c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

“AAG – EKO ZELENI” Kalesija: Želimo da Vis postane ekološko-turistička i sportska zona


prof. dr. Muhamedom Omerovićem predsjednik Ekološkog saveza „ AAG - EKO ZELENI” Tuzlanskog kantona

U organizaciji ekološkog udruženja građana “AAG – Eko-zeleni” Kalesija je 03.11.2018 na brdu Vis održana press konferencija.

Cilj današnje pres konferencije bio je pokrenuti inicijativu, od strane prof.dr. Muhameda Omerovića ispred udruženja građana “AAG – Eko-zeleni” Kalesija, da u narednom periodu Vis postane ekološko-turistička i sportska zona. Danas se razgovaralo io pokretanju inicijativa za zakonsku zaštitu dela područja Jelobrdskog luga u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode FBiH.

“To znači da zaštitimo stanište brojnih biljnih i životinjskih vrsta, ptica i leptirova, jer je poznato da su brojne ptice popile. Naš cilj je da Vis i pošumimo, jer kada smo osnovali Udruženje građana” AAG – Eko-zeleni “u Kalesiji 1990. godine, da se zove “Ekološko udruženje Vis”.

Mi se ponovo vraćamo i očekujemo deminiranje ovih prostora kako bismo započeli sa ekološkim aktivnostima, uputili smo Inicijativu u opštini Kalesija i Ministarstvo spoljnog uređenja i zaštite okoliša TK, kako bi nekoliko hektara Jelobrskog luga, staništa biljaka i životinjskih vrsta, ušle u zaštićenu zonu.

Na taj način ćemo oko Visa zaštititi ukupnu oblast zona i dobiti ekološko turističku destinaciju koja će biti potrebna široj zajednici u BiH “, – rekao je na pres-konferenciji prof. Dr Muhamed Omerović.

Općina Kalesija je podržala inicijativu Udruženja građana “AAG – Eko-zeleni” Kalesija, te je izradila strategiju razvoja za period 2018./2027. godina, prioritetan projekat je uredjenje ovog prostora, kao i uređenje prostora lokalne deponije, gdje bi se pomenuto područje pretvorilo u jedno ugodno mjesto za boravak ljudi.

“Krenuli smo i sa uređenjem prostora gdje se nalazi lokalna deponija koja se nalazi u podnožju ovog brda. Mi smo do sada uradili kompletnu tehničku dokumentaciju za zatvaranje deponija, koja će se pridružiti današnjim inicijativama. Lokalna deponija je zatvorena, pa smo u saradnji sa opštinom Zvornik, gdje smo izdali regionalnu deponiju Crni vrh i otpad odlagali na sanitarno uređenu deponiju “- rekao je Fahrudin Halilčević, stručni savjetnik za komunalne poslove i ekologiju opštine Kalesija.

U posetu opštini Kalesija danas je bio i Milorad Đokić, profesor na Fakultetu ekološke poljoprivrede u Novom Sadu, koji već godinama ima uspješnu saradnju sa “Eko-zelenom”.

“Čovjek vijekovima uzima od prirode, vrijeme je da prirodi i vrati, a to ide kroz ovakve inicijative ljudi koji imaju volju i želje. Treba više da se udružimo politikom, i kroz zakonsku regulativu narod osvjestimo da više poštujemo prirodu “, kazao je Đokić.

Press konferencijom 03.11.2018 nadstojalo se ukazati na značaj čistog zraka, skrenuti pažnju na sve veću problematiku zagađenja životne sredine, povećati ekološku svijest i popraviti kvalitet zraka u lokalnoj zajednici.

Brdo Vis obiluje biljnom vegetacijom različitih populacija, različitih vrsta ptica, leptirova i divljači, što znači da su pomenute inicijative od velike važnosti za Kalesiju.

Podsjećanja radi AAG – Eko zeleni bili su jedan od inicijatora zaštite planine Konjuh, gdje sada imamo zaštitu oko 8000 hektara i utvrđenu kategoriju “Zaštićeni pejzaž” i preduzeće koje se brine o očuvanju biodiverziteta i geodiverziteta planine Konjuh (ekoturistička destinacija).

 

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRASTHrastov list in plod - želod
Podprite AAG
ODSTOP 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: