c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

OBVESTILA ČLANIC AAG: NEVARNI ODPADKI IZ SEVERNE MAKEDONIJE SO KONČALI V SRBIJI (KRUŠEVAC)


Nesreča v libanonski prestolnici Bejrutu je razburjala ves svet. Uničujoča eksplozija je uničila večino pristanišča in okoliških zgradb. V eksploziji je bilo ubitih najmanj 140ljudi, več kot 5000 pa ranjenih. Nekaj ​​ur po eksploziji so reševalci še vedno evakuirali poškodovane, vojaški helikopterji pa so skušali gasiti požar v pristanišču.

Do nedavnega je bilo podobno skladišče nevarnih in eksplozivnih snovi le nekaj kilometrov od Skopja.

Do pred samo letom dni je bilo na posestvu podjetja Makpetrol med naseljema Dame Gruev in Novo Selo shranjenih več ton zastarelega raketnega goriva za rakete v lasti AD “Teas-Temko”.

Velika količina nevarnih in eksplozivnih materialov je bila več let eno največjih žarišč za onesnaževanje okolja, pa tudi varnosti in zdravja državljanov, še posebej, če je znano, da je raketno gorivo vnetljivo in je njegova količina dovolj velika, da lahko povzroči podobno nesrečo kot v Bejrutu.

Novembra lani je vladi Severne Makedonije prek generalnega sekretariata uspelo odstraniti to škodljivo gorivo iz okolice Skopja.

“Generalni sekretariat je po sklepu vlade na podlagi sporazuma z edinim ponudnikom Traial Corporation AD” Kruševac “- Republika Srbija končno odstranil izven države veliko količino nevarnih in eksplozivnih predmetov, ki so bili v lasti JSC” Teas ” “Temko” na posestvu AD “Makpetrol” v Skopju, “je takrat sporočila Severno Makedonska vlada.

Tako se je ta država znebila nevarnega in škodljivega goriva, ki so ga v Republiko Srbijo transportirali popolnoma brezplačno in s tem odpravili nevarnost nesreče, kakršna je bila v Bejrutu.

S tem so odpravili pri njih nevarnost nesreče, kot je bila ta v Bejrutu istočasno pa so ogrozili prebivalce Kuševca v Srbiji.

V AAG – VZI se sprašujejo zakaj Republika Srbija sprejema nevarni eksplozivni material in z njim ogroža lastne prebivalce v Kruševcu, zato so na Ministrstvu za varstvo okolja naslovili naslednja vprašanja:

– Ali ima Trayal Corporation AD “Kruševac” – Republika Srbija dovoljenja za predelavo, odstranjevanje in ravnanje z nevarnimi odpadki?

– Kakšen je interes države Srbije, da tej družbi omogoči uvoz ogromnih količin nevarnih odpadkov iz AD “Marketpetrol” iz Skopja brez finančnega nadomestila?

Od Ministrstva za varstvo okolja Srbije so prejeli samo kratek odgovor:

Ministrstvo za varstvo okolja podjetju “Trayal Corporation AD” Kruševac “- Republika Srbija ni izdalo nobenega dovoljenja za skladiščenje in obdelavo nevarnih odpadkov .

image

AAG – Vojvodinska zelena iniciativa

Povezava:

https://lokalno.mk/sluchaj-temko-kako-skopje-gi-izbegna-zastrashuvachkite-stseni-vo-bejrut/?fbclid=IwAR2ZYjYg50u9KBpxRDPP-fOecI5lEOn0mA8XQ2GGgqgg__V0ht1vX-clgR8

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

Plačilo članarine 2020 / postanite član AAG

Podprite AAG preko položnice

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: