c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

ALI MOP V PRIMERU KEMIS ZAVESTNO KRŠI USTAVO RS


V začetku septembra nas je presenetila vest, da Vrhniška družba Kemis lahko po odločitvi okoljskega ministrstva, ki je razveljavilo odločbo inšpektorata za okolje in prostor in zadevo vrnilo v ponovni postopek, nadaljuje delo.

Naj spomnimo, da je Gradbena inšpekcija na začetku avgusta ugotovila, da so vsi po požaru obnovljeni objekti reciklažnega centra vrhniškega Kemisa črna gradnja. Podjetje je obnovo izvedlo brez gradbenega dovoljenja, so ugotovili inšpektorji in Kemisu naložili odstranitev najpozneje do sredine prihodnjega leta.

Kemis se je na inšpekcijsko odločbo pritožil. Minister za okolje in prostor Simon Zajc pa je naročil, da ministrstvo pritožbo obravnava prednostno. Prav tako je naročil gradbenemu inšpektoratu, da mora prednostno obravnavati Kemisovo prošnjo, da mu dovoli začasno nadaljnje obratovanje tudi v objektih, ki so bili zgrajeni brez gradbenega dovoljenja.

V AAG smatramo, da tako ravnanje MOP krši poleg zakona še najmanj 14 člen ustave RS, ki pravi:

V Sloveniji so vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino. Vsi so pred zakonom enaki.

Kot primer, da je MOP kršil ustavo naj navedemo:

1) primer  prebivalca RS, ki mu je v požaru 2017 pogorel strešje in je moral pridobiti gradbeno dovoljenje. Še prej je vprašal na MOP če zadošča. za vzpostavitev v prvotno stanje ostrešja po požaru,  odločba gradbenega inšpektorja za vzpostavitev v prvotno stanje ali pa mora po požaru ostrešja pridobiti gradbeno dovoljenje.

Iz MOP je prejel uradni odgovor na svoje vprašanje:

:gradnja_po_pozaru_P-page-001

2) Sodno prakso, ki to potrjuje 

sodba I U 2221_2011-30.08.2012 (4)-page-001

sodba I U 2221_2011-30.08.2012 (4)-page-002

sodba I U 2221_2011-30.08.2012 (4)-page-003

V AAG smatramo, da bi moral KEMIS, neglede na vse okoliščine moral pridobiti gradbeno dovoljenje, tako kot ostali, ne pa da oblast dela izjeme in črno gradnji dovoli obratovanje, saj v pravni državi, po ustavi, zakon velja za vse. Vprašanje pa je kam sodi Slovenija.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG

ODSTOPI 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: