c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

KAR PRETNAR SVARI ŽE MESEC DNI, SEDAJ PRIZNALI? Virus naj bi se širil tudi aerosolno


Novi koronavirus naj bi se širil le kapljično in s kontaktom. Z njim bi se torej lahko okužili le, če smo v tesnem stiku z obolelim oziroma če se dotaknemo predmeta, na katerem je denimo slina osebe, pozitivne na Sars-Cov-2. Pristojne inštitucije so do sedaj vneto poudarjale, da se ne moremo okužiti, če zgolj stojimo v bližini okužene osebe oziroma ‘po zraku’. Na to možnost sicer že dlje časa opozarja mikrobiolog dr. Gorazd Janez Pretnar, član UO AAG danes pa so nanjo namignili tudi v UKC Maribor.

maska

Kot so zapisali v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, je sedanje stanje ključno za razvoj dogodkov v naslednjem tednu. Ob tem so nanizali nekaj dejstev o novem koronavirusu, med katerimi je tudi, da se “koronavirus z uradnim imenom Sars-Cov-2 ne prenaša zgolj s kapljično okužbo. Ali to pomeni, da se virus prenaša tudi aerosolno, torej po zraku? V tem primeru bi se lahko okužili tudi med sprehodom po naravi, če bi se nekaj trenutkov pred nami tam sprehodila okužena oseba in zakašljala. Kužne kapljice naj bi namreč v zraku ostale nekaj časa.

Na to možnost sicer že nekaj časa opozarja član UO AAG  mikrobiolog dr. Gorazd Janez Pretnar. Kot je povzel ugotovitve kitajskih raziskovalcev, naj bi se virus lahko po zraku širil tudi osem metrov, kapljice pa naj bi na aerosolih v zraku ostale tudi 30 minut. “Prosim, da ne živimo v iluziji, da bo pomlad prinesla olajšanje, ker ga ne bo,” še poudarja mikrobiolog, ki navaja, da imajo težave z virusom tudi države, ki imajo blažjo klimo. Prav tako po besedah strokovnjaka ni izključeno, da pri eni osebi pride do ponovne okužbe.

Dr. Gorazd Janez Pretnar – član UO AAG

Zahrbtnost novega koronavirusa so izpostavili tudi v UKC Maribor, kjer poudarjajo, da ne gre za navadno gripo in da je Sars-Cov-2 bolj kužen od gripe. Prenašajo ga lahko osebe, ki ne kažejo resnih znakov kakršnekoli bolezni. Virus lahko ostaja aktiven na predmetih, kot so telefoni, kljuke, denarnice ipd., tudi nekaj dni, okužimo pa se lahko tudi s stikom s temi predmeti.

Ob tem so še s prstom požugali ljudem, ki so v samoizolaciji, a vseeno hodijo naokrog: “Ljudje, ki so v samoizolaciji, naj ne hodijo naokoli in se hvalijo, da so okuženi in da jim nič ni. Da, tudi take imamo.” Kot so še dodali, je od vseh nas odvisno, kam bomo zdrsnili: “Če bomo upoštevali ukrepe za omejevanje širjenja okužbe, bomo zmogli, če jih ne bomo, bomo pokleknili.”

UKC MARIBOR

Foto – Facebook

Izjava UKC Maribor na Facebook 17.03.2020

Sedanje dogajanje je ključno za razvoj dogodkov v naslednjem tednu. Zato ponavljamo:

1. Ne gre za navadno gripo.
2. Korona virus z uradnim imenom Sars – Cov-2 je zahrbten. Ne prenaša se zgolj s kapljično okužbo in je bolj kužen od virusa gripe.
3. Prenašajo ga lahko osebe, ki ne kažejo resnih znakov kakršnekoli bolezni.
4. Virus lahko ostaja aktiven na predmetih (telefoni, kljuke, denarnice, ipd.) tudi nekaj dni. Okužimo se lahko s stikom s temi predmeti.
5. Higiena rok je pomembna prav zaradi možnosti okužbe preko okuženih predmetov.
6. Osemdeset odstotkov ljudi bo okužbo preživelo z blažjimi znaki bolezni (karkoli že laično pod tem razumemo), ostalih dvajset odstotkov so ljudje z visokim tveganjem za težje oblike bolezni. Bolezen se lahko tudi pri navidezno lažje bolnih v hipu prevesi v težjo obliko bolezni.
7. Zaradi zahrbtne narave širjenja virusa je potrebo vzdrževati socialno distanco. Od tega je odvisno ali bomo imeli čez teden dni pet tisoč okuženih, kar sistem zmore ali več kot deset tisoč okuženih, česar sistem ne zmore.
8. Ljudje, ki so v samoizolaciji, naj ne hodijo naokoli in se hvalijo, da so okuženi in da jim nič ni. Da, tudi take imamo.
9. Od vseh nas je torej odvisno, kam bomo zdrsnili. Če bomo upoštevali ukrepe za omejevanje širjenja okužbe, bomo zmogli, če jih ne bomo, bomo pokleknili.

VIR:

REGIONAL OBALA

FACE BOOK

Povezava:

PO DOSTOPNIH INFORMACIJAH RS NIMA NAČRTA ZA PRIMER EPIDEMIJE IN PANDEMIJE

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG preko položnice ali Donirate lako tudi preko PEYPAL servisa
%d bloggers like this: