c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

EKO PATRULJA AAG–JE TO ZELENI PRESTOLNICI V PONOS?


Eko patrulja Alpe Adria Green  se je v ponedeljek, 20. 11. 2017 odpravila na vzhod Ljubljane. Po ogledu  Krajinska parka Zajčja Dobrava 17.11.2017, smo se nadaljevali Eko patruljo AAG  na  območju centralne čistilne naprave ter preko zaselka Zalog in Zadobrova in Polja odpeljali v center mesta.

Pokopališče Polje, ki se ponaša z več stoletji staro zgodovino, ima takšno tudi staro vaško jedro, s tipičnimi hišami, cerkvijo in pokopališče.

20.11.17 ob pokopališču Polje

Pokopališča, kjer “počivajo” naši predniki po Sloveniji so obdana z drevesi ali grmičevjem v Polju pri Ljubljani pa ozremo čisto drugačen prizor. Za trenutek pomislimo, ali smo v terminalu Luke Koper – kontejnerji, drug na drugemu, kupi gum… okoli pa stanovanjski objekti, pošta, banka, policija, vrtec… Je to Ljubljana – zelena prestolnica Evrope? Je to glavnemu mestu v ponos?

Ob izvozu Ljubljana – Sneberje smo ob makadamski cesti pustili vozilo in se peš odpravili proti Centralni čistilni napravi Ljubljana.

potok studencnica 1

Že po nekaj korakih smo uzrli veliko gradbišče na desni strani, kjer se gradi nova industrijska cona Zadobrova. Le lučaj stran pa obnemeli ob prizoru, kako na prodnato površino tik ob potoku Studenčnica vozijo gradbene odpadke, med njimi pa še kup stvari, ki se ne bi moglo reči, da so gradbeni odpadki, pač pa vse kaj drugega.

potok studencnica 2

Zazrli smo se ob veliko parkirišče avtomobilov in tovornjakov ter vozil gradbene mehanizacije. Dostop do zagrajene parcele nam je onemogočil lajež. Opravičeno se sprašujemo, kaj to počne ob potoku Studenčnica, na prodnatem delu Ljubljanskega polja, kjer se Ljubljana oskrbuje s pitno vodo. Je res pitna?

Kje so državne inšpekcije, da dovolijo, da med avtomobili, tovornjaki, avtobusi in gradbeno mehanizacijo živijo psi? Mar ni to mučenje živali?

potok studencnica 4

Po cesti nadaljujemo pot proti čistilni napravi in ko bi morali že videti objekte se zazremo v novo nastajajočo goro, ki je ne najdemo na zemljevidu, kajti tam teče potok Studenčnica, pred nami pa 20 metrov velik kup gradbenih odpadkov Podjetja MAGG. Očitno se inšpekcijske službe tod mimo še niso peljale.

potok studencnica 6

Do centralne čistilne naprave vodi urejeno, asfaltirano cestišče. Tudi okolico imajo urejeno, a ko zavijemo proti Zalogu nas pričaka od 12 do 14 metrov široka makadamska avtocesta. Tudi česa takšnega še nismo doživeli, kar smo v Ljubljani – zeleni prestolnici Evrope.

Začudeni smo bili tudi, ko smo vstopili v kraj Zalog. Že na desni strani na cestišču in ne na parkirišču, stojijo kombiji in osebna vozila. Verjetno bo že prav, če to dopuščajo možje v modrem, s katerimi se župan pohvali, kako pridno izrekajo globe meščanom glavnega mesta in prinašajo cekine v občinsko blagajno.

Na poti proti vasi Zadobrova, o kateri smo prebrali, da gre za vaško naselje, kjer je večji del zaščiteno kot arheološko najdišče, pa sredi vasi uzremo gospodarsko cono z dvema industrijskima podjetjema za predelavo plastike: Mesojedec s. p. in Piskar d. o. o. Nismo se dolgo zadrževali, saj vonj tega ni dopuščal. Naučili pa smo se, da vemo od kod vrečkam za smeti »prijeten vonj po sivki«.

A, lejga zlomka: mi po pločniku naprej, a pred nami na pločniku tovornjak. To pa je Ljubljana, glavno mesto Slovenije. Bili smo prepričani, da so pločniki namenjeni pešcem, tu pa smo doživeli ravno nasprotno. Tovornjak, ki je imel krepko čez 20 ton, je bil namenjen v industrijska obrata. Kako je do tja prišel ne vemo, vemo pa, da smo na križišču videli prometni znak, ki prepoveduje vožnjo tovornjakom nad težo 7,5 tone. Danes smo bili že tolikokrat presenečeni, da se nismo več čudili, da v Ljubljani, pač ne vedo, čemu so prometni znaki namenjeni.

Povezava:

EKO PATRULJA AAG – NA PRAGU “NAJLEPŠEGA MESTA NA SVETU”

 

POSTANITE ČLAN AAG ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK

NAMENITE 0,5 % DOHODNINE ALPE ADRIA GREEN, KI DELUJE KOT NEPRIDOBITNA ORGANIZACIJA BREZ REDNO ZAPOSLENIH. VES ZBRANI DENAR NAMENIMO ZA ZDRAVO PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!
%d bloggers like this: