c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Alpe Adria Green v EU še naprej proti terminalu v ŽavljahSTA

Mednarodna nevladna okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green nadaljuje opozorila Evropski komisiji in Evropskemu parlamentu zaradi kršitev evropskih direktiv s strani Italije v primeru predlaganega plinskega terminala Žavlje v Trstu in povezovalnega plinovoda. Komisijo so pozvali, naj bolje preuči obstoječo dokumentacijo.

plinski terminal Trst

LJUBLJANA > V zvezi s strateško okoljsko presojo veljavnega prostorskega načrta za pristanišče in veljavnega občinskega prostorskega načrta občine Trst pred direktoratom za okolje Evropske komisije je prišlo do nesporazuma, so prepričani v organizaciji. V ponedeljek so zato na Evropsko komisijo in Evropski parlament naslovili pritožbo, v kateri so izrazili svoje pomisleke.

“Dejansko v omenjenih veljavnih načrtih, za katere je bila opravljena presoja strateške okoljske presoje, ni na noben način predviden plinski terminal, ki ga je predlagal Gas Natural v Žavljah in se pravzaprav iz teh načrtov jasno vidi neskladnost le-teh s samim plinskim terminalom,” so poudarili. Zato je bila opravljena presoja strateške okoljske presoje za načrte, ki ne predvidevajo predlaganega plinskega terminala in ki niso skladni z delom, o katerem je govora.

Poudarjajo še, da je veljavni prostorski načrt opravil čezmejno presojo in pridobil ugodno mnenje Slovenije prav zato, ker je bilo iz takšnega načrta izključeno vsakršno predvidevanje predlaganega plinskega terminala in je bila poudarjena neusklajenost samega plinskega terminala s takšnim načrtom, so zapisali.

Vztrajajo, da Italija še naprej krši evropsko zakonodajo o presoji vplivov na okolje in pozivajo evropske institucije, da zadevo ponovno ocenijo.

Kot je pojasnil Franc Malečkar iz Alpe Adria Green, je govora o treh ločenih projektih: uplinjevalniku, plinovodu, ki bi povezal uplinjevalnik z omrežjem, in električnim daljnovodom. Vsak je bil dan v obravnavo posebej, čeprav so medsebojno odvisni. “Tako ni skupne ocene vplivov na okolje, ker je tudi zaradi časovno različno oddanih projektov ni možno pripravit,” je pojasnil.

Ob tem vsak od projektov v prilogah “skrije” uplinjevalnik, očitajo v organizaciji. “Ocena vplivov na okolje tudi za slednjega ni popolna oz. ni v skladu z navodili. Sodna praksa iz preteklosti je že pokazala, da je Sodišče EU zavrnilo poskus zavajanja na način, da bi en projekt razdelili na več manjših enot z namenom lažje pridobiti potrebna dovoljenja.”

Postopek pred Evropsko komisijo, v katerem je organizacija Alpe Adria Green opozorila na “nepravilnosti in laži” italijanskih organov, je sicer odprt.

Projektom, povezanim z izgradnjo terminala v Žavljah, nasprotuje tudi Slovenija. V začetku januarja so na ministrstvu za okolje in prostor povedali, da se je država pridružila vsem petim upravnim tožbam pred rimskim sodiščem za izpodbijanje že izdanega okoljevarstvenega soglasja za plinovod Trst-Gradež-Vileš. Okoljevarstvenemu soglasju nasprotujejo tudi dežela Furlanija – Julijska krajina ter občine Ankaran, Milje in Trst.

POVEZAVA :

PRITOŽBA NA EU –  ALPE ADRIA GREEN
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: