c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Ministru predali peticijo proti odstrelu medveda in volka


Društvo za dobrobit živali Anima predlaga moratorij na interventni zakon in poziva k dialogu za iskanje dolgoročne rešitve

medved10

Društvo za dobrobit živali Anima je 16.08.2019 okoljskemu ministru Simonu Zajcu predalo okoli 13.500 podpisov proti odstrelu medvedov in volkov. Vladi predlagajo moratorij na interventni zakon in pozivajo k dialogu za iskanje dolgoročne nenasilne rešitve.

Pobudniki so povedali, da kljub predaji podpisov, odstrela niso preprečili. Dobili so namreč odgovor, da se zakona ne bo ustavilo.

V izjavi, ki so jo predali ministru, so vladi predlagali, da takoj razglasi moratorij na interventni zakon, ministrstvo pa pozvali, naj oblikuje delovno skupino, ki bo analizirala stanje in brez političnih pritiskov poiskala naravi prijazne rešitve.

Fotografija osebe Alpe Adria Green.

Ministrstvo po sestanku ni dajalo izjav, kar kaže na ignorancki odnos ministerstva do civilne družbe.

Po drugi strani pa je bilo ministerstvo oz. minister še kako zgovoren 17.09.2019 v vasi Davča v občini Železniki, kjer se je  odvijala zanimiva okrogla miza, ki jo je organiziralo  Združenje civilnih iniciativ Slovenije za zmanjšanje zveri na populacijo leta 1991.

Okrogle mize v Davči se je udeležilo tako rekoč vse, kar je s to problematiko povezano. Na vroči stol so bili povabljeni minister za okolje in prostor Simon Zajc, ministrica za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, Damjan Oražem, direktor Zavoda za gozdove Slovenije, mag. Lado Bradač, predsednik Lovske zveze Slovenije in Anton Komat, svetovalec pri UO AAG in  publicist, ki je bil edini povabljeni iz civilne družbe.

Snovalci okrogle mize so si zastavili nekaj zelo odločnih ciljev, namreč sami ne pristajajo na sobivanje z zvermi kot ga ponuja stroka, saj Severna Primorska in Gorenjska nista bili nikoli poseljeni z volkovi. Dodajajo, da mora imeti lokalna skupnost prevladujoč vpliv na določitve območij naselitve velikih zveri, obenem pa zahtevajo sistemsko ureditev odškodnin, pa tudi to, da država celostno ovrednoti vpliv zveri na podeželje.

A. Komat: Tam kjer je volk je tudi zdrav gozd!

Dialog je pokazal  različne poglede politike in stroke. Največ osti je bilo uperjeno proti Zavodu za gozdove Slovenije ter njegovemu predsedniku Damjanu Oražmu, ki je pooblaščen za upravljanje z divjimi zvermi. Predstavniki iniciative so enotnega mnenja, da Zavod zavaja z nekaterimi podatki. Zaradi zaščite nekaterih projektov, mednje sodi razvpiti SloWolf, naj bi zavod uporabljal stare podatke o razširjanju divjih zveri po Sloveniji.  Oražem je v odgovoru sume odločno zanikal., pa čeprav je med  drugim zavod v zadnjih letih predlagal prevelik  odstrel jelenjadi, z izgovorom, da na drevesih v
gozdu dela preveč škode. Ker je velikim zverem, zaradi masakra nad jelenjadjo,
zmanjkalo osnovne hrane, so jo začele iskati na pašnikih in v obgozdnih vaseh.

Predsednik lovske zveze Slovenije je prepričan, da se problematika podaja iz roke v roko kot vroč kostanj. Po njegovem mnenju bi morala država v določenih primerih odločneje poseči, populacijo zveri razpoloviti, na območju od Kobarida, preko Davče in Cerknega, do Gorenje vasi, bi morali poseči po še bolj drastičnih ukrepih.

Tako kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec kot minister z okolje in prostor Simon Zajc sta bila tokrat mnogo manj odločna v prepričevanju, da bo potrebno izpeljati vse ukrepe za možno sobivanje ljudi na tem območju z divjimi zvermi. Dogodki v zadnjih mesecih namreč kažejo na to, da je mnogo stvari pobegnilo iz rok stroke.

Tak odnos, ki ga je minister pokazal do izročiteljev Peticije proti interventnemu zakonu o odvzemu 200 medvedov in 11 volkov, sprejetemu 20.junija 2019, katero jo je podpisala tudi AAG, kaže samo na to, da si MOP ne želi vzpostaviti dialoga z civilno družbo!

Povezave:

Peticija proti interventnemu zakonu o odvzemu 200 medvedov in 11 volkov, sprejetemu 20.junija 2019

JAVNO PISMO EVROPSKI KOMISIJI IN EVROPSKEMU PARLAMENTU

Padlo že 43 medvedov in en volk

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG

ODSTOPI 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: