c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Okoljevarstveniki slavijo: sporna železarna v Trstu zapira svojo umazano dejavnost


Jaka Vran – 24..com

Škedenjska železarna v Trstu zapira svojo umazano dejavnost. Eden največjih onesnaževalcev v regiji, ki nenehno presega dovoljene meje izpustov prašnih delcev, bo s 1. februarjem ugasnil plavž in koksarno – dva obrata, ki sta proizvedla največ izpustov. Čeprav ni jasno, kaj bo s približno 500 delovnimi mesti, se okoljevarstveniki zaprtja železarne veselijo. Tudi na slovenski obali bomo v kratkem tako dihali čistejši zrak.

Železarna-Žavlje-izpust-žlindre

Škedenjska železarna – izpust žlindre – .FOTO: AAG

Pred več kot stoletjem, leta 1896, je tedanja Kranjska industrijska družba v Trstu za potrebe Avstro-Ogrske monarhije postavila obrat za proizvodnjo litega železa.

Lito železo se v Škednju proizvaja še danes – tehnologija je nekoliko napredovala, a je obrat precej zastarel in zato velik onesnaževalec. “Tukaj gre za celo goro rakotvornih snovi, ki jim s skupnim imenom rečemo pahi in povzročajo raka,” razlaga Gorazd Pretnar iz organizacije Alpe Adria Green – mednarodnega društva za varstvo okolja in narave.

Najhuje je ponoči, ko peči delajo s polno paro. V tržaški četrti, ki je zrasla prav zaradi železarne, so vidne posledice izpustov prašnih delcev, ki tukaj tudi za večdesetkrat presegajo mejne vrednosti.

Že leta se govori o zaprtju obrata, zdaj je napočil ta čas – odločitev, ki pa deli prebivalstvo. “Po eni strani se tako izgubljajo delovna mesta. A po drugi strani je to zagotovo dobro za ljudi, ki tukaj živijo,” je slišati domačine.

Kljub številnim rakavim obolenjem in težavam s pljuči in kljub temu, da so številni zaposleni, pa tudi okoliški prebivalci, umirali zaradi onesnaženja, so nekateri vezani na železarno, ki je marsikateremu tržačanu pomenila kruh. “Železarna je bila tukaj še preden so ljudje živeli. Prav zaradi železarne je zrasel ta del mestra. Zato sem jaz za železarno,” pa pravijo drugi.

V Italiji je to politična tema, ne le lokalna; preden je nastopil položaj podpredsednika vlade, si je obrat ogledal tudi vodja gibanja pet zvezd Luigi Di Maio.

Dolga leta je tekla bitka za zaprtje. Zdaj je sindikat podpisal dogovor z lastniki. “Po moje je glavna dobrina zdravje. Zaposlitev se lahko najde tudi drugje,” so veseli tretji.

Železarna-Žavlje-maj-2018

Škedenjska železarna – izpusti v ozračje – .FOTO: AAG

Zadovoljni pa so tudi okoljevarstveniki na naši strani, saj prašne delce veter vztrajno potiska tudi proti slovenski obali. “Tisti težji padejo hitro dol, te nekoliko lažje pa jih zračne mase prenašajo proti Ankaranu in te potem sedajo po kmetijskih površinah in naših pljučih,” pojasnjuje Pretnar.

Zato bo od 1. februarja tudi na Obali zrak le nekoliko bolj čist.

OGLEJTE SI : VIDEO

PRIPIS AAG:

Iz Alpe Adria Green smo 03.01.2019 poslali na Evropsko komisijo in Evropski parlament – odboru za peticije “Predlog za uvedbo postopka Evropske unije proti Republiki Italiji zaradi kršitve okoljske zakonodaje v žaveljski železarni, ki povzroča tudi čezmejno onesnaževanje”. Istočasno smo po e-pošti pozvali Vlado RS in priobalne občine v Sloveniji, da se pridružijo tej zahtevi, ki smo jo posredovali na organe Evropske Unije.

AAG je v minulih letih že večkrat vlade RS in ministrstvo za okolje in prostor obvestil o vplivih čezmejnega onesnaževanja iz žaveljske železarne, vendar slovenska vlada nikoli ni ukrepala, da bi zaščitila svoje državljane, kaj šele slovensko manjšino živečo v sosednji državi.

Onesnaževanje železarne sega tudi na slovensko stran, a uradnih dokazov za to ni. Problem je v tem, da pri nas kakovosti zraka na hribu tik ob slovensko-italijanski meji ne merijo več kot 10 let. Tako onesnaženja zraka na slovenski strani zaradi žaveljske železarne NI!!!

izpusti v vodo - žel..žavlje

Izpusti v morje in zrak – FOTO AAG

Po podatkih premične merilne postaje (2008), ki ni merila niti rakotvornega dioksida in je bila locirana na zelo neprimernem, za izvajanje meritev, vetrovnem mestu, se je izkazalo sicer, da v vseh postavkah, razen ozonu, ne presega zakonskih norm.. VENDAR, to podeželsko okolje, dosega in presega mestna okolja! Npr.v SO2 kot Celje in 2x toliko kot Trbovlje, dušikovih oksidov toliko kot ob avtocesti v Mariboru..čuden je podatek o prašnih delcih, katerih mejna vsebnost naj bi bila presežena »samo« 8 x, ko pa tržaški župan prepoveduje promet zaradi njih v zimskih mesecih..kako je torej s prekomejnim vplivom?

Lovran je slovenski rekorder v onesnaženosti z ozonom, saj mejno vrednost presega 2 x! Ker je slednji posledica drugih onesnaževalcev v zraku in vetrov..od kod se je torej vzel, če je vse ostalo in drugod v mejah »normale«? Če k temu dodamo še študijo o obolevnosti otrok, med katerimi so rekorderji z Miljskih hribov, bi bilo za pričakovati naglo ukrepanje, da »dvig kvalitete življenja« ne bo samo »floskula«…

Železarna Žavlje december 2018

Izpusti v ozračje 2019 – FOTO AAG

Zaradi teh dejstev smo se v AAG odločili, da onesnaževanje iz žaveljske železarne prijavimo organom Evropske skupnosti, zaradi ogrožanja okolja in zdravja prebivalstva,kot posledica dejavnosti železarne v Žavljah. Prijavo smo sestavili v AAG international in podružnica AAG v Trstu.

Na osnovi podatkov italijanskih zdravstvenih oblasti, meritev njihove okoljske agencije, ugotovitev upravnega sodišča v Italiji in projekta monitoriranja zdravja prebivalcev, je bilo ugotovljeno stalno prekomerno izpuščanje mikro-praha, tudi do 10x nad dovoljeno normo, in benzena do 90x, kar se odraža v dvakrat večji umrljivosti v primerjavi s podobnim primerom v Tarantu in 83 umrlimi za tumorji med zaposlenimi v treh letih.

Zato AAG prosi EU za koordiniranje in pomoč pri mednarodnih ukrepih proti onesnaževalcem in informiranost sosednjih držav.

Če dodamo še izpuste odpadkov v morje, ki ga ugotavlja Italijanska policija in Italijanska okoljska agencija, je dodatno utemeljen predlog za uvedbo postopka proti Republiki Italiji zaradi kršitev zakonodaje EU.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Izpusti v morje iz Škocjanske železarne – FOTO AAG

Želeli smo bi, da se tej pobudi pridružila tudi vlada RS odnosno MOP, vendar nismo dobili od takratnega ministra Jureta Lebana nobenega ogovora na vaš dopis .

Takratni Minister Leben je za časnik DELO v januarju 2019 dejal da bo prekinil  slabo prakso

image

Jure Leben, bivši minister za okolje in prostor.

V častniku DELO so takrat zapisali:

Takratni Minister za okolje Jure Leben je, kot je povedal za Delo, že zaprosil za sestanek pri italijanskem ministru za okolje in naročil tudi monitoring zraka v okolici: »V okolici železarne bodo postavili nove merilce kakovosti zraka, ki bodo pokazali dejansko onesnaženost okolice.«

Čeprav bi v dobi njegovega ministrovanja monitoring zlahka na Slovenski strani  zlahka naredil tega niso , pa tudi sestanka ni bilo.  V AAG smatramo da je šlo samo za politično všečno izjavo, bivšega ministra, ki bi sedaj rad ustanovil novo zeleno stranko???

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG preko položnice ali Donirate lako tudi preko PEYPAL servisa
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: