


 

Borut Hočevar – Finance

Kaj sta minuli teden na zboru vrhniških krajanov o primeru Kemis povedala Metoda Dodič-Fikfak iz ljubljanskega UKC in Gorazd Pretnar iz Nacionalnega laboratorija za zdravje in hrano.

(video) Karciogen koktejl v krvi vrhniških gasilcev

V sredo so na Vrhniki pripravili zbor krajanov o posledicah požara v Kemisu. Govorniki so bili (z leve) namestnik direktorja Uprave za varno hrano Jernej Drofenik, generalni direktor Agencije za okolje ARSO Joško Knez, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Ivan Eržen, poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, Metka Filipič z Nacionalnega inštitut za biologijo, predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa na UKC Ljubljana Metoda Dodič-Fikfak, Gorazd Pretnar iz Nacionalnega laboratorija za zdravje in hrano in Franc Lobnik z ljubljanske Biotehniške fakultete.

Samovžig je produkt malomarnosti, je uvodoma povedal Gorazd Pretnar in o požaru v Kemisu nadaljeval: »Odkritih je bilo toliko napak, da bi lahko o njih govoril sedem ur. Narobe je šlo vse, zanimivo pa je, da ni nihče izgubil službe. Nihče ni zaprt. Ogrožanje zdravja zaradi malomarnosti je kaznivo dejanje po kazenskem zakoniku.«

Video posnetek zbora krajanov je dosegljiv na povezavi STA.

Na okoljskem ministrstvu se niso posuli s pepelom

Ko smo poslušali govore predstavnikov ‘globoke države’, bi lahko rekli: ‘Saj kemisov sploh ne potrebujemo, nevarne odpadke lahko kurimo doma,’ je nadaljeval Pretnar, ki je pričakoval, da se bo kdo z okoljskega ministrstva posul s pepelom in povedal, da so se nekaj naučili. Da bodo spremenili uredbo Seveso in jo prilagodili. »Toda to se ni zgodilo. Kaj pa se je zgodilo? Požar za požarom v letošnjem letu.«

Zaradi DDT porast raka in težav s prostato

Z roko so zamahnili, ko se je našel DDT, je nadaljeval: »Danes vemo, da je prišlo do sprememb pri otrocih, ki so prišli v stik z DDT v materinem telesu. To pomeni porast raka in težave s prostato.« Uradniki, ki danes govorijo o tem, bodo takrat v pokoju, marsikoga ne bo več. Snovi, ki jih je požar razpršil, pa bodo prišle v prehranjevalno verigo, je Pretnar nizal napovedi.

Pretnar svetoval pregled Kemisa z georadarjem

Snovi so po merilih Arsa v dovoljenih mejah, vendar Arso ni ustanova za varovanje zdravja. Imamo Institut za varovanje zdravja. Ni res, da je bilo treba čakati na rezultate analiz, je zatrdil Pretnar, ki je zaposlen v Nacionalnem laboratoriju za zdravje in hrano, in razložil, kako potekajo analize.

Pretnar je prisotnim predlagal, da peverijo Kemis z georadarjem in pogledajo, če ni pod obratom še kakšen sod z atrazinom. Pri predlogu se je skliceval na prejeto neuradno informacijo.

 

Neuporabni podatki iz Kemisa

Pregledali so 283 gasilcev, niso iskali akutnih posledic, ker je bilo že prepozno, pa je povedala Metoda Dodič-Fikfak iz Klinični inštitut za medicino dela, prometa in športa na ljubljanskem UKC. Iskali so odložene učinke in tako natančne podatke o zdravstvenem stanju in izpostavljenosti. Podatki iz Kemisa so bili večinoma neuporabni, ker iz njih niso mogli sklepati, kaj naj iščejo v krvi. Rezultate pregledov bodo najprej predstavili gasilcem. Cilj pregledov je združiti stopnjo izpostavljenosti z zdravstvenimi posledicami.

Kemis pozar.jpg

Foto: Borut Hočevar

Vsem gasilcem so zamrznili in uskladiščili vzorec krvi za primer, če bodo v prihodnje več vedeli o njihovi izpostavljenosti.

Skoraj polovica gasilcev je imela težave

Kaj so pokazali rezultati? Da so imeli zdravstvene težave med gašenjem ali neposredno po gašenju, je poročalo 46 odstotkov gasilcev. Težave so bile predvsem vezane na nos, žrelo in sapnik. Znaten odstotek pa je tožil o težavah s pljuči oziroma dihanjem. Do sedem odstotkov je bilo prebavnih težav in težav s kožo. »Te težave bi lahko bile pripisljive tudi požaru, nihče pa ne bo mogel nikoli trditi, da so bile te težave sprožene samo z izpostavljenostjo požaru. To je nemogoče dokazati po taki oddaljenosti,« je poudarila Dodič-Fikfakova.

Počasno delovanje zdravstvene službe

Gasilce, ki so imeli težave s pljuči, so poslali na podroben pregled pljuč na Golnik. »Zaradi počasnega delovanja zdravstvene službe, na katerega ne moremo vplivati, so nekateri kar dolgo čakali na predgled. Zdaj pridobivamo rezultate pregledov,« je povedala Dodič-Fikfakova.

Pozar Kemis, onesnazenje, sanacija, potok Tojnica, 20.05.2017 Foto: Borut Hocevar,

Foto: Borut Hocevar

Pri dobrih sedmih odstotkih pregledanih gasilcev so odkrili obstruktivne motnje dihal, kar pomeni nekaj podobnega kot astma.

Gasilce so spraševali zelo natančno o njihovi izpostavljenosti. Kje živijo, kdaj in so zavohali, kdaj so prišli naslednji dan, in drugo. Pogovori so trajali po eno uro. Pri tem je bilo pomembno, da je po požaru, ob 1.10 ponoči padlo nekaj rose, ob štirih zjutraj se je spustila megla, takrat se je začela požarna straža in gasilci na njej so lahko bili bistveno bolj izpostavljeni.

Izpostavljeni snovi, ki je odtekla v Tojnico

»Gasilci so fantastični ljudje,« je nadaljevala Dodič-Fikfakova. »Prinesli so fotografije, povedali, kaj so gasili, katera zdravila, znali so prebrati cirilico. Rekli so, da so videli radioaktivno snov, a smo potem ugotovili, da ni bila radioaktivna, pač pa biološka snov. Pomemben podatek je, da so bili izpostavljeni gasilski brozgi. Nekatere obleke so prepuščale. Nimamo natančnega podatka o uničenih oblekah, kar je pomembno zaradi absorbcijo snovi prek kože.«

Tojnica-Kemis-598fe6218837b-598fe6218efb9.jpg

Foto: Borut Hočevar

Gasilci so bili izpostavljeni isti snovi, kot je odtekla v Tojnico. »V Tojnici so odkrili kup karcinogenov, kar pomeni, da so bili ljudje izpostavljeni karcinogenom. Ne pričakujemo, da bomo v krvi našli bogve kaj. Najprej smo opravili skrining na 25 težkih kovin za zelo izpostavljene gasilce. Povišanih vrednosti ni bilo. Tega niso odkrili niti pri newyorških gasilcih.«

Stotine snovi, karciogeni koktejl

Gre pa za nekaj drugega: »V krvi imaš stotine snovi nedetktiranih vrednosti. To je povsem druga realnost. To se v literaturi imenuje karciogeni koktejl. Za nas je bistveno spremljanje teh ljudi,« je poudarila povedala Dodič-Fikfakova.

POSTANITE ČLAN AAG ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK

NAMENITE 0,5 % DOHODNINE ALPE ADRIA GREEN, KI DELUJE KOT NEPRIDOBITNA ORGANIZACIJA BREZ REDNO ZAPOSLENIH. VES ZBRANI DENAR NAMENIMO ZA ZDRAVO PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!
%d bloggers like this: