c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Vodni vir za 23.000 prebivalcev je le eden


Postojnčane pri Počku najbolj skrbi, kako tamkajšnja vojaška dejavnost vpliva na njihove vodne vire in pitno vodo. Ocena, kako močno vojaško vadišče ogroža vodni vir, iz katerega se napaja Postojna, je zgovorna. Pripravili sta jo raziskovalki z inštituta za raziskovanje Krasa Janja Kogovšek in Metka Petrič in ugotovili, da analize tal na vadišču Poček kažejo preseženo vrednost težkih kovin nad predpisanimi normativi predvsem na poligonih za metanje ročnih bomb, na območju uničevanja razstreliva, najbolj pa na pehotnem strelišču. Krom, arzen, nikelj, kadmij, cink in kobalt so presegali mejne emisijske vrednosti. Svinec in baker sta povsod presegla opozorilno vrednost, na nekaterih tudi kritično emisijsko vrednost.

Rezultat iskanja slik za vira pitne vode Malni

»Povišane koncentracije teh kovin v sedimentih Malenščice kažejo na vpliv vadišča na vodni vir. Nevarnost pomenijo tudi netopni naftni derivati, toluen in ksilen,« sta jasni raziskovalki. Čeprav v dosedanjih vzorčenjih vode omenjene težke kovine niso presegle mejnih vrednosti, svarita, da lahko v prihodnje ta onesnaževala zaradi sprememb v tleh ali pojava novih snovi začnejo hitreje pronicati do vodnega vira in da takrat tega v procesa na kraških tleh ne bo več mogoče ustaviti. Pravočasnega ukrepanja ne bi omogočil niti zelo dober monitoring, menita. In kar je najpomembnejše: nadomestnega vodnega vira Postojnčani nimajo!

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG

ODSTOPI 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!
%d bloggers like this: