c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Predlog za uvedbo postopka Evropske unije proti Republiki Italiji zaradi kršitve okoljske zakonodaje v žaveljski železarni, ki povzroča tudi čezmejno onesnaževanje


Železarna Žavlje maj 2018

Iz Alpe Adria Green smo 03.01.2019 poslali na Evropsko komisijo in Evropski parlament – odboru za peticije “Predlog za uvedbo postopka Evropske unije proti Republiki Italiji zaradi kršitve okoljske zakonodaje v žaveljski železarni, ki povzroča tudi čezmejno onesnaževanje”. Istočasno smo po e-pošti pozvali Vlado RS in priobalne občine v Sloveniji, da se pridružijo tej zahtevi, ki smo jo posredovali na organe Evropske Unije.

AAG je v minulih letih že večkrat vlade RS in ministrstvo za okolje in prostor obvestil o vplivih čezmejnega onesnaževanja iz žaveljske železarne, vendar slovenska vlada nikoli ni ukrepala, da bi zaščitila svoje državljane, kaj šele slovensko manjšino živečo v sosednji državi.

Onesnaževanje železarne sega tudi na slovensko stran, a uradnih dokazov za to ni. Problem je v tem, da pri nas kakovosti zraka na hribu tik ob slovensko-italijanski meji ne merijo več kot 10 let. Tako onesnaženja zraka na slovenski strani zaradi žaveljske železarne NI!!!

Železarna Žavlje - izpust žlindre

Po podatkih premične merilne postaje (2008), ki ni merila niti rakotvornega dioksida in je bila locirana na zelo neprimernem, za izvajanje meritev, vetrovnem mestu, se je izkazalo sicer, da v vseh postavkah, razen ozonu, ne presega zakonskih norm.. VENDAR, to podeželsko okolje, dosega in presega mestna okolja! Npr.v SO2 kot Celje in 2x toliko kot Trbovlje, dušikovih oksidov toliko kot ob avtocesti v Mariboru..čuden je podatek o prašnih delcih, katerih mejna vsebnost naj bi bila presežena »samo« 8 x, ko pa tržaški župan prepoveduje promet zaradi njih v zimskih mesecih..kako je torej s prekomejnim vplivom?

Lovran je slovenski rekorder v onesnaženosti z ozonom, saj mejno vrednost presega 2 x! Ker je slednji posledica drugih onesnaževalcev v zraku in vetrov..od kod se je torej vzel, če je vse ostalo in drugod v mejah »normale«? Če k temu dodamo še študijo o obolevnosti otrok, med katerimi so rekorderji z Miljskih hribov, bi bilo za pričakovati naglo ukrepanje, da »dvig kvalitete življenja« ne bo samo »floskula«…

Železarna Žavlje december 2018

Zaradi teh dejstev smo se v AAG odločili, da onesnaževanje iz žaveljske železarne prijavimo organom Evropske skupnosti, zaradi ogrožanja okolja in zdravja prebivalstva,kot posledica dejavnosti železarne v Žavljah. Prijavo smo sestavili v AAG international in podružnica AAG v Trstu.

Na osnovi podatkov italijanskih zdravstvenih oblasti, meritev njihove okoljske agencije, ugotovitev upravnega sodišča v Italiji in projekta monitoriranja zdravja prebivalcev, je bilo ugotovljeno stalno prekomerno izpuščanje mikro-praha, tudi do 10x nad dovoljeno normo, in benzena do 90x, kar se odraža v dvakrat večji umrljivosti v primerjavi s podobnim primerom v Tarantu in 83 umrlimi za tumorji med zaposlenimi v treh letih.

Zato AAG prosi EU za koordiniranje in pomoč pri mednarodnih ukrepih proti onesnaževalcem in informiranost sosednjih držav.

Če dodamo še izpuste odpadkov v morje, ki ga ugotavlja Italijanska policija in Italijanska okoljska agencija, je dodatno utemeljen predlog za uvedbo postopka proti Republiki Italiji zaradi kršitev zakonodaje EU.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

izpusti v vodo - žel..žavlje

Želeli bi, da se tej pobudi pridruži tudi vlada RS in občine Istrske Slovenije.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRASTHrastov list in plod - želod

Podprite AAG
ODSTOPI 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: