c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

V okoljevarstveni organizaciji Alpe Adria Green opozarjajo, da bi priklop črpališča Sorško polje na vodovodno omrežje predstavljal visoko tveganje za prebivalce.


Simon Šubic – Gorenjski Glas

Jesenice, Kranj – Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green (AAG) od nove vlade zahteva, da kot vsebinsko nesprejemljivega zavrne predlog Uredbe o vodovarstvenih območjih (VVO) za občini Škofja Loka in Gorenja vas – Poljane, ki ga je ministrstvo za okolje in prostor (MOP) pripravilo še v času prejšnje vlade. »Uredba, kot je napisana, namreč predstavlja visoko tveganje za prebivalstvo, ki bo uporabljalo vir pitne vode s Sorškega polja,« so opozorili. Poročali smo že, da sprejetju uredbe, ki vključuje vrtino Sorško polje, že dlje časa nasprotujejo kmetje, povezani v delovno skupino Vrtina Sorško polje, podpirajo pa jih tudi Mestna občina Kranj in več krajevnih skupnosti s predvidenega VVO Sorško polje.

kranjsko polje

Uredba obravnava 83 črpališč na območju občin Škofja Loka in Gorenja vas – Poljane, od tega je eno na Sorškem polju in naj bi služilo kot drugi rezervni vir pitne vode za Škofjo Loko. Voda s črpališča je oporečna, zato bi jo bilo treba v primeru uporabe izboljševati z mešanjem iz ostalih virov, da bi postala pitna. »Menili smo, da je predlagatelj uredbe spoznal, da je voda s tega vira mogoča zgolj za tehnološko industrijsko vodo in zdravja prebivalstva ne bo ogrožal s svojimi namerami o priključitvi in obratovanju vira na vodovodnem omrežju,« pojasnjujejo v AAG. Sorško polje je obremenjeno z gramoznimi jamami, ki so jih v preteklosti zasipali tudi z industrijskimi odpadki, zato bi priključitev tega vodnega vira na vodovodno omrežje predstavljala resno tveganje za zdravje uporabnikov, opozarjajo. »Domačini na teh območjih vedo, da so se v jame vozili strupeni kemični odpadki iz okoliških tovarn iz takratnih industrijskih mest. Poleg zakopanih industrijskih odpadkov je območje dodatno tudi zelo prometno obremenjeno, cestna in železniška infrastruktura pa nista ustrezni za območje vodovarstvenega območja,« poudarjajo.

Kot še dodajajo v AAG, uredba v primeru sprejetja ne daje zadostnih zavez za izboljšanje stanja. Industrijska cona Laze na območju kranjske občine v primeru nesreče predstavlja nevarnost takojšnje zastrupitve celotnega vodnega vira, izcedne vode iz vseh ostalih potencialnih že znanih in tudi še neznanih žarišč pa bodo v primeru priključitve na vodovodno omrežje dosegle uporabnike pitne vode in zato predstavljajo resno tveganje za zdravje ljudi, opozarjajo.

V okoljevarstveni organizaciji še opozarjajo, da za VVO in črpališče na Sorškem polju niso izvedene ne nujno potrebna sanacija zatečenih stanj ne ustrezne analize sondiranja, ki bi pokazale obstoječe stanje, zato ne drži trditev okoljskega ministrstva, da stroški uveljavitve uredbe za državni proračun ne bodo presegli 40 tisoč evrov.

Povezava:

AAG poslal na MOP pripombe na “Uredba o vodovarstvenih območjih (VVO) za občini Škofja Loka in Gorenja vas-Poljane – Predlog za obravnavo”

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite AAG preko položnice ali Donirate lako tudi preko PEYPAL servisa
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: