c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Železarno v Škednju bodo začeli ustavljati v prvi polovici marca


Železarna-Žavlje-december-2018 (1)

Postopek ugašanja plavža in koksarne v škedenjski železarni se bo najverjetneje začel v prvi polovici meseca marca, omizje, ki se ukvarja s tem vprašanjem, pa bodo razširili na predstavnike delavcev, ki so pristojni za varnost v podjetju. To izhaja iz seje tehničnega omizja o škedenjski železarni, ki je 12. februarja potekala na tržaški prefekturi in je predstavljala tudi začetek delovanja tega telesa.

Kot izhaja iz sporočila prefekture, se bo ustavljanje delovanja škedenjskega obrata začelo po vsej verjetnosti v prvih petnajstih dneh v mesecu marcu, zadevalo pa bo območje koksarne, tamkajšnjih peči in povezanih naprav, dalje območje plavža, elektrarne in stroja za litje ter napravo za proizvajanje pomožne pare. Celoten postopek bi moral trajati približno tri tedne, glavne obrate pa bodo ustavili že v prvih dneh, sledilo bo njihovo zavarovanje.

V teku je že pripravljalna faza pred ugašanjem obrata. Nekaj vidnih oz. slišnih učinkov zaustavljanja železarne (npr. hrup zaradi odprtja ventilov Bledeer in prižig pomožnih luči) bo možnih le sočasno z izpraznitvijo zadnjih peči v koksarni in z zaustavitvijo plavža. To zlasti v zadnjih 12 urah delovanja plavža in v zadnjih osmih urah praznjenja baterij A in B v koksarni.

Skozi celoten potek ustavljanja obrata bo deloval sistem okoljevarstvenega nadzora, ki ga predvidevajo veljavna dovoljenja, družba Arvedi pa se je obvezala, da bo občane predhodno obveščala o napredovanju del.

O tej problematiki  je govorila tudi  oddaja koprske televizije S-prehodi  27.02.2020

Oddaja govori o postopnem zapiranju koksarne in plavža, ki  vnaša nekaj upanja in optimizma, tudi med Slovence v sosednjem Škednju. V oddaji se z gosti sprašuje, ali gre za pirovo zmago in  kaj sledi?

Železarna zapira vrata

V oddaji je sodeloval okoljevarstveni aktivist Franci Malečkar član UO Društva Alpe Adria Green, ki je postregel  s konkretnimi podatki o onesnaženosti celotnega območja. Industrijski obrat pa je za mnoge družine tudi vir dogodka, zato se mu je pridružil tudi predstavnik sindikalne organizacije CGIL, Renato Kneipp.

ODDAJO SI LAHKO OGLEDATE NA NASLEDNJI POVEZAVI:

S-prehodi

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG preko položnice ali Donirate lako tudi preko PEYPAL servisa




Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: