c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

PRIJAVA SMETI V JAMI NAD LUKINI – EKO PATRULJA AAG


Alpe Adria Green je na podlagi Ekološke patrulje AAG, ki je bila izvedena  v torek 03.oktobra 2017  na poziv občanov podal 09. oktobra 2017 prijavo Zavodu RS za varstvo narave Območna enota Piran zaradi nelegalnega odlagališča odpadkov v Jami nad Lukini.

AAG ekološka patrulja je  ugotovila, da so v jami odpadki. Videti jih je na tleh od dna vhodnega brezna do konca votline. Gre za steklo, dele avtomobilov, gospodinjske odpadke, kovinske in plastične predmete,…

OBRAZLOŽITEV

 

Okoli pol kilometra severozahodno od cerkvice sv. Kirika na gradišču Gradec pri Sočergi, nedaleč od kolovoza, ki vodi po robu apnenčeve luske proti Smokvici, je okoli 3 m dolg in pol toliko širok vhod v Jamo nad Lukini. Pod štiri metre globokim breznom se nizek rov z zasiganim dnom strmo spusti v skladu z nagnjenostjo skladov. Po osmih metrih se razširi in prevesi v okoli tri metre globoko stopnjo z gruščnatim stožcem na dnu. Ostanki breče ob straneh strmega rova in napokani kapniški stebri v sklepnem delu jame nakazujejo, da se tla posedajo in spirajo usedline. Vode se verjetno stekajo v izvire rižanskega vodovodnega zajetja, saj je sledilni poskus dokazal to povezavo z bližnjimi ponori pri vasi Lukini. V jami živijo netopirji vrste veliki podkovnjaki, ki imajo verjetno porodno kolonijo.

V AAG zahtevamo, da se jamo takoj očistiti in postaviti prepreko, da bi ostal življenjski prostor netopirjev in vodni vir neogrožen. Predlagali bi postaviti ob kolovozu, ki je tudi rekreacijska pot, pojasnilno tablo, ki bi ne opozorila samo na naravoslovni pomen votline ampak tudi na sožitje človeka s podzemljem. Domačin je povedal, da biva tam »arjava bareta«, ki straši pastirčke; mogoče bi arheološka izkopavanja potrdila ugibanja, da gre tudi za obredno jamo bližnjega prazgodovinskega naselja.

Za ureditev stanja v jami se v AAG najprej obračamo na vas, zahtevamo odstranitev odpadkov in preprečitev uničevanja kraškega podzemlja. Prepričani smo, da bomo ob prihodnjem ogledu naleteli na boljše stanje. V kolikor se stanje na tem področju ne bo v dveh mesecih izboljšalo, bomo v AAG prisiljeni podati prijavo na inšpekcijske službe RS ter na Ministrstvo za okolje in prostor.

clip_image002

Vhod v Jamo nad Lukini

clip_image004

Smeti na dnu vhodnega brezna

clip_image006

Smetišče na dnu jame

clip_image008

Veliki podkovnjaki so si izbrali jamo za bivališče

Predsednik Alpe Adria Green:

Vojko Bernard

PRILOGA: JAMA NAD LUKINI – DIAPOZITIVI

POSTANITE ČLAN AAG ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK

NAMENITE 0,5 % DOHODNINE ALPE ADRIA GREEN, KI DELUJE KOT NEPRIDOBITNA ORGANIZACIJA BREZ REDNO ZAPOSLENIH. VES ZBRANI DENAR NAMENIMO ZA ZDRAVO PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!
%d bloggers like this: