c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

"Z vsakimi padavinami igramo rusko ruleto!"


Gorazd Janez Pretnar član UO AAG

Po okvirnih ocenah je v železniškem predoru pri Hrastovljah izteklo v tla 10.700 litrov kerozina. V zemljini, ki so jo izkopali in odpeljali na deponijo v Lenart, naj bi ga bilo tisoč litrov. Istra je v krču in pričakovanju prvega vodnega vala, ki bo postregel z večjim deževjem. Slovenske železnice so včeraj začele s postavljanjem zaščitne membrane, ki naj bi preprečila ob deževju pronicanje vode in izpiranje kerozina v podtalnico. Morda je izraz ‘membrane’ malce čuden, predvidevam da gre za improviziran lovilec maščob. Kerozin plava na vodi in bo tako ostal na površini,” razlaga mikrobiolog in ekolog Gorazd Janez Pretnar, ki je kot ukrep predlagal uporabo mikroorganizmov in ‘online monitoringa’.

Pri Slovenskih železnicah pravijo, da želijo prehiteti slabo vreme, ki je napovedano za konec tedna. Po navedbah direktorja Dušana Mesa, nameravajo v prihodnjih treh tednih narediti obok, ki bi preprečil iztekanje vode iz sten v tla, istočasno kot bodo postavljali nove tire, a je med skalo in vlakom samo centimeter razlike. Geološki zavod bo v prihodnjih dneh ocenil, ali je mogoče še dodatno izčrpati čisti kerozin oziroma njegovo mešanico z vodo. Georadarske meritve, ki jih je opravilo podjetje X4DATA, so pokazale, da so tla najbolj prepojena s kerozinom na globini 20 do 30 metrov.

Kerozin je rakotvoren in nevaren ne samo za človeka, če vstopi v pitno vodo. Enako nas mora skrbeti reka Rižana in morje s svojimi prebivalci. Membrane znajo biti učinkovite. Čim več uspejo zadržati kerozina, tem boljše. A to je dva do tri odstotke vsega, kar se nam lahko zgodi. Z vsakimi padavinami bomo igrali rusko ruleto. To pomeni, da če se bo kotanja napolnila z vodo, bo na površini te vode kerozin. Vsekakor pa se nihče ne odzove na moj predlog, da se namesti ‘online monitoring’. Izdelujejo ga Angleži in opravlja meritve ves čas, neprestano in ne samo vsakih osem ur. Tekoče bo zaznal, da je polutant prišel do vodnega vira. To bi bilo smiselno iz treh razlogov, da se ščiti vodarna, da se pravočasno obvesti ribogojca in da se pravočasno ukrepa pri zaščiti reke in morja,” pravi mikrobiolog in ekolog Gorazd Janez Pretnar.

‘Onesnaževalec plača’ in po mnenju Pretnarja bi morala tako koprska občina kot Rižanski vodovod od Slovenskih železnic zahtevati nakup takšnega monitoringa. To je nekaj neizbežnega in normalnega,” je prepričan Pretnar.

Drugi Pretnarjev predlog je bioremidiacija. Gre za obdelovalni postopek, ki temelji na naravnih procesih, pri katerih mikroorganizmi spremenijo okoljsko onesnaževanje v tleh, podtalnici in sedimentih do neškodljivih končnih produktov. Nabaviti je potrebno mikroorganizme, ki bodo razgradili vse, kar je ostalo. Dovajati jim je potrebno le dovolj tekočine in hranilnih snovi, da pride čim prej do biološke razgradnje. Ti mikrogoranimi niso gensko spremenjeni, najdemo jih v naravi in imajo encime tudi za razgradnjo naftnih derivatov,” pojasnjuje Pretnar.

Pri reševanju tako zapletene situacije Pretnar pogreša sodelovanje dveh ministrstev. Vzorcev ne bi smel jemati Rižanski vodovod na stroške uporabnikov, temveč je to naloga zdravstvene inšpekcije, ki ima za to zaposlene in usposobljene ljudi, je prepričan. Prav tako meni, da bi se moral v zadevo vključiti okoljski minister in inšpektor za kemikalije, saj je šlo za kemijsko nesrečo.

“Če pride kerozin v bele valje, ki jih vidimo na fotografiji levo, bo uničil celoten sistem postrojenja ultrafiltracije,” opozarja mikrobiolog Gorazd Janez Pretnar.

Poleg tega, da je kerozin rakotvoren in njegovo uživanje močno obremeni jetra, je treba vedeti, da bo, če pride v vodarno, uničil kompletno postrojenje ultrafiltracije. Zamašil bo mikropore in zgodba bo končana. To pa so milijonske vrednosti,” še opozarja Pretnar.

VIR: REGIONAL OBALA

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG preko položnice ali Donirate tudi preko PEYPAL servisaDONIRAJ

ODSTOPI 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: