c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Žavlje končno na slovensko-italijanskem »meniju«


Polona Malovrh – DELO

Okoljska ministra obeh držav spregovorila o vplivu emisij iz železarne Žavlje in o gradnji sežigalnice v Štivanu.

foto vojko

Vojko Bernard o italijansko-slovenskem srečanju okoljski ministrov pravi: »Končno in hkrati prepozno.«

Kot so sporočili z okoljskega ministrstva (Mop), sta se z ministrom Costo dogovorila o rednem obveščanju glede izpolnjevanja pogojev za delovanje železarne v skladu z evropsko zakonodajo.  Minister Costa bo preveril trenutno stanje in o tem obvestil ministra Zajca, razume pa tudi skrb slovenske strani zaradi umestitve sežigalnice v Štivanu na občutljivo kraško območje, kjer se nahaja za našo državo pomemben vir pitne vode. Pojasnil je, da je odločanje glede tega projekta v pristojnosti dežele Furlanije Julijske krajine, zato bo vprašanje naslovil na deželno raven in o tem obvestil Mop. Minister Costa pričakuje, da se bodo na deželni ravni ustrezno odzvali.

image

Italijanski okoljski minister Costa bo preveril trenutno stanje v železarni Žavlje. Foto Jure Eržen

Prvi okoljski aktivist iz mednarodnega društva za zaščito okolja in narave Alpe Adria Green Vojko Bernard srečanje na visoki ravni pozdravlja. »Končno in hkrati prepozno. Narejen je prvi korak, zdaj čakamo na drugega,« se je odzval za Delo.

PRIPIS AAG:

Iz Alpe Adria Green smo 03.01.2019 poslali na Evropsko komisijo in Evropski parlament – odboru za peticije “Predlog za uvedbo postopka Evropske unije proti Republiki Italiji zaradi kršitve okoljske zakonodaje v žaveljski železarni, ki povzroča tudi čezmejno onesnaževanje”.

Odbor za peticije nam je 24.05.2019 poslal odgovor, da je naša peticija dopustna, ker je njena vsebina del dejavnosti Evropske unije v skladu z uredbo Evropskega parlamenta. Odbor za peticije je zato zaprosil Evropsko komisijo, da na podlagi informacij, ki smo jih predložili, izvede predhodno preiskavo različnih vidikov problema. Odbor bo nadaljeval preiskavo tega problema takoj, ko bo prejel potrebne informacije iz EU komisije

V dopisu ki smo ga poslali na EU parlament smo v AAG zapisali, da onesnaževanje železarne sega tudi na slovensko stran, a uradnih dokazov za to ni. Problem je v tem, da pri nas kakovosti zraka na hribu tik ob slovensko-italijanski meji ne merijo več kot 10 let. Tako onesnaženja zraka na slovenski strani zaradi žaveljske železarne NI!!!

Če dodamo še izpuste odpadkov v morje, ki ga ugotavlja Italijanska policija in Italijanska okoljska agencija, je dodatno utemeljen predlog za uvedbo postopka proti Republiki Italiji zaradi kršitev zakonodaje EU.

V želji bi, da se tej pobudi pridruži tudi vlada RS in občine Istrske Slovenije smo istočasno po e-pošti pozvali Vlado RS in priobalne občine v Sloveniji, da se pridružijo tej zahtevi, ki smo jo posredovali na organe Evropske Unije. Uradnega odgovora do danes še nismo prejeli od nikogar, 26.06.2019 smo zasledili le novico na spletni strani MOP, da se je– Minister Simon Zajc ob robu Sveta EU za okolje srečal z italijanskim kolegom Sergiom Costo.  Takratni Minister za okolje Jure Leben je, je za Delo povedal , da so že zaprosil za sestanek pri italijanskem ministru za okolje in naročil tudi monitoring zraka v okolici: »V okolici železarne bodo postavili nove merilce kakovosti zraka, ki bodo pokazali dejansko onesnaženost okolice.«

odgovor-eu-parlamenta-odbor-za-peticije-el.-avlje

Povezava:

Benzen in prah »morita« tudi na naši strani

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG

ODSTOPI 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: