c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

V Decathlonu prodajajo opremo za nezakonit lov


Urban Červek

Urban Červek – Večer

lovska-preza_z

V lovski zvezi potrjujejo, da je uporaba nekaterih Decathlonovih izdelkov v Sloveniji prepovedana.

V verigi športnih trgovin Decathlon je mogoče kupiti tudi opremo za lov na zavarovane vrste ptic.

Vaba za lovljenje ptic prib. Realističen prikaz”, 4,99 EUR. Maskirna majica, “primerna za lov ptic selivk,” 9,99 EUR. Maskirna kapa, “primerna tudi za sledenje in lov na ptice selivke,” 12,99 EUR. Rjava maskirna jakna, “primerna za lov ptic selivk,” znižana z 29,99 na 14,99 EUR. Maskirna majica, “namenjena za sledenje veliki divjadi ali lov na mestu. Primerna je za lov s pogonom in lov majhnih ptic selivk”, 24.99 EUR. Maskirno rjav lovski stol s tremi nogami, “primeren za lov majhnih ptic selivk in vodnih ptic,” 9,99 EUR. Naglavni plastični golob, “namenjen za lov na ptice selivke. Osnovna vaba za lov na gozdne golobe”, 5,99 EUR. To so le nekateri od artiklov, ki jih je mogoče kupiti v trgovinah in spletni trgovini športne verige Decathlon v Sloveniji.

Pristojni molčijo

image

Maketa pribe za lov v spletni trgovini Decathlona.DECATHLON

Vendar če jih bo kupec uporabil za namene, kot so navedeni v opisih, bo kršil zakon. Lov na vse vrste ptic razen šestih, ki so uvrščene med lovno divjad, je namreč v Sloveniji prepovedan. Če pri maskirnih oblačilih in stolčku še lahko govorimo o večnamenski uporabi, pa na primer pri maketi ptice pribe ali pri vabi za lov na gozdne golobe takšne dvojnosti ni. Gre za pripomoček, s katerim se privablja točno določena – zavarovana vrsta, ki je ni dovoljeno ne loviti ne kako drugače poškodovati.

Priba, na primer, je zavarovana vrsta po Uredbi o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah in jo je “prepovedano zavestno poškodovati, zastrupiti, odvzeti iz narave, loviti, ujeti ali vznemirjati”. Tako v Sloveniji kot v EU je prepovedan tudi lov na ptice selivke in gozdne golobe.

Enduro motorji, motorne sani, štirikolesniki …

V zavodu za varstvo narave opozarjajo tudi na druge primere škode v naravnem okolju, na primer legalne prodaje motornih sani in enduro motorjev, ki se znajdejo v naravnem okolju. “Srečali smo se že z oglaševanjem avtov, motorjev, celo prireditev, posnetih v zavarovanih območjih, kjer je vožnja v naravnem okolju prepovedana, srečujemo pa se tudi z nagovarjanjem k izdelkom, ki naj bi bili naravi prijazni, pa strokovnjaki vemo, da izdelki niso pridobljeni ali izdelani skladno s trajnostnim razvojem. “Trgovina in trgovanje je le eno od področij (že pretirana potrošnja ni skladna s trajnostnim razvojem), kjer bi strokovnjaki s področja varstva narave morali imeti večji vpliv in hitrejše poti do preprečevanja zlorab (kot je naveden primer),” je sporočila Mateja Kocjan iz zavoda za varstvo narave.

Do oglasov so zato zelo kritični v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, kjer opozarjajo, da v naši državi vsako leto nezakonito ulovijo ali ubijejo 11.000 do 50.000 osebkov ptic, “zato je vsakršno še tako posredno nagovarjanje kupcev z vidika varstva narave in ptic izjemno problematično in škodljivo”. Kot je sporočila varstvena ornitologinja Tjaša Zagoršek, so z dopisom k umiku prodaje pozvali slovensko podružnico Decathlona kot njihovo matično podjetje v Franciji, a brez uspeha. Obrnili so se tudi na tržni inšpektorat, kjer pa so jim odgovorili, da za ukrepanje niso pristojni, in zadevo predali ministrstvoma za okolje in prostor ter za kmetijstvo (ki je pristojno za lov), od koder pa se prav tako niso odzvali.

Prodaja dovoljena, uporaba prepovedana

“Prodaja tovrstnih izdelkov je dovoljena, vendar je njihova uporaba v lovske namene v Sloveniji prepovedana. Njihova uporaba pa ni prepovedana v nekaterih drugih državah članicah EU, v katerih omenjena trgovina prav tako posluje. Predlagamo, da se po dodatne odgovore obrnete na Tržni inšpektorat RS,” je sporočila Urša Kmetec, svetovalka za odnose z javnostmi pri lovski zvezi.

“Upamo, da primer ni zlonameren, ampak gre preprosto za pomanjkanje znanja”

Bolj zgovorni so na Zavodu RS za varstvo narave. “Ugibamo, da gre za dobesedni prevod opisov iz tujine, kjer je za druge vrste ptic in lov drugače urejena zakonodaja, zato bi bilo opise nujno prilagoditi zakonodaji države, kjer se izdelki prodajajo. V Sloveniji je lov zavarovanih vrst živali kaznivo dejanje in je v Zakonu o ohranjanju narave izrecno naveden člen, ki to prepoveduje, kot tudi v Uredbi o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah,” je sporočila Mateja Kocjan iz zavoda. Meni, da bi lahko šlo v tem primeru za napeljevanje na kaznivo dejanje, pri čemer morata ukrepati inšpekcija in policija. “Upamo, da primer ni zlonameren, ampak gre preprosto za pomanjkanje znanja. Seveda pa je ob takih primerih treba ukrepati in o njih govoriti, saj jih bomo le tako lahko v bodoče tudi preprečili.”

“Z našimi izdelki želimo približati šport vsem, tudi zaljubljenim v lov. Kako se bodo ti izdelki uporabljali in za kakšen namen, pa pri Decathlonu ne moremo vplivati,” je na vprašanje, zakaj prodajajo izdelke, z uporabo katerih se krši zakon, odgovoril Alexander Milović, direktor za komuniciranje, zadolžen za podružnice v Sloveniji, Srbiji in na Hrvaškem.

Divji lov velik problem tudi v Sloveniji


“Doslej smo domnevali, da je Slovenija nekakšna oaza, kjer so ptice varne pred nezakonitim ubijanjem. Sploh v primerjavi s sosednjo Italijo in balkanskimi državami, kjer je kriminal nad pticami vsesplošno razširjen. Po samo šestih mesecih zbiranja podatkov smo ugotovili, da je kriminala nad pticami tudi pri nas bistveno več, kot smo verjeli doslej,” so v publikaciji o divjem lovu na ptice v Sloveniji zapisali pri Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Na osnovi trenutnega poznavanja problematike, ki pa je še vedno nepopolno, ocenjujejo, da je v Sloveniji letno nezakonito ulovljenih ali ubitih 11.000 do 50.000 osebkov ptic: največ s strelnim orožjem (3000 do 25.000), sledi lovljenje z drugimi metodami (8000 do 25.000 osebkov) in zastrupljanje (100 do 500 osebkov)

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG preko položnice ali Donirate lako tudi preko PEYPAL servisa
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: