c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

S predlogom zakona za sanacijo okolja v Celjski kotlini


26. januarja je Poslanka SMC Janja Sluga je s podporo podpisov poslancev SMC in poslanca SD  v parlamentarni postopek vložila predlog zakon o sanaciji čezmerne obremenitve okolja na območju Celjske kotline. Kot je pojasnila, predlog zakona omogoča takojšnje reševanje problematike sanacije na širšem območju Celja, na katero Celjani čakajo že desetletja.

V AAG ta predlog zakona podpiramo, saj se skupaj z CI CELJE že vrsto let prizadevamo, za sanacijo “STARIH GREHOV” na območju Celjske kotline. V Državni zbor smo zato v petek 02.02,2017 pismo podpore.

podpira Zakonu o sanaciji - Celje

Vlada nasprotuje predlaganemu zakonu za sanacijo okolja v Celjski kotlini

petek, 9.2.2018

Ljubljana, 09. februarja (STA) – Vlada podpira zahtevo po sanaciji degradiranih območij, a nasprotuje sprejemu predloga zakona za sanacijo okolja v Celjski kotlini. Kot so po današnji dopisni seji sporočili z vlade, je treba k reševanju te problematike na območju celotne Slovenije, torej tudi na območju Celjske kotline, pristopiti sistemsko in ne z zakonom za posamični primer.

“Vlada se zaveda problematike sanacije degradiranega okolja, pri čemer meni, da je treba k reševanju te problematike na območju celotne Slovenije, torej tudi na območju Celjske kotline, pristopiti sistemsko, z jasnimi končnimi cilji, metodologijami in postopki,” so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Nasprotujejo sprejemu predloga zakona za posamičen primer, saj takšen pristop po mnenju vlade ruši veljavno sistemsko ureditev na področju sanacije degradiranega okolja in jo v pomembnih vidikih poslabšuje.

Zakonski predlog, ki ga je s podporo poslancev SMC in poslanca SD v parlamentarni postopek vložila poslanka SMC Janja Sluga, je po mnenju vlade v vrsti predlaganih rešitev tudi neizvršljiv ali pa je izvršljivost povezana z dodatnimi predpisi in ukrepi, ki pa jih zakon ne predvideva. Vzpostavlja tudi dvojno pravno ureditev tega področja, dodajajo na vladi.

Na uradu vlade za komuniciranje so še spomnili, da je vlada že leta 2007 sprejela odlok o območjih največje obremenjenosti okolja in program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini, leta 2017 pa sedem odlokov o načrtih za kakovost zraka na območjih Mestnih občin Ljubljana, Maribor, Kranj, Murska Sobota, Novo mesto, Celje in na območju Zasavskih občin.

Sluga je ob vložitvi zakona v parlamentarni postopek sicer pojasnila, da predlog omogoča takojšnje reševanje problematike sanacije na širšem območju Celja, na katero Celjani čakajo že desetletja. Poslanka je ob vložitvi predloga zakona izpostavila, da obe občini, na kateri se zakon nanaša, torej Mestna občina Celje in Občina Štore, zakon podpirata in pričakujeta njegov sprejem v DZ.

Prva obravnava zakona bo prihodnji petek v okviru februarske plenarne seje DZ.
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: