c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

UČENCI OSNOVNE ŠOLE MONTESSORI MARIBOR SO IZVEDLI SKUPAJ Z AAG EKO-PATRULJO KVALITETE VODE NA KRASU


V torek 14.01.2020 smo z 32 otroki iz 2. triade OSNOVNE ŠOLE MONTESSORI MARIBOR izvedli ekološko patruljo kvalitete vode na Krasu.

My beautiful picture

V vasi Slivje smo pripravili projekcijo o problematiki vode skozi kras, Predstavili smo  napravo za meritve vode in delo z njo. Namen eko patrulje je bil ugotavljanje morebitnih kritičnih vrednosti vode. V kolikor bi bilo pri meritvah ugotovljeno odstopanje  od mejnih vrednosti bi takoj  aktivirali Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano iz Kopra, da ukrepa.

Učenci so se po predstavitvi razdelili na 7 eko- skupin, ki so s pomočjo mentorjev in AAG spremljali meritve vode in tudi sami izvajali meritve z PH lističi.

Vodo smo najprej analizirali v vasi Slivje v slepi dolini Mrzlice, na stiku neprepustnih s kraškimi kamninami.

Z avtobusom smo se pripeljali, do vhoda v jamo Dimnice.  V jamo, smo se spustili na globino 100 m po turističnih poteh (ograje, preproge, veliki rovi…) do reke, ki se steka v izvir Rižane, po ugotovitvah sledilnega poskusa. Spoznali smo edino vodovodno zajetje v jamah v Evropi in analizirali vodo.

Pot smo nadaljevali do čistilne naprave – Vodarne, kjer po ultrafiltreaciji surovo vodo pošljejo v vodovodno omrežje. V vodarni analiziramo stanje vode.

Eko patruljo smo končali v Ankaranu, kjer so si otroci odšli pogledat  školjčno sipino, kot del antropogene krajine in eno od dveh tanatocenoz v Sredozemlju. Na sipini so  tudi določili vrste školjk in polžev, ki so jih našli.

Eko – skupine bodo v šoli sestavile poročila, ter nam jih poslale v oceno. Vse skupine bodo prejele priznanja mladega ekologa in praktično nagrado.

Eko patruljo smo izvedli v okviru programa AAG – ZA ZDRAVO PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG preko položnice ali Donirate lako tudi preko PEYPAL servisa

 
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: