c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Vizjak: Za projekt dodatnega vodnega vira nujno soglasje stroke in lokalne skupnosti


Ureditev dodatnega vodnega vira za slovensko Istro na potoku Suhorca oziroma Mali Padež je mogoča le, če se bosta s projektom strinjali stroka in lokalna skupnost, je danes zatrdil minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. Projekt podpirajo župani občin slovenske Istre, župani kraških občin pa mu ostro nasprotujejo.

PREDLAGANA REŠITEV ZA DODATEN VODNI VIR ZA OBALO RAZDELILA JAVNOST ...

Ureditev dodatnega vodnega vira za slovensko Istro na potoku Suhorca oziroma Mali Padež je mogoča le, če se bosta s projektom strinjali stroka in lokalna skupnost, je zatrdil minister za okolje in prostor Andrej Vizjak.

Ministrstvo za okolje in prostor namreč kot rešitev za dodatni vodni vir predlaga izgradnjo vodnega zajetja na omenjenem potoku v zaledju Škocjanskih jam v Brkinih. Takšni rešitvi poleg kraških županov nasprotujejo tudi v Parku Škocjanske jame, saj zakon o regijskem parku Škocjanske jame ne dovoljuje poseganja v režim reke Reke, tako glede količin kot kakovosti vode.

“Nikakor si ne želimo, da bi projekt vplival na ta naravni biser”

Vizjak se je tako ob današnjem obisku v Parku Škocjanske jame dotaknil tudi tega vprašanja. “To posega delno tudi na to območje, zato morajo strokovnjaki v obnovljenem postopku ugotoviti morebitne vplive in predvideti ustrezne ukrepe. Nikakor si ne želimo, da bi projekt vplival na ta naravni biser, zato bomo naredili vse, da bosta projekta lahko sobivala oziroma ne bosta negativno vplivala eden na drugega,” je dejal.

Kot je spomnil, so opravili sestanek z župani kraškega območja, prisotni so bili tudi župani občin iz slovenske Istre. “Tam so jim povedali, da je dovolj raziskovanja novih variant in da je ta varianta že na podlagi dosedanjih študij tista optimalna, ki nudi ne samo možnost dodatnega vodnega vira za obalne občine, pač pa tudi rezervni vodni vir za te zaledne občine,” je dejal.

Ponovno bodo naredili tudi hidrološko študijo

V nadaljevanju postopka bo treba izpeljati državni prostorski načrt ter pridobiti novelirano okoljsko poročilo z vsemi potrebnimi analizami in ukrepi. V okviru tega bodo naredili tudi ponovno hidrološko študijo.

“Naš cilj je, da celovito rešimo več težav in ne le eno. Odločili smo se, da gremo s tem projektom naprej s konkretnimi postopki in da ga v naslednji evropski finančni perspektivi, ko bodo na voljo tudi finančna sredstva, pripeljemo do realizacije,” je še zatrdil okoljski minister.

Če se bodo uspeli dokončno dogovoriti in bo k projektu dal soglasje tudi Unesco, saj so Škocjanske jame vpisane na seznam Unescove naravne dediščine, bi lahko začeli pripravljati dokumentacijo in gradbena dela začeli leta 2023.

“Po pogovoru z ministrom smo si tudi pri nas nekoliko oddahnili. Če bodo pred začetkom projekta resnično upoštevali vse strokovne analize in mnenja in če bi ugotovili, da bi projekt kakorkoli negativno vplival na dediščino Škocjanskih jam, bi od njega odstopili, so to dejansko besede, ki smo jih od ministra čakali,” pa je dejal direktor Parka Škocjanske jame Stojan Ščuka.

V torek so o pobudi na koordinaciji razpravljali tudi župani občin Slovenske Istre in jo podprli kot dobro rešitev za težave z vodo oskrbo.

VIR: STA

Povezave:

Je država v množici rešitev izbrala najdražjo in najbolj škodljivo za okolje?

UO AAG pričenja z obravnavo predloga odgovornih v RS, da potok Padež namenijo kot rezervni vodni vir za priobalne občine

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

Plačilo članarine 2020 / postanite član AAG

Podprite AAG preko položnice

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: