c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Jeseniška mega baterija deluje na polno. Poglejte, kako


avtorBORUT HOČEVAR – FINANCE

Podjetje NGEN smo predstavili lani, ko so na območju Acronija postavili največjo baterijo v Evropi. Januarja pa je poslovanje NGEN steklo zares.

Jeseniška mega baterija deluje na polno. Poglejte, kako

Jeseniška baterija je največja v Evropi, a v NGEN so že začeli pripravljati lokacijo za še večjo.  Foto: Borut Hočevar

Januarja je hranilnik energije podjetja NGEN dokončno postal del slovenskega elektroenergetskega sistema. Na Elesovi avkciji tako imenovane sekundarne elektroenergetske rezerve je NGEN dobil 14 megavatov. Začeli so opravljati storitev, ki so jo doslej ponujale samo nekatere konvencionalne elektrarne.

Sodelovanje pri zagotavljanju sekundarne rezerve pomeni, da mora imeti sistem podjetja NGEN 14 megavatov moči na razpolago 24 ur na dan vse dni v letu. Sistem sestavljajo jeseniški 12,8-megavatni Teslin baterijski hranilnik z zmogljivostjo 22,2 megavatne ure in podjetja, s katerimi NGEN sodeluje pri opravljanju storitve za ELES.

Damian-Merlak-Roman-Bernard-5e4055ba5fb6a.jpg

Foto: Borut Hočevar

Lastnika in ustanovitelja NGEN sta podjetnika Roman Bernard (desno) in Damian Merlak, ki je postal znan predvsem zaradi poslov s kriptovalutami. NGEN sta ustanovila maja 2018, postavitev baterije pa smo prvič napovedali v članku Slovenski kriptomilijonar postavlja eno največjih baterij v tem delu Evrope.

Zakaj električno omrežje potrebuje rezerve

Kaj to pomeni? Začnimo z grobim pojasnilom delovanja elektroenergetskega sistema. Proizvodnja in poraba električne energije morata biti ves čas usklajeni. Dovoljena so le minimalna odstopanja. Vendar pa občasno nastanejo večje spremembe, denimo, da se vklopi velik porabnik ali izklopi velik proizvajalec elektrike.

Operater prenosnega sistema ELES zato skrbi, da je neprekinjeno na voljo dovolj rezervnih zmogljivosti, ki se lahko hitro odzovejo na takšne spremembe. Odzivi pomenijo zmanjšanje ali povečanje proizvodnje ali porabe elektrike. ELES zakupi rezervne zmogljivosti na dražbi, tradicionalni ponudniki takšnih storitev so plinske in premogovne elektrarne.

Kako deluje NGEN

Po novem je med ponudniki tudi NGEN. Podjetje jamči, da bo eno leto nepretrgano zagotavljalo 14 megavatov prožnosti oziroma bo na Elesov poziv v dveh sekundah za toliko povečalo ali zmanjšalo porabo električne energije. To lahko naredi s praznjenjem oziroma polnjenjem hranilnika, vendar pa to ni edina pot.

NGEN je namreč oblikoval skupino, v kateri sodelujejo nekateri odjemalci, ki lahko na poziv povečajo ali zmanjšajo porabo večje količine električne energije. NGEN lahko zato polnjenje in praznjenje baterije kombinira s spremembo odjema sodelujočih podjetij in s tem Elesu zagotovi zahtevano spremembo v porabi elektrike.

Število sodelujočih odjemalcev električne energije želijo razširiti, vključiti nameravajo tudi gospodinjstva, pojasnjuje direktor NGEN Roman Bernard. »Spodbuditi želimo čim več uporabnikov električne energije, da se nam pridružijo.«

Tesla-hranilnik-baterija-energija-NGEN-Jesenice-5d9f9b1d56b53.jpg

Foto: Borut Hočevar

Od borze elektrike do umetne ineligence

Model delovanja bo postavljen do poletja, testni projekt pa načrtujejo še v tem letu. NGEN bo tudi za gospodinjstva deloval kot agregator. Povezal bo njihovo zmožnost odziva na potrebe omrežja in upravljal njihov odjem ter nagradil sodelujoče.

Programsko opremo razvijajo sami, nared bo do konca leta. Takšne rešitve ni na trgu. Sistem bo krmilila umetna inteligenca, »UI-robot«, pravi Bernard. Platforma bo povezana z borzo, z optimizacijo rabe električne energije, z aktiviranjem bilančnih skupin. Del mehanizma bo tudi virtualna elektrarna.

Pokazalo se je, da razmišljamo prav, pravi Bernard: »Energetika se pripravlja na vse večji delež obnovljivih virov in prihodnost si težko predstavljamo brez agregatorjev in brez takšnih sistemov, ki bodo podpirali elektroenergetsko omrežje. Marsikdo bo ob tem razbremenjen oziroma se bo vključil v sistem tam, kjer bo zanj najbolj primerno.«

NGEN-Tesla-baterija-hranilnik-5d9f9b1b87263.jpg

Foto: Borut Hočevar

Na poti je že nova baterija

Že ob postavitvi jeseniške baterije so v NGEN napovedali postavitev še enega hranilnika električne energije. Pripravljalna dela za drugo baterijo so že začeli. Postavljena bo v Talumu, v začetku aprila pride v Slovenijo, v omrežje pa bo priključena predvidoma junija. Njena zmogljivost bo 31 megavatnih ur, maksimalna inštalirana moč bo 18 megavatov, dejanska pa 16. Skupna moč baterijskega portfelja NGEN bo 28 megavatov, skupna zmogljivost pa 55 megavatnih ur.

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG preko položnice ali Donirate lako tudi preko PEYPAL servisa
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: