c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Dvoličnost na kvadrat


Hana Murnnova24tv.si

Dvoličnost na kvadrat: Prvi varuh pitne vode minister Simon Zajc govori, kako mu je voda pomembnejša od gospodarstva, ko pa je treba ukrepati glede ogroženosti pitne vode za 300 tisoč Slovencev, pa menca!?

 

Minister za okolje in prostor Simon Zajc je v nedavnem intervjuju za spletni portal MMC povedal, da naj bila zanj bolj pomembna pitna voda kot pa gospodarstvo. Če bi bilo to res tudi v praksi, bi se že zdavnaj izrekel glede sporne gradnje kanalizacijskega kanala C0 nad vodovarstvenim zajetjem Kleče, ki zagotavlja vodo kar 300 tisoč Ljubljančanom. Očitno pa raje čaka, da bo Janković vse skupaj zgradil, pa se bo potem oglasil in ocenil, da je lokacija neustrezna, a kaj, ko bo takrat že vse zgrajeno.

Po nesreči v Hrastovljah, pri kateri je prišlo do izlitja kerozina, je direktor Slovenskih železnic večkrat omenil enormne pritiske, prevoz tovora iz Luke Koper je namreč zastal za več dni. Minister pa je na to dejal, da je zanj bolj kot tovor pomembna voda. “Za nas ni bilo vprašanje, ali bomo zahtevali, da se sanacija izvede tako, kot smo jo določili, ali ne.” Zanimivo, ko so Zajca povprašali glede gradnje kanalizacijskega kanala, je bil odgovor precej bolj medel.

Glede na to, da je zaradi sporne gradnje ogrožena voda kar 300 tisoč Ljubljančanov v primeru potresa ali druge nesreče, bi človek pričakoval takojšen odgovor. Namesto tega pa minister navaja, kako sta v povezavi s tem dve reviziji. “Prva je revizija samega postopka na Arsu, druga pa je revizija projektne dokumentacije. Torej, ali je pravilna izbira načina gradnje od črnuškega mostu do Tacna.” Ob tem je dodal, da na ministrstvu želijo ugotoviti, zakaj je bila ta odločitev sprejeta in čemu se je šlo v takšen način gradnje. “Ko bom imel te informacije, se bom moral na podlagi ugotovitev odločiti, ali je gradnja pravilna ali ne.”

Foto: Twitter

Logar se sprašuje, če je morda Janković vzrok za mencanje?
Na besede ministra za okolje in prostor se je odzval poslanec SDS in ljubljanski mestni svetnik dr. Anže Logar in na družabnem omrežju Twitter zapisal: “Je prvi varuh vode Zajc s svojimi inšpekcijskimi službami še vedno v sedlu. Medtem ko on v intervjuju daje takšne izjave, Zoran Janković dela. Potem pa bo rekel, da je lokacija kanalizacije čez ljubljanski vodonosnik res neustrezna, ampak je projekt žal že zgrajen.” Ob se je vprašal, če si morda pri Jankoviću ne upa ukrepati?

View image on Twitter

Anže Logar@AnzeLog

Je prvi varuh pitne vode @zajc_si s svojimi inšpekcijskimi službami še v sedlu? Medtem ko on v intervjuju takole (slika 1), @ZoranDELA takole (slika 2). Potem pa bo rekel, da je lokacija kanalizacije čez lj. vodonosnik res neustrezna, ampak je projekt žal že zgrajen…

41

2:11 PM – Jul 5, 2019

34 people are talking about this

Twitter Ads info and privacy

Glede na to, da je ogrožena pitna voda kar 300 tisoč državljanov, pravica do pitne vode pa je bila s strani levega političnega pola zapisana celo v Ustavo RS, je Logar na Vlado RS naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z gradnjo kanalizacijskih vodov na vodonosniku Ljubljana. Nevladna okoljska organizacija Alpe Adria Green (AAG) je namreč v izboru najbolj neekološke osebnosti leta na vrh črne liste za leto 2018 uvrstila Mestno občino Ljubljana (MOL) zaradi projekta gradnje kanalizacije velikega pretoka na vodonosniku – projekta kanal C0. Omenjena organizacija je pred časom pripravila precej obširno analizo, v kateri med drugim piše: “Grožnja onesnaževanja vodonosnika iz kanala C0 je objektivno prisotna. Poškodbe kanala C0 in iztekanje nevarnih odpadnih voda v vodonosnik bi oslabili njegovo funkcijo prečiščevanja vode iz reke Save. Ljubljana bi lahko izgubila ta nenadomestljivi vodni vir in ostala brez pitne vode.” Logar ob tem poudarja, da vodonosnik zagotavlja več kot 300 tisoč prebivalcem Ljubljane 90 odstotkov dnevnih potreb po pitni vodi, zato je ta eksistencialnega pomena za to regijo.

Komercialni interesi prevladali nad javnim interesom
Logar je že večkrat izpostavil, da prebivalce Mestne občine Ljubljana, po njegovem mnenju upravičeno, skrbijo nepravilnosti v postopku, ki ne dajejo zaupanja v premišljenost in dobronamernost projekta. Prvotno gradbeno dovoljenje iz leta 2014 je bilo izdano, kot da gre za nezahteven objekt, s čimer se je doseglo, da ni bila izvedena presoja vplivov na okolje. Tudi z drugim gradbenim dovoljenjem, kjer je bilo potem vendarle dorečeno, da gre za zahteven objekt, so vsi drugi pogoji ostali enaki. MOL je po oceni AAG zavajal v vlogi za sredstva EU, molči pa tudi o potresni izpostavljenosti območja, zato AAG ocenjuje, da so v občini “prevladali komercialni in pridobitni interesi nad javnim interesom varovanja vodnega vira in pitne vode”.

Glede na to, da je minister Zajc izjavil, da so zanje na ministrstvu nevladne organizacije zelo pomembne, da imajo celo svet nevladnikov, s katerimi se srečuje vsak mesec, saj so zanje njihova znanja in pogledi zelo dobrodošli, se človek sprašuje, kako to, da ga ne gane mnenje nevladne okoljske organizacije Alpe Adria Green, ki je opozorila na nevarnost, da lahko 300 tisoč Ljubljančanov ostane brez pitne vode? Mar res mora najprej priti do katastrofe, da se bodo zganila pristojna ministrstva?

Povezave:

ČRNA LISTA AAG
AAG podal pritožbe za projekt MOL za kanal Co na EU institucije
Javni poziv predsedniku Republike Slovenije v zvezi kanala C0
AAG poslal zahteve oz. prijavo v zvezi z gradnjo kanala C0
PETICIJA PROTI OGROŽANJU VIRA ZDRAVE PITNE VODE V LJUBLJANI!

O gradnji kanalizacijskega voda čez vodovarstveno zajetje v Ljubljani je treba razpravljati tudi v državnem zboru

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG

ODSTOPI 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: