c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

15 največjih tovornih ladij na svetu ustvarja več emisij kot vseh 750 milijonov avtomobilov na svetu


15 največjih tovornih ladij na svetu ustvarja več emisij kot vseh 750 milijonov avtomobilov na svetu

Tovorne ladje so ena najpogostejših načinov prevoza blaga po vsem svetu. Vsak dan se v oceane prevažajo milijoni oblačil, tehnologij in igrač, ki zapolnijo police v nakupovalnih centrih. Dejstvo je, da je približno devet od desetih artiklov na pol poti na svetovni ravni na krovu nekaterih največjih in najbolj umazanih strojev na planetu. Te tovorne ladje so nekatere od najhujših onesnaževalcev, ki jih pozna človek, in prispevajo k globalnemu segrevanju veliko bolj kot karkoli drugega.

Kako slabe so te tovorne ladje?

Ocenjuje se, da lahko samo ena od teh ladij za prevoz kontejnerjev, ki je približno enako dolga približno šest nogometnih igrišč, proizvede enako količino onesnaženja kot 50 milijonov avtomobilov. Emisije iz samo petnajstih ladij so enake tistim, ki so nastale iz vseh avtomobilov na svetu. Če bi bila ladijska industrija država, bi se uvrstila na šesto mesto, ki največ prispeva k svetovnim emisijam CO2. Večina onesnaženja se dogaja daleč na morju, daleč od pogledov in misli potrošnikov, pa tudi izven dosega nobene vlade . Vendar se zavezništvo začenja oblikovati med industrijskimi organizacijami, okoljevarstveniki in raziskovalci, da bi poskusili narediti nekaj glede emisij.

Kaj poskušajo storiti?

Za začetek so cilji zavezništva spodbujati ladje, da plujejo počasneje, da bi zmanjšali emisije, prepričati lastnike, da si izmenjujejo podatke, da bi spodbudili učinkovitost in celo pomagali ladjarskim družbam najti nove načine za zaslužek v nizkoogljično gospodarstvo. Cilj je v celoti odpraviti potrebo po porabi nafte za prevoz blaga v tujini. Obstajajo številni projekti za zamenjavo teh ladij za sežiganje nafte. Na primer, Smart Green Shipping Alliance in Carbon War Room želita, da se ladje poganjajo z obnovljivo energijo, ki proizvaja malo emisij CO2. To bi zelo koristilo okolju in močno zmanjšalo emisije, ki jih povzročajo tovorne ladje.

Ali vlade ne morejo kaj storiti glede tega?

Čeprav mnogi mislijo, da je to problem vladnih organizacij, obstaja veliko vprašanj, kar pomeni, da tehnično ni nič posebnega. Podobno kot letalstvo in nebo ladijski promet ni zajet v Pariškem sporazumu o podnebnih spremembah zaradi mednarodne narave industrije. Čeprav je cilj pariškega dogovora omejiti dvig globalne temperature pod 2 ° C v tem stoletju z zmanjšanjem emisij, so odprta morja globalna skupnost in niso zajeta v sporazumu.

Obstaja ena organizacija, ki ima nekaj pristojnosti. Dejansko je naloga Mednarodne pomorske organizacije (IMO), da se pogaja za zmanjšanje emisij iz sektorja pomorskih prevozov. Okoljevarstveniki krivijo organizacijo za počasen odziv industrije. Za nekatere hladne trde številke mednarodni ladijski promet vsako leto proizvede skoraj milijardo ton emisij CO2, kar je enako 2 do 3 odstotkom vseh emisij, ki jih povzroča človek. Te številke se morajo kmalu znatno zmanjšati ali pa bo za Zemljo velika težava. Več ladij prevaža več blaga in povečuje hitrost vožnje, kar povečuje količino izpuščenega ogljikovega dioksida v ozračje. Medtem ko se industrija zelo zaveda problema, ki ga povzročajo, in kaj je treba storiti, niso. Če počnete veliko o tem in kaj počnejo, si vzamejo zelo dolgo časa, da to storijo. To je premalo, da bi se predolgo delalo.

Kaj ima prihodnost?

Številni aktivisti si prizadevajo za 50-odstotno zmanjšanje emisij do leta 2050. Čeprav se to morda zdi veliko, se lahko dober kos zmanjšanj, ki so potrebne pri emisijah iz ladijskega prometa, doseže le z upočasnitvijo ladij. Določitev omejitev hitrosti bi dejansko zmanjšala emisije do 12% do leta 2030. To bi lahko dejansko dosegli brez potrebe po novi tehnologiji ali naknadnem opremljanju, saj bi preprosto določili nekatere omejitve hitrosti.

Tehnologija bi lahko pomagala tudi pri odstranitvi še 20-30%. Na primer, zajemanje in shranjevanje ogljikovega dioksida na ladji bi lahko ladjarskim družbam zelo enostavno pomagalo doseči cilje glede emisij, ker njihova plovila ne bodo potrebovala obsežnih sprememb. To bi lahko bila dobra izbira za industrijo, saj ne bi preveč uničila dobičkov, hkrati pa bi povzročila velike razlike pri emisijah.

Poleg tega je treba raziskati alternativne vire energije. Na primer, ladje na električni pogon bi lahko bile dobra možnost na kratkih potovanjih, vendar ne toliko na daljših potovanjih čez ocean. Sedanje električne ladje za prevoz tovora lahko potujejo približno petdeset milj na eno vožnjo. Sčasoma pa bi se lahko razvile boljše ladje, nato pa bi lahko potovale še daljše razdalje.

Vir:

inews.co.uk / …

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG

ODSTOPI 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: