c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

AAG bo v naslednjih dneh sprožil postopke pri več organih za zaprtje dejavnosti Kemisa z odpadki na Vrhniki.


Fotografija osebe Gorazd Janez Pretnar.

Te dejavnosti Kemis očitno ni znal obvladovati in je prišlo do več požarov že v preteklih letih, ekstremno velik pa je bil lani 15.maja. Spomnimo, da je občinski svet občine Vrhnika sprejel zahtevo, da Kemis svojo dejavnost umakne iz Vrhnike. Pozivamo Gorenje kot lastnika Kemisa, da spoštuje odločitev vrhniškega občinskega sveta in raje pripelje na to lokacijo čisto industrijo. Nihče nima dokazov, da ta požar ni pustil dolgoročnih posledic za zdravje občanov.

Obstaja stalen strah in stres, da se posledice ne bodo začele kazati v različnih obolenjih prebivalcev.

Tudi AAG, ki deluje kot NVO v javnem interesu na področju okolja in narave je reagiral doslej z razglasitvijo in utemeljitvijo, ki smo jo podali ob razglasitvi Kemisa kot »zmagovalca« ČRNE LISTE AAG za leto 2017.

( https://alpeadriagreen.wordpress.com/crna-lista-aag/ )

V AAG ugotavljamo da Kemis ni pripravljen poslušati zahtev občanov in gradi, celo brez gradbenega dovoljenja, ki bi ga po zakonu moral imeti (postavitev nove strehe, statika in drugo), da bi nadaljeval svojo dejavnost, zato smo v AAG sprejeli sklep, da pričnemo z dejavnostmi, da se Kemis na tej lokaciji zapre.

Preseneča ali pa ne, da se nobena parlamentarna stranka ni zavzela za občane Vrhnike, zdaj, pred volitvami, jim pa trosijo rožice v oblakih. Prepričani smo, da bodo občani ob tej usodni (za 4 leta) priložnosti znali množično uveljaviti svoj interes za tistega,ki jim bo zaprl Kemis in podjetje Saubermaher. Njuno kršenje 72. člena Ustave RS o pravici do zdravega življenjskega okolja je preseglo vse meje.

Toda Kemis in vrhniški Saubermaher nista edina ekscesa Ministrstva za okolje in prostor (MOP), v katerega je kadroval DeSUS, ki v štirih letih ni bil sposoben pripraviti predpisa o smradu, niti o hrupu, niti preprečiti še druga onesnaževanja po Sloveniji: požari pri Novem mestu, Ljutomeru, obstoj druge okoljske bombe z odpadki v Škofji Loki in industrijski coni Laze, neznosen smrad bioplinarn, nerazumno in brez vesti do 50.000 prebivalcev je bila preprečena z obstrukcijo v DZ sanacija Celjske kotline, itd.itd.

Pri oceni delovanja MOP ne moremo mimo neodgovorne drže do nameravane investicije v plinski  terminal v Žavljah  v Tržaške​m zalivu, kjer smo v AAG več let dokazovali škodljivost in nevarnost take umestitve za morje in prebivalce, tudi preko meje ​v ​Italiji.​Investitor te​ga projekta ​je tudi zaradi vsestranskih pritiskov pred nekaj dnevi investicijo končno umaknil. Sedanje hvaljenje MOP, kaj vse so naredili, da bi zaustavili izgradnjo plinskega terminala je brez osnove, saj je bilo potrebno že pred leti napisano tožbo samo malo spremeniti in oddati.

V AAG smo v tem sklicu Državnega Zbora sprotno obveščali vse poslanske skupine o škodljivosti nekaterih uredb in zakonov s področja okolja, ki jih je vlada posredovala v DZ, vendar niti od ene poslanske skupine nismo dobili niti odgovora, kaj šele da bi nam ponudili pomoč. Edini, ki nam je ponudil pomoč je bil nepovezani poslanec g. Andrej Čuš v nekaterih lokalnih sredinah pa SLS.

V državnem zboru zato zaradi več razlogov nujno potrebujemo tako imenovane zelene poslance iz ustreznih strank, ki se bodo zavzeli za občane do dokončne rešitve v njihovo korist. Zelena opcija je v državnem zboru resnično zelo, zelo manjkala.

požar-odgovor MOP

FOTO AAG: Posameznik mora ravnati po zakonu, MOP pa KEMUSU dovoli gradnjo brez papirjev? KJE JE PRAVNA DRŽAVA???

kemis - gradnja 30.05.18

FOTO AAG 30.05.2018: KEMIS GRADI BREZ DOVOLJENJ

POVEZAVA:

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRASTHrastov list in plod - želod
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: