c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Nagrada Mednarodnega združenja za temno nebo Andreju Moharju iz Slovenije


Mednarodno združenje za temno nebo je razglasilo dobitnike nagrad za leto 2019

Povezava: https://www.darksky.org/ida-announces-2019-award-winners/

Med letošnjimi dobitniki nagrad je tudi Andrej Mohar znani slovenski okoljevarstvenik, promotor ekološke razsvetljave in borec proti svetlobnemu onesnaževanju.

Mednarodno združenje za temno nebo (International Dark-Sky Association – IDA) vsako leto nagradi izjemne dosežke posameznikov in skupin, ki se zavzemajo za ohranitev in zaščito noči. Kot voditelji v svojih okoljih igrajo nagrajenci ključno vlogo pri krepitvi globalnega gibanja za temno nebo in opolnomočenju drugih, da se pridružijo boju proti svetlobnemu onesnaževanju.

Andreju Moharju iz Slovenije je bila podeljena nagrada za oblikovanje razsvetljave in tehnološke inovacije. To nagrado podeljuje IDA posameznikom, organizacijam ali podjetjem, ki z napredno zasnovo, gradnjo in tehnološkimi inovacijami podpirajo njeno poslanstvo s spodbujanjem kakovostne zunanje nočne razsvetljave.

Andrej Mohar je v okviru EU projekta LIFE+ “Življenje ponoči” razvil napredno ekološko svetilko za osvetljevanje objektov kulturne dediščine, s programiranim svetlobnim snopom, ki je usmerjen izključno na fasado objekta in preprečuje uhajanje svetlobe mimo objekta v nebo. Svetilka zmanjšuje negativne vplive svetlobe na biodiverziteto, daje okolju prijazno toplo barvo in z napredno tehnologijo omogoča estetsko osvetlitev majhne intenzitete in dolge življenjske dobe. V Sloveniji je ta sistem osvetlitve izveden že na preko 200 cerkvah. Svetilka je skladna s slovensko Uredbo in pomeni velik prispevek k zmanjšanju svetlobnega onesnaževanja.

Nagrajenec je dolgoletni član Društva Temno nebo Slovenije in je bil gonilna sila pri oblikovanju prve nacionalne Uredbe proti svetlobnemu onesnaževanju, ki jo je Slovenija uzakonila leta 2007 in je še danes v svetovnem merilu edini primer tovrstne zakonodaje, ki velja za celotno državno ozemlje.

Andrej Mohar je izvedenec za meritve svetlobnega onesnaževanja, njegovo opremo uporablja večina znanstvenikov na tem področju, med drugim tudi na observatorijih v puščavi Atacama v Čilu.

Društvo Temno nebo Slovenije
Herman Mikuž, predsednik

Ljubljana, 2. oktober 2019

VIR: http://temnonebo.com/

IMG_6583 Pokljuka Triglav National Park area around Hotel Center LR

IMG_6573 Pokljuka Triglav National Park Sport center LR

Svetlobno onesnaženje  na biatlonski progi Rudno polje – Triglavski narodni park!

Pripis AAG: V AAG iskreno čestitamo  g. Andreju Mohorju za nagrado, saj je strokovnjak na svojem področju veliko prispeval k ozaveščanju,  da rabimo le boljšo razsvetljavo, ki sveti navzdol, kjer svetlobo potrebujemo in ne navzgor, kjer nikomur ne koristi.  Nenehno opozarja strokovno in širšo javnost na problem svetlobnega onesnaževanja in njegov negativen vpliv na astronomska opazovanja, zdravje ljudi in okolje nasploh.

Tudi v društvu AAG smo se večkrat obrnili na njega, kadar smo rabili pomoč na področju osvetljevanja. Za njegovo strokovno pomoč lepo zahvaljujemo!

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG

ODSTOPI 0,5% DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JIH NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE!
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: