c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

A. Pečjak: Zakaj smo v e-avtih varnejši pred požarom kot v klasičnih


avtor

Z zornega kota požarne varnosti so električni avti varnejši od klasičnih. Med drugim tudi zato, ker baterija gori počasi in imamo čas za umik, je povedal Andrej Pečjak z Inštituta Metron.
A. Pečjak: Zakaj smo v e-avtih varnejši pred požarom kot v klasičnih

Inovator Andrej Pečjak je govoril dijakom Srednje poklicne in strokovne šole Bežigrad, kjer so predstavili e-polnilnico, ki so jo pod Pečjakovim mentorstvom naredili dijaki v okviru projekta okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green.
Foto: Borut Hočevar

Kakšna je varnost baterij v električnih avtih? Koliko e-avtov zgori? Tako se je med drugim vprašal pionir slovenske elektromobilnosti Andrej Pečjak med nagovorom dijakom Srednje poklicne in strokovne šole Bežigrad.

Nadaljeval je s primerom. Če bi primerjali število električnih in klasičnih avtov v Nemčiji in bi se električni vžigali tako pogosto kot klasični, bi moralo na leto zgoreti 30 električnih avtov. Dejansko pa zgorita dva ali trije. »To pomeni, da je električno vozilo desetkrat manj vnetljivo od bencinskega ali dizla.«

Zakaj pogosto beremo o požarih v električnih avtih? »Če v Sloveniji zgori bencinski ali dizelski avto, bo o tem pisalo samo v dveh primerih: če je zaradi požara zaprt predor ali pa, če je pogorela tudi hiša,« je odgovoril Pečjak.

»Če pa zgori tesla v Avstraliji, o tem pišejo vsi mediji tega sveta. Zaradi medijev dobimo občutek, da električni avti pogosto gorijo, a to ni res. Statistike kažejo povsem drugačne številke.«

A to še ni vse: »Pišejo tudi, da je ogenj v električnem avtu je vedno znova vzniknil. Niso ga mogli pogasiti, gorel je deset ur.«

Kaj pa je hujše, je vprašal Pečjak: baterija, ki gori deset ur, ali deset litrov bencina, ki zagori v trenutku? »V katerem primeru imate večje možnosti za rešitev?«

»Ogenj se pri fosilnih gorivih hitro širi, pri bencinu s hitrostjo 300 metrov na sekundo, pri dizlu sicer počasneje, a ognju ne moremo uiti. Baterija pa gori počasi in pred takim ognjem lahko zbežimo.«

Baterija gori počasi, kar je pozitivno za varnost. »Mediji pa pišejo, da je to problem. Težava je v medijih,« je povedal Pečjak.

Naštel je še vrsto redkeje omenjenih informacij o električnih avtih. Nekatere naštevamo.

● Baterije zdržijo od polovice do celotne življenjske dobe avta.

● Hladilni sistem e-avta vsebuje pol manj hladilne tekočine kot pri bencinarju ali dizlu.

● V klimatski napravi e-avta je skoraj pol manj plina, kompresor je bistveno šibkejši kot pri klasičnem. Zakaj? Električni avto je na soncu manj vroč od klasičnega. Segrevajo ga namreč samo sončni žarki in zunanja toplota. Motor oddaja zanemarljivo malo toplote. Bencinski ali dizelski avto pa segreva tudi motor, od katerega se širi več deset kilovatov tudi v karoserijo. Poleg tega sta med sedeži tudi katalizator in izpušni sistem. Katalizator se segreje na od 500 do 600 stopinj, vročina pa segreva avto. Vozilo se najbolj segreje poleti, pa tudi ko stoji ali vozi počasi, ker ni piša in vsa vročina prehaja v vozilo.

● Če bomo baterije električnih avtomobilov tudi praznili, bodo baterije lahko zalogovniki energije. Milijon avtomobilov bi lahko prenašalo deset gigavatnih ur energije, kar je poraba vse Slovenije v dveh urah, je med drugim povedal Pečjak.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRASTHrastov list in plod - želod

Podprite AAG

SAMO ŠE DO KONCA LETA IMATE ČAS, DA ODSTOPITE DEL  DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KATERO NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ VAS NE STANE!

Dragi prijatelji Alpe Adria Green,
gotovo veste, da lahko vsak državljan RS 0,5 % svoje dohodnine nameni za podporo nepridobitnim dobrodelnim organizacijam. Če se za donacijo dohodnine ne odloči, se njegova dohodnina vrne v Proračun RS. Svojo dohodnino lahko namenite tudi Društvu Alpe Adria Green, v katerem že petnajst let delujemo okoljevarstveniki, ki med drugim tudi izobražujemo najmlajše, da bodo znali očuvati….

BERI DALJE
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: