c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Tudi v detergentih je mikroplastika!


Ali veste, katere sestavine so vključene v vaš detergent? Ena stvar je gotova: V mnogih detergentih je mikroplastika! V sosednji Avstriji so testirali 300 detergentov na mikroplastiko.

Test GLOBAL 2000 detergenta

Kaj je bilo raziskano pri testu detergenta?

Skupaj z varstvom potrošnikov AK Gornja Avstrija so pregledali več kot 300 detergentov če vsebujejo mikroplastiko. V laboratoriju Zvezne agencije za okolje Avstrija so testirali 36 vzorcev detergentov za morebitne mikroplastične spojine – sintetične polimere. Poleg tega so bile sestavine pregledane za sintetične polimere, glede na proizvajalca. V obliki trdnih delcev so ti znani kot mikroplastika. Sintetični polimeri so na voljo tudi v tekoči, gelni ali raztopljeni obliki. Dodajo se detergentom, da preprečijo, na primer, sivkasto ali razbarvano barvo ali dajo detergentu določeno lastnost.

Mikroplastika onesnažuje okolje

Dodana mikroplastika iz kozmetike ali čistilnih sredstev pride v odpadno vodo med pranjem. Čeprav čistilne naprave  za vodo lahko filtrirajo do 95 odstotkov vode iz vode, ker pa se blato iz čistilnih naprav delno uporablja za gnojenje polj, se mikroplastika, ki je bila najprej težko filtrirana iz vode, vrne v naravo in se tam kopiči. Manjši, nefiltriran del se vrne iz čistilne naprave v reke, jezera in morja. Mikroplastika se razgradi na manjše in manjše dele, ki jih absorbirajo rastline in živali. Na ta način mikroplastika konča v prehranjevalni verigi. Kako se raztopljena ali tekoča plastika obnaša v okolju, je še vedno večinoma nejasno.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG

ODSTOPI 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!
%d bloggers like this: