c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Pismo CI PIRAN–PIRANO Županu občine Piran


Spoštovani

Če Občina Piran tako gospodari s svojim bogastvom, dediščino in krajino, kako potem pričakujemo, da bodo občani, vikendaši, investitorji, turisti in pristojne službe (tudi državne) ravnale drugače.

Spričo vnovične degradacije kulturne krajine v Fiesi smo s strani domačinov prejeli urgentni poziv glede gradbenih del, na cesti Fiesa – Pacug. Zadevo smo skupaj s strokovnjaki proučili.

Pozivamo vas, da nemudoma ukrepate in:

Ø Preprečite nadaljnje rušenje suhozidov, ki so del naše kulturne krajine!

Ø Preprečite odvoz že porušenih kamnov suhozidov na deponijo!

Ø Poskrbite, da se že odpeljani kamni (suhozidov in robnikov) vrnejo, ter ponovno postavijo!

Ø Poskrbite kot dober gospodar, da so odgovorni v tla vstavili vso potrebno instalacijo, de nebi po nepotrebnem čez par let vnovič prekopavali ceste!

Ø Poskrbite, da bo cesta tlakovana z granitnimi kockami in robniki kot je bilo to do sedaj!

Ø Poskrbite, da v prihodnjih podobnih primerih, že udejanjena degradacija zaradi preteklih nestrokovnih posegov ne bo izgovor za nadaljnjo popolno degradacijo, temveč spodbuda za sanacijo škode ter popravilo po pravilih stroke ! Za popravilo suhozidov, ceste in tlakov namreč ne potrebujete doktorjev znanosti iz področja restavratorstva, temveč samo dobre mojstre!

Skratka, razumevanje in odnos vaše administracije do okolja, kulturne dediščine in krajine se nedvoumno reflektira na celotno populacijo in vikendaše, po načelu ¨kamor je šel bk naj gre še štrk¨. Vzorec se venomer ponavlja (naj vas spomnimo projekta obnove mandrača in scenarija porušitve malih pomolov).

Verjamemo, da posega v Fiesi niste dokumentirali, zato smo ga mi !

V nadaljevanju prilagamo nekaj fotografij stanja na gradbišču v Fiesi. V prilogah pa nekaj strokovnih sugestij, kako se je lotiti sanacije suhozidov.

S spoštovanjem,

Davorin Petaros P.R. za CI PIRAN PIRANO

V vednost:

Občinski svet Občine Piran – vročiti osebno, Mediji, ZVKDS OEPiran, Krajevne skupnosti Občine Piran

Cesta za Pacug iz Fiese:

Tako opustošenje pušča za seboj projekt obnove ceste za Pacug iz Fiese

Suhozida, ki je kulturna dediščina ni več ! Po naših informacijah so suhozid in kamnite robnike odpeljali na deponijo. Za ne verjet.

PREJ:

Agava in suhozid

image

clip_image004

POTEM:

clip_image006

clip_image008

Ni Agave in suhozida

clip_image010

clip_image011

S strojem nad kamnite robnike, da se vse zdrobi in polomi. Za nami ne sme ostati nič….to je sporočilo prihodnjim rodovom, ki stanja ne bodo mogli več povrniti.

clip_image012

clip_image015

Potem: Agave ni več, suhozidov tudi ne, kamnitih robnikov tudi ne, itd.

Skratka, kaj lahko še pričakujemo: asfalt, betonske robnike, betonske škarpe in ponovno kopanje čez leto ali več z namenom postavitve kanalizacije meteornih vod itd.

Veste, to je bila lepa cesta, pred množičnim prehodom kamionov, ki so deformirali tlak in stresli suhozidove zaradi gradbišč na vzhodnem Pacugu in še kje……..

POSTANITE ČLAN AAG ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK

NAMENITE 0,5 % DOHODNINE ALPE ADRIA GREEN, KI DELUJE KOT NEPRIDOBITNA ORGANIZACIJA BREZ REDNO ZAPOSLENIH. VES ZBRANI DENAR NAMENIMO ZA ZDRAVO PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!
%d bloggers like this: