c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

LETOS SMO NAJHITREJE IZČRPALI NARAVNE VIRE


Dan ekološkega dolga je dan, ko človeško povpraševanje po hrani, lesu in absorpciji ogljika (globalni ekološki odtis) presega količino bioloških virov, ki jih zemeljski ekosistemi lahko obnovijo v enem letu (globalna biološka zmogljivost).

številka, ki prikazuje dni prekoračitve države

Letos smo že 29.07.2019 dosegli žalosten rekord.

Ekološki dolg je “enota”, ki jo izračunava organizacija Global Footprint Network (GFN). Gre za dan v koledarskem letu, ko človeštvo za preživetje porabi več naravnih virov, kot so jih ekosistemi sposobni obnoviti v enem letu.

Po podatkih Omrežja za globalni ekološki odtis je Dan ekološkega dolga letos najbolj zgodaj v zgodovini, 29. julija 2019.

To pomeni, da človeštvo porabi biološke vire 1,75-krat hitreje ( v Sloveniji 3x hitreje), kot se lahko narava regenerira, kar poslabša ekološki primanjkljaj štiri mesece na leto, in črpa naravni kapital Zemlje. Rečemo, da človeštvo “porabi” 1,75 planeta. Emisije ogljika predstavljajo 60% celotnega ekološkega odtisa. Odkar je svet v zgodnjih sedemdesetih letih padel v ekološki dolg, se Dan ekološkega dolga na koledarju premika. Pred tridesetimi leti je bil oktobra in pred dvajsetimi leti konec septembra. Po nedavni upočasnitvi se je hitrost gibanja na koledarju v zadnjih dveh letih, zaradi povečanih emisij ogljika, ponovno pospešila.

Ob dnevu ekološkega dolga 29. julija je Schneider Electric, vodilno podjetje na področju digitalne transformacije upravljanja in avtomatizacije energije, napovedalo svojo zavezanost k spodbujanju združljivosti z enim-planetom kot nujnega predpogoja za dolgoročno poslovno uspešnost. Inovativni White Paper[1] podjetja Schneider Electric predstavlja podroben pristop in zagotavlja dopolnilno meritev za doseganje združljivosti z enim-planetom in blaginjo človeške vrste. Razvit je bil v sodelovanju z Omrežjem za globalni ekološki odtis, mednarodno organizacijo, ki se ukvarja z vprašanji trajnosti in je prvič predstavila koncept ekološkega odtisa.

Odkar je svet v zgodnjih sedemdesetih letih padel v ekološki dolg, se Dan ekološkega dolga na koledarju premika.

Več preberite na : https://www.overshootday.org/

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG preko položnice ali Donirate tudi preko PEYPAL servisaDONIRAJ

ODSTOPI 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: