c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Prejeli smo: Naša pot k večji rabi trajnih in obnovljivih energetskih virov


Pred petimi leti smo somišljeniki ustanovili Združenje za energetsko neodvisnost Slovenije ( www.zens.si ) katero je izvedlo že več promocijskih aktivnosti s tega področja. Združenje smo ustanovili tudi z namenom, da tako lahko lažje vzpostavljamo kontakt z državnimi inštitucijami katere so kakor koli vezane na energetiko ( MZI, MOP in MGRT ).

Pred dnevi pa smo zasledili samohvalo ene izmed NVO, da sodi med najzaslužnejše za pripravo uredbe o samooskrbi z električno energijo. Verjeli bi medijskim zapisom, če nebi vedeli, da je ta ista NVO bila tudi članica Koalicije za Volovjo reber, katera je nasprotovala gradnji VE na Volovji rebri.

V letu 2o15 smo izvedli prvi strokovni posvet namenjen novinarjem, na katerem smo udeležencem predstavili slovensko energetiko. Kmalu zatem je bila sprejeta Uredba o samooskrbi z električno energijo. V letu 2017 smo organizirali in seveda tudi izvedli strokovni posvet o ustanavljanju energetskih zadrug in tudi pričeli z našimi aktivnostmi za povečanje omejitve z 11 kW na višjo omejitev. Pri tem nas je podprlo tudi podjetje GEN-I, katero je kot prvo postavilo takšno elektrarno na stanovanjskem bloku na Jesenicah. Omenjeno NVO bi pričakovali na svečanem odprtju te elektrarne, pa jih ni bilo zaznati. V letošnjem letu smo skupaj z AAG in ZEG-om organizirali in tudi izvedli strokovni posvet o termični obdelavi naših odpadkov, kar ima za posledico hrabrejše pojavljanje medijskih prispevkov o tej tematiki.

image

elektrarna na stanovanjskem bloku na Jesenicah – Sl. Javornik 

Foto: Borut Hočevar – Finance

Še enkrat pa navajamo, da sodijo ( sončna, geotermalna, vetrna in voda energija ) med trajne energetske vire, naravni produkti ( biomasa ) pa med obnovljive vire energije. Vemo da proces spreminjanja terminologije traja dolgo časa, saj samo če pogledamo koliko časa je bil v uporabi izraz alternativni viri energije, predno smo vsi skupaj sprejeli izraz obnovljivi viri. In kdor se profesionalno ukvarja s to problematiko, bo sprejel podrobnejše pojmovanje o trajnih in obnovljivih energetskih virih.

In za konec še na bistvenemu pomenu rabe trajnih in obnovljivih virih energije, da z njihovim nadomeščanjem fosilnih energentov, vsak investitor z ustvarjenimi prihranki lahko pokrije svojo investicijo. Ekonomsko gibalo je sedaj cena fosilnih energentov s pripadajočimi davščinami za vsako državo. S spoštovanjem Podnebnega sporazuma zaradi zmanjšanja toplogrednih emisij pa vstopamo v novo nam še nepoznano obdobje. In zato je razumeti, vse trgovce z nafto, da zadržujejo razvoj rabe trajnih in obnovljivih energetskih virov, kolikor le morejo.

Božo Dukić ZENS – AAG

Povezava:  Finance – ‘Čez deset let bo imelo sto tisoč slovenskih hiš fotovoltaiko’

 

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG

ODSTOPI 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: