c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

V Moravčah odpirajo nove okoljske fronte


avtor

BORUT HOČEVAR – Finance

Podjetje Termit ne bo moglo v roku dopolniti vloge za okoljevarstveno soglasje, Moravčani pa se bodo lotili reševanja kamnoloma Industrije apna Kresnice, opravili analizo vode in rib ter sodelovali pri analizi Termitovega odkopa.

MORAVČE

Foto: Alpe Adria Green – AAG sodeluje kot stranski udeleženec v postopek izdaje OVS za poseg: Predelava odpadkov na lokaciji Termit d.d. , nosilcu nameravanega posega Termit d.d, Moravče.

»Pričakujem padec vloge Termita za okoljevarstveno soglasje za 125 tisoč ton odpadkov na leto,« nam je povedal župan Moravč Milan Balažic.

Kakšen padec?

»Arso je januarja prvič postavil Termitu takšne ekološke pogoje, ki bi morali sicer že veljati. Prepričan sem, da jih Termit ne bo mogel izpolniti v enem mesecu, kolikor ima časa. Pričakujem, da to okoljevarstveno soglasje ne bo izdano, potem pa bomo izpodbijali okoljevarstveno soglasje za sto tisoč ton odpadkov na leto, da omejimo Termitovo delovanje na najmanjšo možno škodo za naše okolje,« je razložil Balažic.

Spomnimo, glavni izdelek moravškega Termita je kremenov pesek. Župan Balažic pa je pred nekaj tedni Termit obtožil, da je na območju nekdanjega odkopa Drtija zakopal nevarne odpadke.

Kaj pravijo v Termitu?

»Od Arsa smo 11. februarja prejeli poziv k dopolnitvi vloge za okoljevarstveno soglasje. Dopolnitve so precej kompleksne, zato jih še nismo dokončno preučili, nanašajo pa se na natančnejšo oceno obstoječega stanja,« je pojasnila Alenka Pavlin iz moravškega podjetja.

»Tako za odgovore kot tudi za vložitev vloge za podaljšanje roka imamo 30 dni časa od datuma prejetja. Ključni razlog, zaradi česar odgovora ne moremo poslati v tako kratkem roku, je v tem, da po našem razumevanju Arsova zahteva po natančnejši oceni obstoječega stanja vključuje tudi vzorčenje z izvedbo vrtin ter analize, kar pa je nemogoče opraviti v 30-dnevnem roku,« je še pojasnila Pavlinova.

Balažic pa je napovedal še dve akciji.

Sredi marca bodo Moravčani predstavili dve analizi: vode in rib. Analizo rib so naročili, »da bo jasno, kaj je z izcednimi vodami in, ali so ribe užitne«.

»Pokazalo se bo, kaj se dejansko izceja iz deponije.«

Lotili pa se bodo tudi reševanja težav zaradi kamnoloma Industrije apna Kresnice: »V kamnolomu dnevno razstreljujejo, kamnolom pa je točno na območju največjega vodnega zajetja. Moravška dolina dobiva od tam 70 odstotkov vode in samo majhna nesreča, malo izcedka ali razstrelitev, ki bi onesnažila, in celotna dolina bi ostala brez vode. Kamnolom bo treba zapreti, ker ne sodi v vodovarstveno območje.«

Moravški vodovod se sicer napaja iz več vrtin, vendar: »Termit in kamnolom onesnažujeta našo vodo, zato je večinoma izdatno klorirana. Vanjo se stekajo organske snovi iz deponije Termit in iz kamnoloma Dešen. To je isti problem, rešiti je treba oboje.«

»Tesno bomo sodelovali z državnimi organi, to je prava pot, da se dolina ekološko očisti,« je napovedal župan Moravč.

V sredo bodo na občini predvidoma sprejeli deklaracijo o čisti moravški dolini. Balažic je zatrdil: »Deklaracija bo zavezala vse politične faktorje k strogemu spoštovanju visokih ekoloških standardov. To pomeni razvoj doline po tej poti in konec umazane dejavnosti.«

Dodal pa je še: »Ključno je, da se začne monitoring na deponiji Drtija. Država je obljubila, da pride skupina strokovnjakov, ki bo izkopala, kar je na deponiji zakopano. Minister Leben je obljubil, da bomo lahko sodelovali predstavniki občine in lokalni prebivalci. Priče bodo lahko pokazale, kje je kaj zakopanega. Prič pa je kar nekaj.«

Predstavniki Moravč se bodo sestali z ministrom prihodnji mesec, je napovedal Balažic.

Povezava:

AAG je podal zahtevo na ARSO za vključitev v postopek izdaje OVS za poseg: Predelava odpadkov na lokaciji Termit d.d.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG

ODSTOPI 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: