c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Razočarani zaradi odgovorov


Vilma Stanovnik – Gorenjski Glas

Na zboru krajanov sredi januarja v Stražišču so sprejeli več sklepov ter čakali odgovor kranjske občine, ki pa je Civilno iniciativo za zeleno Stražišče razočaral. Na občini pojasnjujejo, da načrtujejo postopno reševanje problemov in da nimajo čarobne paličice.

Stražišče – Poročali smo o zboru krajanov prejšnji mesec v Stražišču, kjer so občini naložili opredelitev do sklepov. Ti so se nanašali na urejanje kanalizacije, na reševanje težav s cesto oziroma gradnjo obvoznice, na problematiko, povezano s podjetji v Industrijski coni Laze, pa tudi na nadzor glede odpadnih voda in zraka. Na občini so predloge krajanov preučili ter jih o njih obvestili.

Marko Špolad

Marko Špolad – član UO AAG

»Izpolnitev ključnih sklepov so zavrnili, kar nas je v Civilni iniciativi (CI) za zeleno Stražišče neprijetno presenetilo. Utemeljitve stališč v skladu z 81. členom statuta Mestne občine Kranj so za nas nesprejemljive in pomenijo resen odklon od vitalnih interesov Strašanov,« so minuli konec tedna zapisali v sporočilu za javnost in pojasnili, da jih skrbi takšen odziv občine, ki pomeni nadaljevanje dialoga slepega in gluhega. »Jasne zahteve po celostni ureditvi, ki ne more biti poceni, so bile preslišane,« pravi predstavnik Civilne iniciativne za zeleno Stražišče Marko Špolad in dodaja, da odgovori mestne uprave žal nadaljujejo politiko izvršenih dejstev. »Ker v CI nanjo nikdar nismo pristali, lahko zgolj počakamo na presojo upravnega sodišča,« dodaja Špolad. Kot je znano, je namreč Alpe Adria Green (AAG), Mednarodno društvo za varstvo okolja in narave, lani novembra na upravno sodišče vložilo tožbo proti Upravni enoti Kranj zaradi odprave gradbenega dovoljenja za gradnjo fekalne kanalizacije v Industrijski coni Laze in gradnjo priključka s črpališčem v Stražišču.

»Malo sem razočaran, da CI opravlja z občino v medijih, namesto da bi komunicirala direktno. Za konstruktivno rešitev tako zapletene stvari je potrebno sodelovanje dveh strani. Seveda pa tudi države in vpletenih podjetij, saj ima občina sama zelo omejene tako pristojnosti kot tudi sredstva,« pravi kranjski podžupan Janez Černe in dodaja, da so v sicer birokratsko suhoparnem odgovoru na sklepe zbora krajanov predstavljene pristojnosti in zmožnosti občine na kratek rok. »Vseeno se nova občinska oblast pri tem ni ustavila, ampak se aktivno posvečamo tej problematiki. Zavedamo se problema in ga nikakor ne jemljemo z levo roko. Pozvali smo ministra za okolje in prostor Jureta Lebna, da se oglasi v Kranju, da obiščemo Laze in mu na licu mesta predstavimo problematiko. Prek njih upamo na večjo aktivnost agencije ARSO in na očiščenje zakopanega odlagališča. Prav tako smo se z Gasilsko-reševalno službo Kranj dogovorili za izvedbo gasilske vaje v maju,« tudi pravi podžupan Janez Černe in dodaja: »Če bi imeli čarobno paličico, bi industrijska cona izginila prvi dan. Želimo si konstruktivnega sodelovanja s CI, ki pa nikakor ne bo stekel brez njihove pripravljenosti na dialog. Za zaupanje in konstruktiven dialog sta potrebna dva.«

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG

ODSTOPI 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: